4.6.10

==============================

Η αλαζονεία της αγιότητας


________________________________________________

«Εάν εξεύρητε ταύτα, μακάριοι είσθε εάν κάμνητε αυτά».

Ιωάν. 13:17

--------------------------------------------------------------------------------


Με τα ρούχα και το πρόσχημα της άγιας ζωής εξουθενώνεις, κατατάσσεις ψυχές, αποφασίζεις για το αιώνιο μέλλον τους, απορρίπτεις ή αποδέχεσαι ψυχές, καρδιές, μετάνοιες...; Δεν μπορεί για πολύ να ανεχθεί ο Κύριος κάτι τέτοιο και το σταματάει, το ακυρώνει, το καταστρέφει αλύπητα. Ο θερισμός στις περιπτώσεις αυτές της έπαρσης, της αλαζονείας, του εγωισμού είναι σκληρός και αδιαπραγμάτευτος με τον Θεό. Μόνο η ταπείνωση, η αναγνώριση, η εξομολόγηση μπροστά στον Θεό και στους ανθρώπους μπορούν να προλάβουν και να περιστείλουν το κακό, που σίγουρα και σύντομα θα ξεσπάσει. Πολύ σωστά έλεγε κάποιος ότι η αλαζονεία είναι χειρότερη και πιο φονική και από τον καρκίνο. Ο εγωισμός θα στείλει πολλούς στην αιώνια απώλεια, αν δεν προσέξουν και δεν επιστρέψουν με μετάνοια και ταπείνωση.


Η αγιότητα είναι γνήσια και ευλογημένη από τον Κύριο μόνο με τα ρούχα της αγάπης, της καθαρότητας, της υπηρεσίας, μόνο όταν έχει γόνατα και μάτια υγρά από δάκρυα αγάπης και πόνου για τις ψυχές. Όταν η αγιότητα γίνεται μέσο για να μετρήσουμε αυστηρά, να κρίνουμε, να κατατάξουμε, να καταδικάσουμε, να απορρίψουμε τις ψυχές του Κυρίου, ας φοβηθούμε μήπως χρησιμοποιήσει το ίδιο μέτρο ο Κύριος και στη δική μας περίπτωση στο βήμα Του εκείνη την ημέρα και τα χάσουμε όλα και αιώνια.


"Πνευματικά" (1-2/2010)

=======================

ΗΤΑΝΕ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ Ή ΟΧΙ;


Δεν είναι της ώρας να μιλήσουμε για το ρόλο και τη συμβολή του Κλήρου στην άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.









Ερώτημα γεννιέται όμως καθώς διαβάσαμε με την αφορμή της πρόσφατης επετείου (29-5-1453) τους στίχους ενός λαϊκού τραγουδιού/μοιρολογιού για το θλιβερό γεγονός που έχει ως εξής:

«Πάψετε το χερουβικό
κι ας χαμηλώσουν τ' άγια,
παπάδες πάρτε τα ιερά
κι εσείς κεριά σβηστήτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού
η Πόλη να τουρκέψει...»



Κατά πόσο ήταν «θέλημα Θεού» ή αποτέλεσμα της αποκοτιάς των ηγετών της (πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών) που διόλου δεν ομονοούσαν και οι μεν υπέσκαπταν τους δε, αυτό θα παραμένει μεγάλο ερώτημα, μέχρις ότου αποφασίσουν κάποτε να πουν την ιστορία χωρίς φτιασίδια και σκοπιμότητες.

Μέχρι τότε θα περιμένουμε...
=======================

ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑΝ…




Η Αιδ. Irja Askola, πρώτη γυναίκα Επίσκοπος της Φινλανδίας.

Η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας εξέλεξε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο του Ελσίνκι με 591 ψήφους. Θα αναλάβει καθήκοντα στις 1-9-2010.

Ο Καθ. Δρ Viorel Ionita δήλωσε ότι: "Είναι ένα μεγάλο προνόμιο για μένα ως προσωρινό Γενικό Γραμματέα του CEC [*] να συγχαρώ την πρώην συνάδελφό μας, Αιδ. Irja Askola, για την εκλογή της ως πρώτη γυναίκα επίσκοπο στην ιστορία της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Φινλανδία και εύχομαι την χάρη του Θεού στη νέα αποστολή της. … Το γνήσιο οικουμενικό άνοιγμα της Irja Askola εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ακόμη και από ορισμένες παραδοσιακές εκκλησίες. Στο CEC είμαστε βέβαιοι ότι η εκλεγμένη επίσκοπος Askola θα φέρει αληθινή νέα συμμετοχή στη ζωή της εκκλησίας της, αν μη τι άλλο μέσω της μεγάλης οικουμενικής εμπειρία της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο."

____________

[*] Conference of European Churches. A fellowship of some 120 Orthodox, Protestant, Anglican and Old Catholic Churches from all countries of Europe, plus 40 associated organisations.