24.5.11

Μισαλλοδοξίας το ανάγνωσμα…


Η πυρπόληση της Εβραϊκής Συναγωγής στην Κέρκυρα (κυρίως το κάψιμο βιβλίων) οργίζει μεν δεν ξαφνιάζει δε. […] Αν δεν αδικώ από ελλειπή γνώση, δεν έχω διαβάσει μέχρι στιγμής καταδίκη της πυρπόλησης της Συναγωγής από τα Χριστιανικά δόγματα της Κέρκυρας και ειδικά το Ορθόδοξο που θεωρεί “ιδιοκτησία” του τα Νησιά. Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σιωπή διαπιστώθηκε και από συνήθως λαλίστατους που κατέχουν θέσεις και λαϊκής εκπροσώπησης.
Το φαινόμενο του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού στην Κέρκυρα δυστυχώς φαίνεται ότι έχει μια αυξανόμενη έκφραση. Το χειρότερο: προστατεύεται!


Κι εμείς περιμένουμε αλλά χωρίς πολλές ελπίδες. Κάποια πράγματα συνήθως κολλούν στο λασπωμένο δρόμο…


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, 
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε

.
Έλα να δεις!


Μια φίλη μας έστειλε το παρακάτω ενδιαφέρον κείμενο:
============================================


__«Μπορείτε να μου πείτε πού μπορώ να βρω τους λαμπτήρες;»
__«Βεβαίως. Ελάτε μαζί μου, και θα σας πάω εκεί».

Σε πολλά μεγάλα καταστήματα, οι υπάλληλοι έχουν την εντολή να οδηγούν οι ίδιοι τους πελάτες για να βρουν αυτό που ψάχνουν, αντί απλά να τους το δείξουν με λόγια.
__Αυτή η κοινή πράξη ευγένειας και του παράλληλου βαδίσματος μαζί με το πρόσωπο που ψάχνει, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα την σημασία της φράσης «να οδηγήσεις άλλους στον Χριστό».
__Στο πρώτο κεφάλαιο του Ιωάννη, η φράση «Έρχου και ίδε» εμφανίζεται δύο φορές.
  • Όταν δύο περίεργοι μαθητές του Βαπτιστή Ιωάννη ρώτησαν τον Ιησού πού έμενε, ο Κύριος τους είπε, «Έλθετε και ίδετε» (εδ. 39).

  • Αφού πέρασαν την ημέρα μαζί Του, ο Ανδρέας βρήκε τον αδελφό του, Σίμωνα Πέτρο, και τον έφερε στον Ιησού (εδ. 40-41).

  • Αργότερα, ο Φίλιππος είπε στον Ναθαναήλ ότι είχε βρει τον Μεσσία. Στη δυσπιστία του Ναθαναήλ, ο Φίλιππος είπε, «έλα να δεις» (εδ. 46).
__Η μαρτυρία για τον Χριστό μπορεί να είναι ένα γεγονός που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί στη ζωή σου, καθώς λες τις καλές ειδήσεις για τον Κύριο και τη Σωτηρία του στους άλλους.
__Αλλά μπορεί επίσης να απαιτεί εκ μέρους σου την ανάγκη να βαδίσεις με τους ανθρώπους που θέλουν βοήθεια και βαθύτερη γνώση.
__Το γνήσιο ενδιαφέρον μας για το πνευματικό καλό τους, οι προσευχές μας, χωρίς πολλά λόγια, μπορεί να αποδειχθούν με λέξεις όπως, «Έλα να δεις. Ακολούθησέ με και θα σε οδηγήσω σ’ Εκείνον».





ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, 
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε


.
Και όμως δεν μαθαίνουμε...



"Aν μας έλεγε κανένας αυτείνη την λευτεριά όπου γευόμαστε, θα παρακαλούσαμε τον Θεόν να μας αφήσει εις τους Τούρκους άλλα τόσα χρόνια, όσο να γνωρίσουν οι άνθρωποι τι θα ειπεί πατρίδα, τι θα ειπεί θρησκεία, τι θα ειπεί φιλοτιμία, αρετή, τιμιότη. Τις πρόσοδες της πατρίδας τις κλέβομεν, από υποστατικά δεν της αφήσαμεν τίποτας, σε "πηρεσίαν να μπούμεν", ένα βάνομεν εις το ταμείον, δέκα κλέβομεν. Αγοράζομεν πρόσοδες, τις τρώμε όλες. Χρωστούν εις το Ταμείον δεκαοχτώ 'κατομμύρια ο ένας και ο άλλος. Οι αγωνισταί, οι περισσότεροι και οι χήρες κι αρφανά δυστυχούν. Πολυτέλεια και φαντασία – γεμίσαμαν πλήθος πιανοφόρια και κιθάρες.
Οι δανεισταί μας ζητούν τα χρήματα τους, λεπτό δεν τους δίνομεν από αυτά – κάνουν επέμβασιν εις τα πράγματα μας. Και ποτές δεν βρίσκομεν ίσιον δρόμον.
Πως θα σωθούμε εμείς μ' αυτά και να σκηματιστούμεν εις την κοινωνίαν του κόσμου ως άνθρωποι; Ο Θεός ας κάμει το έλεος του να μας γλητώσει από τον μεγάλον γκρεμνόν όπου τρέχομεν να τζακιστούμεν".

Εν Αθήναις τη 15 Δεκεμβρίου 1834
Στρατηγός I. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ






ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, 
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε


.
Καραγκιόζης ο Έλληνας...


__Από το Πληροφοριακό Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση, με την απορία, τι σχέση μπορεί να έχει η Ελλαδική Εκκλησία με τον παμπόνηρο Καραγκιόζη, τον οσφυοκάμπτη Χατζηαβάτη, τον ερωτύλο Νιόνιο, τον αγροίκο Μπαρμπαγιώργο και την ταλαίπωρη Αγλαΐα;
    Εκτός και αν εκεί βλέπει και καμαρώνει το "ποίμνιό" της...


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, 
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε

.
Έλληνες περαστικά μας

Υπήρξε και πάλαι ποτέ ΔΝΤ με άλλο όνομα όμως με τα ίδια χούγια και ανάλογους κάθε φορά προδότες κυβερνήτες και πολιτικούς. Να τι έγραφε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του.

"__Οι διαφταρμένοι, δια να ρουφήξουν την πατρίδα κ᾿ εθνικά όλο συχνούς εφύλιους πολέμους έκαναν και φατρίες και είναι άλλος Άγγλος, άλλος Γάλλος κι᾿ άλλος Ρούσσος. 
__Κι᾿ αυτό δεν σβένει από αυτούς. Δια να το σβέσετε, δια να στερεωθή η πατρίδα, χρειάζεται δικαιοσύνη να ᾿χετε και ᾿λικρίνεια και μ᾿ αυτό κάνετε συντρόφους της πατρίδος όλους τους αγωνιστάς.
__Ελαμπρύνθη ο Κωλέτης και η συντροφιά του κι᾿ όλες οι ξεκλησμένες παντιέρες και οι σαβούρες του τόπου. Κι᾿ ο πρέσβυς της Γαλλίας ήταν το παν. Και ήταν το λύσε και το δέσε και γενικός συβουλάτορας σε όλα ο κύριος Πισκατόρης κι᾿ αδελφός στενός του πρώτου υπουργού Κωλέτη. 
__Κι᾿ ό,τι οδηγίες έστελνε ο Φίλιππας ο βασιλέας της Γαλλίας και η κυβέρνησή του εκείνο γένονταν.
__Κι᾿ όλος ο αγώνας τους, τώρα οπού έλαβαν επιρροή και τα μέσα εδώ, είναι δια την θρησκείαν σκολειά γαλλικά, μοναστήρια, εκκλησίες και πλήθος άλλα μέσα και κατήχησες εις τον κόσμο για να προβοδέψουν αυτό το έργον. 
__Μάσαν κι᾿ όλους τους μπερμπάντες δικούς μας και ξένους κι᾿ αγωνίζονται εις αυτό το αντικείμενον με μεγάλη προθυμία.
__Και ποιοι εργάζονται εις αυτό; Μεγάλοι άντρες, βασιλέας πλούσιος από σοφία, από κατάστασιν, από υπηκόγους. 
__Και τι αγωνίζεται αυτός; Ν᾿ αλλάξη την θρησκείαν ενού ξεψυχησμένου και μικρούτζικου έθνους να πάρη μισό δράμι νερόν να το ρίξη εις την θάλασσα να την γλυκάνη, να πγη νερό αυτός.
__Μεγάλε βασιλέα, δεν είναι δική σου δουλειά αυτείνη. Οι θρησκείες είναι έργα ενού ανώτερου βασιλέα, του Θεού. Θέλει αυτός ν᾿ ακούγη δοξολογίαν ξεχωριστή από την δική σου. Θέλει κάθε έθνος κατά την θρησκείαν του να τον σέβεται, να τον λατρεύη και να τον δοξάζη. 
__Οι ψεύτες και οι κόλακες, οπού σας κάνουν όλους εσάς τους βασιλείς με την γλυκή τους γλώσσα και χάνετε την δικαιοσύνη σας και γίνεστε επίορκοι εις τον Θεόν και δοξολογάτε τον διάβολον, αυτείνοι δεν πιστεύουν Θεόν.
__Δεν δουλεύουν δια την πατρίδα και θρησκεία αυτείνοι, δουλεύουν οι γενναίγοι άντρες και σκοτώνονται δι᾿ αυτά. Εκείνοι θέλουν να ᾿χουν την θρησκεία τους και να δοξάζουν τον Θεόν με το μέσον της θρησκείας, και τότε λέγεστε κ᾿ εσείς δίκαιοι βασιλείς, επίτροποι του Θεού, όταν τους αφίνετε ελεύτερους εις τα αιστήματά τους. 
__Και ζήτε δοξασμένοι από τους υπηκόγους σας κι᾿ όχι από τους τεμπέληδες. Όχι να κάθεσαι εσύ, ένας μεγάλος βασιλέας, και να καταγένεσαι ν᾿ αλλαξοπιστήσης μίαν χούφτα ανθρώπους, οπού ήταν τόσους αιώνες χαμένοι και σβυσμένοι από την κοινωνίαν.

Αν γράφαμε σήμερα εμείς τέτοια λόγια, κάποιος θα ήθελε να μας «τιμωρήσει». 
__Ευτυχώς που τα έγραψε ο Μακρυγιάννης. 
__Δυστυχώς που δεν τα διάβασαν ποτέ οι Έλληνες…




ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, 
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε

.