19.10.11

Όλα για την "εκκλησία"...




Σύμφωνα με το περιοδικό "Church Times" της Αγγλικανικής Εκκλησίας πολλοί ενορίτες της Bronte Country δέχτηκαν να φωτογραφηθούν γυμνοί για ένα ημερολόγιο που θα εκδοθεί από την ενορία για να συγκεντρωθούν χρήματα με σκοπό την επισκευή μιας παλιάς εκκλησίας. 
Όλα στην υπηρεσία της "εκκλησίας", λοιπόν;;;
Αναζητείται η ΕΚΚΛΗΣΙΑ...





ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com
Ο ρόλος της "καρδιάς" 




Συχνά τονίζεται ο ρόλος της "καρδιάς" στις Άγιες Γραφές αναφορικά με διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις και μεταπτώσεις του ανθρώπου.
Για τον άνθρωπο της εποχής εκείνης που ο εγκέφαλος ήταν κρυμμένος μέσα στο "καβούκι" του κρανίου, όλες οι αλλαγές των συναισθημάτων του γίνονταν αισθητές από αλλαγές στις καρδιακές λειτουργίες. Ως αποτέλεσμα ο Ψαλμωδός μπορούσε π.χ. να γράψει:
ηγαλλίασεν η καρδία μου, εκαίετο η καρδία μου, η καρδία μου με εγκαταλείπει, η καρδία μου ταράττεται, ητόνησεν η σαρξ μου και η καρδία μου κ.ο.κ.
 Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι, καθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή ο εγκέφαλος με το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα τους, συνδέονται με όλα τα όργανα, στην καρδιά καταλήγει το καρδιακό πλέγμα που φέρνει τις τελικές εντολές τους. Αυτές οι εντολές εκφράζονται σαν καρδιακό σκίρτημα (έκτακτες συστολές), σαν ταχυκαρδίες ή σαν βραδυκαρδίες. 

Έτσι όλα τα συναισθήματα, που πάντα έχουν έδρα τον εγκέφαλο, εκφράζονται και γίνονται αντιληπτά με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού. Όσο πιο ισχυρά και ακραία είναι τα εγκεφαλικά ερεθίσματα, τόσο πιο έντονη είναι η αντίδραση της καρδιάς. 
Στο παρελθόν τόσο η Ψυχιατρική όσο και η Καρδιολογία είχαν υποτιμήσει τη σχέση των ψυχικών φαινομένων με τη λειτουργία της καρδιάς και τις παθήσεις της, φτάνοντας στην παρανόηση ότι η καρδιά είναι η έδρα της ψυχής και των ψυχικών φαινομένων.
Αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι το όργανο "άρχων" της ψυχής και της ζωής είναι ο εγκέφαλος, ενώ η καρδιά είναι το όργανο που κατοπτρίζει τις ψυχικές ή εγκεφαλικές μεταβολές. Μάλιστα με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να απεικονίσουμε με χρώματα τα συναισθήματά μας (μαγνητική τομογραφία και τομογραφία ποζιτρονίων) και τον ίδιο χρόνο να καταγράψουμε τις ηλεκτρικές και αιμοδυναμικές μεταβολές (Holter ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηχοκαρδιογράφημα) που συμβαίνουν μέσα στην καρδιά, και έτσι μπορούμε να μελετήσουμε μέχρι ποιου βαθμού οι μεταβολές του ψυχισμού μέσα στον εγκέφαλο μπορούν πραγματικά να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή μας.

Τα παραπάνω σε τίποτα δεν μειώνουν την αξία των παρατηρήσεων και εκφράσεων των ιερών συγγραφέων, οι οποίοι ένοιωθαν και κατέγραφαν τις αλλαγές του εσωτερικού τους κόσμου, όπως αυτές εκδηλώνονταν και γίνονταν αντιληπτές στις αντιδράσεις του καρδιακού παλμού.
Για εμάς το σημαντικό είναι, αν σήμερα οι άνθρωποι είναι εξίσου ευαίσθητοι όπως παλαιά, ώστε να αντιλαμβάνονται τους παλμούς της καρδιάς τους ή, αντιθέτως, η καρδιά τους έχει πωρωθεί τόσο πολύ, ώστε να μένουν αναίσθητοι στους ελέγχους του Αγίου Πνεύματος...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com