1.4.12


Η Κυριακή των αντεξουσιαστών....

Παπά Ηλίας Υφαντής
Yfantis yfantis.ilias@gmail.com

Στη συνείδηση πολλών η Εκκλησία είναι ταυτισμένη με το κατεστημένο.
Και-σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό-όχι αδίκως. Για λόγους πολλούς και διάφορους, που δεν είναι το παρόντος να τους αναφέρουμε. Και όμως!…
Η Εκκλησία του Χριστού είναι κάθετα και διαμετρικά αντίθετη με το κατεστημένο.
Απόδειξη; Η ευαγγελική περικοπή της αυριανής Κυριακής (Ε΄. Κυριακής των Νηστειών). Που σαφέστατα αποδεικνύει ότι ο Χριστός είναι αντεξουσιαστής και συνεπώς και το Ευαγγέλιό του σαφέστατα αντεξουσιαστικό.

Βέβαια μια τέτοια τοποθέτηση εξοργίζει πολλούς εκπροσώπους της Εκκλησίας, που έχουν εναρμονιστεί με τις δομές του κατεστημένου.
Αλλά το περίεργο είναι ότι εξοργίζει και τους αντεξουσιαστές.
Γιατί τους κάνει-κατά πάσα πιθανότητα-να αισθάνονται κάπως σαν κατηχητόπουλα. Πράγμα που τους φαίνεται εξαιρετικά μειωτικό, για τον επαναστατική και ανεξάρτητη επιλογή της ζωής τους και της συμπεριφοράς τους.
Είτε όμως αρέσει είτε δεν αρέσει και στους μεν και στους δε, το Ευαγγέλιο είναι αυτό, που είναι. Και το γράμμα, αλλά και το πνεύμα των γραφομένων του είναι, όπως προαναφέραμε, σαφέστατα αντεξουσιαστικό.
Τι μας λέει το Ευαγγέλιο στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Οι μαθητές, μας λέει, του Χριστού εμφορούνταν, όπως και το κατεστημένο της κάθε εποχής, από τη δίψα για εξουσία, πλούτο, δόξες και τιμές.
Και μάλιστα οι δυο απ’ αυτούς-ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης-έβαλαν τη μητέρα τους να μεσολαβήσει, προκειμένου να καταλάβουν, όταν ο Χριστός θα γινόταν, όπως ονειρεύονταν, βασιλιάς, τις ανώτερες θέσεις. Μια και, κατά κάποιον τρόπο, ήταν ανίψια του Χριστού. Αφού, η μητέρα τους, η Σαλώμη, ήταν θυγατέρα του Ιωσήφ, από τον προηγούμενο γάμο του.
Τους πήραν όμως είδηση οι υπόλοιποι μαθητές, οι οποίοι αγανάκτησαν και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Και ο Χριστός, που κατάλαβε την αιτία της διαμαρτυρίας τους, τους κάλεσε και τους είπε:
Οι άρχοντες του κατεστημένου κατεξουσιάζουν και καταληστεύουν το λαό. Και έχουν το απύθμενο θράσος να παρουσιάζονται από πάνω και ως ευεργέτες και σωτήρες του λαού.
Εσείς όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα κάμετε το ίδιο, αλλά το τελείως αντίθετο.
Το κατεστημένο θέλει τους εξουσιαστές στην κορφή της κοινωνικής πυραμίδας και το λαό, από κάτω. Έτσι ώστε ο λαός, ανάλογα με την άδικη κοινωνική ιεράρχηση, να συνθλίβεται και να κατακλέβεται, χωρίς να μπορεί να διαμαρτυρηθεί.
Στη δική μας όμως την κοινωνική πυραμίδα ο λαός θα είναι πάνω και κάτω όσοι θέλουν να τον υπηρετούν.
Ανώτεροι μεταξύ σας δεν θα είναι αυτοί, που περισσότερο θα καταπιέζουν και θα ληστεύουν το λαό, αλλά εκείνοι, που θα τον υπηρετούν.
Γιατί κι εγώ δεν ήρθα να γίνω βασιλιάς και εξουσιαστής και εκμεταλλευτής του λαού. Ούτε να δεχτώ τις υπηρεσίες κανενός. Αλλά να υπηρετήσω το λαό. Και να προσφέρω ακόμη και τη ζωή μου για χάρη του….
Συγκρίνετε, τώρα, αν θέλετε, το ιδανικό του Χριστού, με τα «ιδανικά» των εκμεταλλευτών και ληστάρχων, που μας κυβερνούν. Απ’ τους οποίους μερικοί μεγαλοαπατεώνες έχουν και το απύθμενο θράσος να παρουσιάζονται και ως υπερασπιστές της ορθοδοξίας….
Κι ακόμη περισσότερο συγκρίνετε το ιδανικό του Χριστού με το παπικό ή το δεσποτικό καθεστώς της Εκκλησίας.
Το οποίο έχει τόση σχέση με το Χριστό, όση είχαν και οι πάσης φύσεως τύραννοι δια μέσου των αιώνων.
Και οι μεν τύραννοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι δεν πίστευαν στη διδασκαλία του Χριστού και πολύ περισσότερο δεν σκόπευαν να την εφαρμόσουν. Αλλά επεδίωκαν το τελείως αντίθετο. Όπως και οι άρχοντες της εποχής του Χριστού. Όπως και οι ξαδιάντροποι πολιτικοί κανίβαλοι της δικής μας εποχής…
Αλλά το θράσος των εκπροσώπων της δεσποτοκρατίας ξεπερνάει κάθε όριο, γιατί παρουσιάζονται σαν εκπρόσωποι του Χριστού. Για να μπορούν έτσι, εκμεταλλευόμενοι τη θρησκευτική ευαισθησία του λαού, να τον καταπιέζουν και να τον εκμεταλλεύονται αποτελεσματικότερα.
Αλλά και να προσφέρουν χείρα βοηθείας και στους εκάστοτε ομογάλακτους αδελφούς τους. Τους κοσμικούς, δηλαδή, εξουσιαστές και εκμεταλλευτές και τυράννους. Τους οποίους ορκίζουν, προκειμένου να τηρούν τη βάρβαρη και ληστρική, σε βάρος του λαού, νομιμότητά τους.
Αλλά και τους βλέπουμε, κάποτε, να συμπαρακάθονται και στα υπουργικά τους συμβούλια. Για να γίνονται έτσι τα ανήθικα ηθικά τους στηρίγματα.
Προκειμένου να πείθουν το λαό να σκύβει ολοένα και περισσότερο κάτω απ’ το μαστίγιο της νομικής οικονομικής και αστυνομικής αρπακτικότητας και βίας.
Αντεξουσιαστής, λοιπόν, είναι ο Χριστός και σαφέστατα αντεξουσιαστικό το Ευαγγέλιό του.
Αλλά δεν είναι αναρχικός.
Αναρχική-στον υπέρτατο μάλιστα βαθμό- είναι η άρχουσα αναρχία. Όπως του Λουκά, του Αντωνάκη, του Βαγγέλαρου και των δορυφόρων τους. Που, τώρα, έχει φορτώσει στο σβέρκο μας το ναζιστικό καθεστώς του 4ου ράιχ! Προκειμένου να λεηλατήσει την πατρίδα μας και τη ζωή μας.
Γιατί η άρχουσα αναρχία δεν έχει και δεν σέβεται καμιά απ’ τις αρχές εκείνες, που χαρακτηρίζουν τις ευνομούμενες κοινωνίες. Και ιδιαίτερα της αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Που αποτελούν την πεμπτουσία της αντεξουσιαστικής κοινωνίας του Ευαγγελίου!


παπα-Ηλίας

Το αναδημοσιεύουμε όπως το λάβαμε. 
Τα σχόλια δικά σας...

=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

  Συνταγές χωρίς προοπτική...  


Καταδικασμένες να αποτύχουν είναι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, που απλώς δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν ΠΟΙΟΝ ΘΕΟ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ... 
Ο Προφήτης Ηλίας δεν έκανε συμπροσευχές με τους τους ιερείς του Βάαλ, αλλά τους προκάλεσε τον λαό: 

«Έως πότε χωλαίνετε μεταξύ δύο φρονημάτων;
 εάν ο Κύριος ήναι Θεός, ακολουθείτε αυτόν· αλλ' εάν ο Βάαλ, ακολουθείτε τούτον».

[ 1Βασ. 18:21 ]

Όλα τα άλλα είναι μόνο μάταιες προσπάθειες ανθρώπων που ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι ο Θεός μπορεί να "συμπεθερέψει" με ανθρώπινα είδωλα και πως η ειρήνη μπορεί να έρθει με ανθρώπινες προσπάθειες, ακόμη και αν αν πρόκειται για ανθρώπινες "προσευχές".

=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

  Μια ιστορία γεματη από τα ίδια  

Και ξαφνικά μας κακοφάνηκε που ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ η ΓΥΜΝΙΑ μας. Λες και όλοι οι προηγούμενοι ήταν ΑΓΝΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ή ότι οι επόμενοι θα είναι από άλλο μίγμα.  
Μόνο το έλεος του Χριστού μπορεί να αλλάξει καρδιές και μόνο το Ευαγγέλιο μπορεί να σώσει την Ελλάδα.

=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com














Το κυνήγι της ευτυχίας... σε 5 βήματα


Όπως έγραψε το iatronet.gr, η ψυχολόγος Sonja Lyubomirsky, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που έλαβε μέρος στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης αναρωτιέται αν είναι δυνατόν να γίνουμε περισσότερο ευτυχισμένοι.
Η ίδια ανασκόπησε 51 έρευνες το περασμένο χρόνο, που εξέτασαν προσπάθειες για αύξηση της ευτυχίας μέσω διαφόρων ειδών θετικής σκέψης και ανακάλυψε ότι οι πρακτικές αυτές μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ευεξία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Psychology’ και περιγράφονται με τους εξής 5 παράγοντες που σύμφωνα με την έρευνα μπορούν να βελτιώσουν την ευτυχία: 1. Να είστε ευγνώμονες. 2. Να είστε αισιόδοξοι. 3. Μετρήστε τα καλά που έχετε στη ζωή σας. 4. Χρησιμοποιείτε τις δυνατότητές σας. 5. Κάντε καλές πράξεις.

Διόλου περίεργο που η Αγία Γραφή, με έμπνευση από τον Πλάστη Θεό, δεν περίμενε χρόνια επιστήμης και ερευνών αλλά έχει γράψει τα ίδια πράγματα πριν από 2 χιλιετίες.
1. Να είστε ευγνώμονες
«Και η ειρήνη του Θεού ας βασιλεύη εν ταις καρδίαις υμών, εις την οποίαν και προσεκλήθητε εις εν σώμα· και γίνεσθε ευγνώμονες». Κολ. 3:15
2. Να είστε αισιόδοξοι
«Εις την ελπίδα χαίροντες, εις την θλίψιν υπομένοντες, εις την προσευχήν προσκαρτερούντες». Ρωμ. 12:12
3. Μετρήστε τα καλά που έχετε στη ζωή σας
«Προνοούντες τα καλά ουχί μόνον ενώπιον του Κυρίου, αλλά και ενώπιον των ανθρώπων». 2Κορ. 8:21
4. Χρησιμοποιείτε τις δυνατότητές σας
«Εις μηδένα μη ανταποδίδετε κακόν αντί κακού· προνοείτε τα καλά ενώπιον πάντων ανθρώπων· ει δυνατόν, όσον το αφ' υμών ειρηνεύετε μετά πάντων ανθρώπων». Ρωμ. 12:17-18  
5. Κάντε καλές πράξεις
«Μη νικάσαι υπό του κακού, αλλά νίκα διά του αγαθού το κακόν». Ρωμ. 12:21
Στον Θεό που μας αγαπά όλη η δόξα.

=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

  Ένας καλός ποιμένας   

Ακολουθώντας το παράδειγμα του ΚΑΛΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑ  Κυρίου Ιησού Χριστού, που "τα εαυτού πρόβατα κράζει κατ' όνομα", ο βοσκός της ιστορίας γνώριζε κι αυτός τα πρόβατά του ονομαστικά. Έτσι αντιλήφθηκε αμέσως την κλοπή που έγινε.
Αλλά υπάρχει και μια σημαντική διαφορά, με τα πρόβατα του Χριστού, για τα οποία Εκείνος δήλωσε:
 

«Εγώ δίδω εις αυτά ζωήν αιώνιον, και δεν θέλουσιν απολεσθή εις τον αιώνα, και ουδείς θέλει αρπάσει αυτά εκ της χειρός μου».  
[ Ιωάν. 10:28 ]
=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com