8.6.14

Πεντηκοστή σήμερα...

Πεντηκοστή σήμερα...
.
.
_Ίσως αυτό το βίντεο για παιδάκια να βοηθήσει κάποιους μεγάλους ή "μεγάλους" να καταλάβουν μερικές αλήθειες για το Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο που ο Θεός είχε υποσχεθεί να στείλει στους ανθρώπους και το έκανε 50 ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού.
_Δείτε το με την δέουσα κατανόηση ότι απευθύνεται σε παιδιά που, όπως είπε ο Χριστός, ίσως είναι καταλληλότερα για να καταλάβουν ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ που αδυνατου οι εγωιστές "μεγάλοι"...
=================

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.


Η Ανάληψη και η Πεντηκοστή...

Η Ανάληψη και η Πεντηκοστή...
.
.
ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΥΨΩΤΙΚΗ 
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ συγκινητική η σκηνή εκείνη, που μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα των μαθητών Του, ο Κύριος, με την κίνηση της ευλογίας στα άχραντα Του χέρια, «διέστη απ' αυτών και ανεφέρετο εις τον ουρανόν». Και οι μαθητές γεμάτοι θαυμασμό και δέος, καρφωμένοι στη θέση τους, «ήσαν ατενίζοντες εις τον ουρανόν πορευομένου αυτού». Δεν θέλουν να Τον αποχωριστούν. Είναι ο λατρευτός τους Κύριος και Θεός τους. Δεν έχει αιχμαλωτιστεί μόνο το βλέμμα τους από την αγάπη Του. Πιο πολύ έχει αιχμαλωτιστεί η καρδιά τους. Και όπου είναι η αγάπη, εκεί είναι και το βλέμμα και η καρδιά. Αυτή η σκηνή, χαραγμένη βαθιά στη μνήμη τους και στην καρδιά τους, θα είναι πηγή δύναμης και χαράς στο μετέπειτα δύσκολο έργο τους.  
Οι μαθητές «ήσαν ατενίζοντες στον ουρανόν»όχι μόνο τη στιγμή τής Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού, αλλά σε ολόκληρη την πολυκύμαντη ζωή τους. Ατένιζαν τον ουρανό, χωρίς συγχρόνως να χάνουν την επαφή τους με τη γη. Ασφαλώς είχαν δοσμένη την καρδιά τους στο Χριστό. Η ψυχή τους δεν έπαυε να ποθεί την ουράνια πατρίδα, «όπου πρόδρομος υπέρ ημών εισήλθεν ο Ιησούς» (Εβρ. στ' 20). Ήξεραν όμως πως αν ατενίζεις τον ουρανό, χωρίς να κοιτάζεις και την γη, χάνεις την επαφή και με τον ουρανό. Ο ουρανός δεν κατακτάται χωρίς τη Γη, χωρίς δηλαδή τον συνάνθρωπο, τον «πλησίον».
Το είχαν ακούσει από το αδιάψευστο στόμα του Κυρίου: Για να κληρονομήσεις την αιώνια ζωή απαραίτητη προϋπόθεση είναι το «αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου... και τον πλησίον σου ως σεαυτόν»Δεν αρκεί να «ατενίζεις τον ουρανό»Δεν αρκεί να αγαπάς και να λατρεύεις «Κύριον τον Θεόν σου» Αν δεν αγαπάς και τον πλησίον σου, αστοχείς, αποτυχαίνεις στο σκοπό σου, στην πνευματική αποστολή σου. Αυτό τούς λένε και οι άγγελοι. Τους παρακινούν να σταματήσουν την εκστατική ενατένιση και να επιστρέψουν στο έργο τους· «Άνδρες Γαλιλαίοι, τι εστήκατε εμβλέποντες εις τον ουρανόν;» (Πράξ. α' 11). 
Μοναδικό γεγονός η Ανάληψη του Θεανθρώπου. Ανέβηκε στους ουρανούς και κάθισε στα δεξιά του ουράνιου Πατέρα. Το ανθρώπινο σώμα δοξασμένο βρίσκεται τώρα στον ούρανό. Έτσι η Ανάληψη δεν είναι μια γιορτή, που τιμάται μονάχα μια φορά το χρόνο. Είναι ένα κάλεσμα για μια καθημερινή ανάβαση, για μια συνεχή ανύψωση νου, ψυχής και καρδιάς στον θρόνο της θεϊκής δόξας, εκεί που βρίσκεται η θεωμένη πια ανθρώπινη φύση.
Πώς όμως θα γίνει η ζωή μας ολόκληρη μια συνεχής ανάβαση προς την Αλήθεια, το Φως, τη Ζωή, προς τον Θεό; Η πνευματική ανάβαση απαιτεί κόπο. προσπάθεια συνεχή, θυσία. Δεν κατακτάει κανείς τις φωτόλουστες κορυφές της αρετής, της αγιότητας, της αγάπης χωρίς αγώνα. Για να εξουδετερώσουμε τη δύναμη της ηθικής «βαρύτητας», την έλξη της αμαρτίας, μάς είναι απαραίτητη μια άλλη δύναμη πανίσχυρη, η «δύναμη εξ ύψους» αύτη που υποσχέθηκε ο Κύριος στους μαθητές του.
Η βαρύτης, ο νόμος της παγκοσμίου έλξεως, επενεργεί στον υλικό, στον αισθητό χώρο. Υπάρχει και μια άλλη έλξη, η έλξη της αμαρτίας, που τραβάει αδιάκοπα την καρδιά προς τα κάτω και δεν την αφήνει να ανέβει πάνω από τις μικρότητες, να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους. 
Και ο νόμος αυτός της ηθικής βαρύτητας, που δεν αφήνει την ψυχή μας να απολαύσει ουράνιες χαρές, δεν υπερνικάται παρά μόνο με τη δύναμη της αγάπης. Η αγάπη είναι δύναμη ανυψωτική. Ο πιο ασφαλής δρόμος που οδηγεί, που ανεβάζει στον Θεό, περνάει από τον άνθρωπο. Δεν μπορεί κανείς να ατενίσει το πρόσωπο του Θεού, αν δυσκολεύεται να ατενίσει το πρόσωπο του ανθρώπου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αγάπη. Η αγάπη είναι μίμηση Θεού. Ο Θεός είναι αγάπη. Και ο άνθρωπος που αγαπάει προχωρεί από το «κατ’ εικόνα» στο «καθ’ ομοίωσιν Θεού», για το οποίο είναι δημιουργημένος. Γίνεται «κοινωνός θείας φύσεως». Έτσι όχι απλώς ανυψώνεται και ατενίζει το πρόσωπο του Θεού. Θεώνεται. Ζει κιόλας από τη γη αυτή την αιωνιότητα.

«ΖΩΗ», Μάιος 2014
=================

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.




Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.