1.1.12


Πρωτοχρονιά -- Πότε είναι;



Έχετε σκεφτεί ποτέ πως όλες οι θρησκείες και οι λαοί του κόσμου έχουν μία Πρωτοχρονιά;
__Πρωτοχρονιά, βεβαίως, υπονοεί και ένα ημερολόγιο.
__Καθώς το μόνο που ξέρουν οι άνθρωποι είναι η προσωρινότητα της ζωής τους, πως κάποτε αρχίζει και κάποτε τελειώνει, θέλησαν να ορίσουν κάποια «σημεία» με βάση τα οποία να χαράζουν την πορεία και τα ίχνη τους πάνω σ’ αυτή τη γη.
__Όμως όλες αυτές οι «πρωτοχρονιές» δεν συμπίπτουν ημερολογιακά, επειδή μέσα στον κύκλο της ετήσιας τροχιάς της γης, άλλη ημερομηνία έχει διαλέξει καθένας για να είναι Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ.
__Όπως πληροφορεί η Εγκυκλοπαίδεια, η Πρωτοχρονιά των Κινέζων είναι κινητή (το 2005 γιορτάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ το 2006 γιορτάστηκε στις 29 Ιανουαρίου κ.ο.κ.), στην Ιαπωνία ιστορικά γιορταζόταν σύμφωνα με τη φύση, π.χ. με την άνθιση των κερασιών κ.λπ. Στην Βίβλο υπήρχαν δύο πρωτοχρονιές, μία για το θρησκευτικό έτος, την 1 ημέρα του Νισάν (την Άνοιξη) και μία για το πολιτικό ή γεωργικό έτος την 1 ημέρα του Τισρί (το Φθινόπωρο). Οι χριστιανοί Παλαιοημερολογίτες γιορτάζουν 13 ημέρες μετά, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου, ακολουθώντας το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο.
__Αλλά και η «πρωτοχρονιά» που ακολουθούμε στο δυτικό κόσμο, αυθαίρετα τοποθετήθηκε στην 1η του Ιανουαρίου, αφού προηγούμενα ήταν στην 1η Μαρτίου (γι’ αυτό και οι μήνες Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος —7ος ως 10ος στο ρωμαϊκό ημερολόγιο— έχουν σήμερα το παλαιό τους όνομα αλλά την καινούργια σειρά —9ος ως 12ος σήμερα).

__Όλα τα παραπάνω δείχνουν πόσο αυθαίρετες είναι αυτές οι ημερομηνίες, όμως αυτό δεν επηρεάζει την αλήθεια, πως υπάρχει ένας κύκλος ζωής με αρχή και τέλος, είτε αυτόν τον μετρά κανείς με τον ήλιο ή τη σελήνη ή τις Ολυμπιάδες ή την Ίνδικτο ή την προσωπική του ιστορία (από την ατομική του γέννηση...).
__Περιμένουμε την εποχή που στην αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού ο χρόνος θα χάσει το νόημά του και τα ημερολόγια το ίδιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε την ανακολουθία κάποιων, οι οποίοι με φανατισμό πολεμούν κάποιες ετήσιες γιορτές (π.χ. τα Χριστούγεννα) ως ειδωλολατρικές, ενώ την ίδια στιγμή γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά, λες και αυτή δεν την όρισαν οι ειδωλολάτρες...  (λες και ο μήνας Ιανουάριος δεν παίρνει το όνομά του από τον ρωμαϊκό θεό Ιανό κ.ο.κ.). Φρόνηση χρειαζόμαστε και όχι φανατισμό, κυρίως δε συνέπεια με όσα λέμε και όσα κάνουμε.

------------------------------------------------------------------------------------
« Χρόνος είναι εις πάντα,
και καιρός παντί πράγματι υπό τον ουρανόν. 
»
Εκκλ. 3:1 
-------------------------------------------------------------------------------------

Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com