16.6.14

Είμαι χριστιανός, σημαίνει...

Είμαι χριστιανός, σημαίνει...

.
.
Είμαι χριστιανός, σημαίνει...
«Όσοι έχετε βαφτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, έχετε ντυθεί τον Χριστό» (Γαλ. 3,27-28).
«Ανανεωθείτε στο πνεύμα του νου σας, και ντυθείτε τον νέο άνθρωπο, αυτόν που πλάστηκε σύμφωνα με τον Θεό, μέσα στη δικαιοσύνη και την αγιότητα της αλήθειας» (Εφ. 4,23-24).
«Η αγάπη του Χριστού μάς ωθεί, όταν σκεπτόμαστε πως ένας πέθανε για όλους – οπότε όλοι πέθαναν. Και πέθανε για χάρη όλων, ώστε αυτοί που ζουν, να μη ζουν πια για τους εαυτούς των, αλλά για εκείνον που πέθανε και αναστήθηκε για χάρη τους» (2Κορ. 5,14-15).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ;;;
Όλα τα παραπάνω είναι λόγια του αποστόλου Παύλου προς τους χριστιανούς.
Η βασική αλήθεια είναι ότι «όλοι πέθαναν», δηλαδή όλοι οι άνθρωποι είναι πνευματικά νεκροί, ανίκανοι να ζήσουν μαζί με τον Θεό, ανίκανοι να αρέσουν με τη ζωή τους στον Θεό. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη δήλωση του Ιησού Χριστού ότι πεθαίνει, ότι δέχεται να θυσιάσει τη ζωή του: ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους.
Ο σκοπός τής θυσίας τού Χριστού και της ανάστασής του, είναι να αναστήσει όλους τους ανθρώπους διότι όλοι γεννιόμαστε πνευματικά νεκροί, αμαρτωλοί. Σκοπός του ήταν να μας κάνει να γεννηθούμε σε μια νέα κατάσταση, σε μια νέα ζωή, εναρμονισμένοι με το θέλημα του Θεού.
Γι' αυτό προτρέπει ο Παύλος: «ντυθείτε τον νέο άνθρωπο», δηλ. μην αρκείστε μόνο να λέτε ότι πιστεύετε, πρέπει και να ζείτε διαφορετικά από τους άλλους γύρω σας!
Πώς μπορεί ο αδύναμος άνθρωπος να ζήσει αλλιώτικα από ό,τι η υπόλοιπη κοινωνία; Το μπορεί όχι από δική του δύναμη, αλλά διότι πίστεψε και βαφτίστηκε, αναγεννήθηκε. «Έχετε ντυθεί τον Χριστό», λέει ο Παύλος· δηλ. έχετε μια νέα ταυτότητα, είστε καινούργιοι άνθρωποι.
Ο βαφτισμένος δεν συμμετέχει στον προηγούμενο τρόπο ζωής, διότι με το βάφτισμα κατεβήκαμε στο νερό νεκροί όπως ο Χριστός στον τάφο, και όπως Εκείνος βγήκε από τον τάφο σε μια ζωή αλλιώτικη, άφθαρτη, άσχετη με την προηγούμενη φθαρτή ζωή, έτσι και εμείς ντυμένοι τον Χριστό με το βάφτισμα, είμαστε νέοι άνθρωποι, χωρίς σχέση με την ανυπακοή και την αμαρτία.
Γι' αυτό καταλήγει ο Παύλος: ο νέος αυτός άνθρωπος, αναγεννημένος από τον Χριστό, «πλάστηκε σύμφωνα με τον Θεό», με το θεϊκό πρότυπο, για να ζει «μέσα στην αγιότητα της αλήθειας». Ο χριστιανός ζει ΝΕΑ ΖΩΗ, ζει με αγιότητα, και η ζωή του είναι αγία όταν ακολουθεί την ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, και όχι το παράδειγμα της κοινωνίας ή τις αμαρτωλές τάσεις του.
Τι χαρακτηρίζει τη νέα ζωή του χριστιανού; Λέει ο Παύλος: «ώστε να μη ζουν πια για τους εαυτούς των, αλλά για Εκείνον», για τον Χριστό. Διότι ο Χριστός πέθανε γι' αυτούς και αναστήθηκε γι' αυτούς. Έτσι και οι χριστιανοί βαφτιστήκαμε για να ζούμε με τον Χριστό και όπως ο Χριστός, όχι όπως η κοινωνία γύρω μας!
Τώρα οι χριστιανοί δεν μπορούμε πια να ζούμε για τον εαυτό μας, για «να κάνουμε τη ζωή μας», αλλά ζούμε για τον Χριστό, για να μοιάσουμε στον Χριστό, για να ενωθούμε μια μέρα οριστικά με τον Χριστό που έδωσε τη ζωή Του για μας, και αναστήθηκε για να ζούμε στο εξής τη ζωή του Θεού!!!
=================

ΠΗΓΗ: "Ενοριακές Καμπάνες", 30-5-2014