27.3.14

Έχετε καλό όνομα;

Έχετε καλό όνομα;.
.
.

Το περασμένο καλοκαίρι συνάντησα μια κοπέλα που γνώριζα από μικρό παιδί αλλά είχα καιρό να την δω. –Τι κάνεις Λόλα; την ρώτησα. «Δεν με λένε Λόλα αλλά Ζωή!» απάντησε.
Στην απορία μου βοήθησε η αδελφή της που στεκόταν δίπλα, λέγοντας: –Άλλαξε το όνομά της, επειδή δεν της άρεσε.
Όμως η μητέρα της μου είπε αργότερα ότι πιστεύει πως έτσι θα έχει καλύτερη ζωή.

Καμία από αυτές τις εξηγήσεις δεν με ικανοποίησε και έμεινα με την απορία. Ώσπου σήμερα λύθηκε το μυστήριο.

Πρόκειται λοιπόν για μία ΝΕΑ ΑΙΡΕΣΗ και ΚΑΚΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ που κηρύττει τουλάχιστον ένας Πεντηκοστιανός πάστορας από τη Νιγηρία –ο Pastor Chris–, που ακολουθώντας τα βήματα άλλων απατεώνων του ίδιου φυράματος από την Αφρική, την Κορέα, τη Βραζιλία κ.λπ., ανακατεύουν το χριστιανισμό με τις μαγείες και τις δεισιδαιμονίες των προγόνων τους, δημιουργώντας ένα ΨΕΥΤΙΚΟ χριστιανισμό, που δεν δοξάζει τον ΑΛΗΘΙΝΟ ΧΡΙΣΤΟ αλλά τους ίδιους.

Αυτόν τον ψεύτικο χριστιανισμό και το πλανεμένο «ευαγγέλιο» το περνούν ύστερα στις ΗΠΑ, που είναι ένα χωνευτήρι λαών, και από εκεί σε πονηρούς κήρυκες και αφελείς ανθρώπους σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. 
Τι έχει να πει εν προκειμένω ο Pastor Chris;  Να πώς διατυπώνονται οι σκέψεις του, όπως τις ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο:

------------------------------------

Παρ. 22:1 Προτιμότερον όνομα καλόν παρά πλούτη μεγάλα, χάρις αγαθή παρά αργύριον και χρυσίον.
Είναι γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο Θεός άλλαξε τα ονόματα των ακολούθων Του. Άλλαξε τον Άβραμ σε Αβραάμ (πατέρας πολλών εθνών) και την Σάρα σε Σάρρα (μητέρα αρχόντων). Ο Ιησούς άλλαξε τον Σίμωνα σε Πέτρο (βράχος). Αυτό μας οδηγεί να συμπεράνουμε ότι ο Θεός δίνει μεγάλη σημασία στα ονόματα.

Αν λοιπόν το όνομά σας έχει αρνητική σημασία, ή δεν έχει καμία σημασία, μπορείτε να αποφασίσετε να το αλλάξετε. Το όνομά σας θα πρέπει να αντανακλά το είδος του προσώπου που θέλετε να είστε και το είδος της ζωής που θέλετε ζήσετε. Το όνομά σας αποκαλύπτει και λέει εκείνο που εκπροσωπείτε. Μπορείτε να ζήσετε ως εκεί που φτάνει το όνομά σας. Ποιο λοιπόν είναι το όνομά σας;
Αν τώρα έχετε αποφασίσει να αλλάξετε το όνομά σας, ενημερώστε μας για το νέο σας όνομα, την σημασία του και τι περιμένετε να δείτε στη ζωή σας από εδώ και πέρα ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής.

------------------------------------


Ενώ ο άνθρωπος αυτός ξεκινάει από ένα βιβλικό εδάφιο, το Παρ. 22:1 που λέει: «Προτιμότερον όνομα καλόν παρά πλούτη μεγάλα, χάρις αγαθή παρά αργύριον και χρυσίον», στη συνέχεια διαστρέφει τη σημασία τού χωρίου για να στήσει την διαβολική του διδασκαλία. Και τούτη η διαβολική διδασκαλία συνίσταται στο ότι δίνει αξία στις λέξεις και τα ονόματα, και μετατρέπει τον Θεό της αλήθειας σε υπόδουλο εκείνου που εμείς θα του ορίσουμε.
Σύμφωνα με αυτή τη διδαχή, αν εγώ αποφασίσω να ονομαστώ ΠΛΟΥΤΟΣ, ο Θεός θα είναι υποχρεωμένος να μου χαρίζει ΠΛΟΥΤΗ... Αν εγώ αποφασίσω να ονομαστώ ΠΑΝΩΡΑΙΑ, ο Θεός είναι υποχρεωμένος να μου χαρίζει ΟΜΟΡΦΙΑ κ.ο.κ.

Αυτή δεν είναι πρωτοφανής συνήθεια. Υπήρχε πάντα μεταξύ των ειδωλολατρών και εξακολουθούσε να εφαρμόζεται στη χώρα μας και αλλού με δεισιδαιμονικό τρόπο. Σε περιοχές που πολλά παιδιά πέθαιναν μικρά –λόγω ελονοσίας κ.λπ.— συχνά τους έδιναν ονόματα όπως ΖΗΣΗ (για να ζήσει) ή ΡΙΖΟ (για να ριζώσει) κ.ο.κ.
Επίσης τα «αφιέρωναν» σε κάποιον «άγιο», επειδή δήθεν αυτός είχε μεσολαβήσει για να μείνει η μητέρα τους έγκυος. Την ανόητη αυτή πρακτική την βλέπουμε ακόμη σήμερα όπου εκατοντάδες παιδιά έχουν τον όνομα ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΩ ή ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ, επειδή η μάνα τους είχε φάει μήλο από το μοναστήρι της Χρυσοβαλάντισσα έξω από την Αθήνα.

Και οι μεν ειδωλολάτρες και δεισιδαίμονες, που δεν έχουν σχέση με το Πνεύμα του Θεού, μπορεί να δικαιολογούνται κάπως σ’ αυτή τους την πρακτική.

Εκείνοι όμως που, όπως λένε, έχουν ΦΩΤΙΣΤΕΙ από την αλήθεια του Ευαγγελίου, πώς δικαιολογούν την ανοησία τους;
Επί του προκειμένου θα είχαμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Αν και αρκετοί άνθρωποι ακόμη και στην Καινή Διαθήκη άλλαξαν το όνομά τους, τέτοιο πράγμα ούτε διδάσκεται ούτε απαιτείται από την Βίβλο.
Για παράδειγμα αναφέρονται πολλά ονόματα πιστών αγίων ανθρώπων της αποστολικής εκκλησίας, που ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

Από τα 35 ονόματα που καταγράφονται στο 16ο κεφάλαιο της Επιστολής προς Ρωμαίους, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ» επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι –είτε Εβραίοι είτε Εθνικοί– δεν σκέφτηκαν ποτέ να αλλάξουν το όνομά τους.

Παρατηρείστε μόνοι σας:
Ακύλας, Αμπλίας, Ανδρόνικος, Απελλής, Αριστόβουλος, Ασύγκριτος, Γάϊος, Επαίνετος, Έραστος, Ερμάς, Ερμής, Ηρωδίων, Ιάσων, Ιουλία, Ιουνίας, Κούαρτος, Λούκιος, Μαριάμ, Ναρκίσσος, Νηρέας, Ολυμπάς, Ουρβανός, Πατρόβας, Περσίδα, Πρίσκιλλα, Ρούφος, Στάχυς, Σωσίπατρος, Τέρτιος, Τρύφαινα, Τρυφώσα, Φιλόλογος, Φλέγων, Φοίβη (=Φωτεινή από τον Φοίβο-Απόλλωνα.

Αν η μαγική και δεισιδαιμονική αυτή διδασκαλία είχε οποιαδήποτε βάση, όλοι αυτοί θα είχαν κάνει άμεσα την αλλαγή, χωρίς να περιμένουν τους σημερινούς τσαρλατάνους, που μολύνουν το Ευαγγέλιο με τις ανόητες διδαχές τους.


2. Ποιο χαρακτηριστικό από όλα –που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο–, είναι το παράδειγμα του ίδιου του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος άλλαξε ο ίδιος το όνομά του από ΣΑΟΥΛ (=ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ) σε ΠΑΥΛΟΣ (=ΜΙΚΡΟΣΩΜΟΣ).
Αλλά υπάρχει και ένα ακόμη σημείο που πρέπει να τονιστεί.

Στο βιβλίο του Εκκλησιαστή βρίσκουμε ένα ανάλογο χωρίο, που όμως βοηθάει να καταλάβουμε πώς είναι γραμμένα τα ποιητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Εκεί διαβάζουμε: «Κάλλιον όνομα καλόν παρά πολύτιμον μύρον· και η ημέρα του θανάτου παρά την ημέραν της γεννήσεως» (Εκκλ. 7:1).
Άραγε όλοι αυτοί που νομίζουν ότι θα φτιάξουν τα πράγματα στη ζωή τους αν αλλάξουν το όνομά τους, θα συμφωνούσαν ότι η ημέρα του θανάτου τους είναι καλύτερη από την ημέρα της γέννησής τους;

Ας απαντήσουν λοιπόν, για να ξέρουμε και εμείς τι μυαλά κυκλοφορούν στον κόσμο μας.

__________________

Υ.Γ. 
Η σημασία των παροιμιών που προαναφέρθηκαν εδώ είναι απλή και ανάλογη με αυτό που εμείς λέμε σήμερα: «Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα», με άλλα λόγια, όπως έγραψε κάποιος: «Το όνομα σου, τη φήμη σου, την εικόνα σου προς τα έξω, πρέπει να τα προστατεύεις, όχι ΄΄ως κόρη οφθαλμού΄΄, αλλά πολύ περισσότερο».
Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.