15.11.11

Εκκλησία και εκπαίδευσηΓια μεγαλύτερη εικόνα πατήστε κατευθείαν στον παρακάτω σύνδεσμο 

http://vimeo.com/31451022Αν γνωρίζετε αγγλικά και σας ενδιαφέρει η πορεία των εκκλησιών σήμερα, σίγουρα θα εκτιμήσετε αυτό το βίντεο.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com

Όλα για το χρήμα...
Αγοράστε το εικονιζόμενο «δέντρο» που θα βάλετε στην εκκλησία σας και σε κάθε φύλλο θα γράψετε το όνομα κάποιου μακαρίτη, «εις μνημόσυνον»...
Οι κατασκευαστές έχουν έτοιμο και τον λογαριασμό: Αν εισπράττετε 250 ΕΥΡΩ για κάθε φύλλο, στο τέλος θα έχετε κέρδος 20.605 ΕΥΡΩ για την εκκλησία σας...
__Αν δεν σας φτάνουν, μπορούν να προσθέσουν και άλλα φύλλα ή μπορείτε να ανεβάσετε την ταρίφα...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com


Σκέψεις για την οικονομική κρίσηΟ Χρυσόστομος λέει ότι πρέπει οι ψυχές μας να είναι γενναίες και όχι «χαμαίζηλες», να μην επηρεάζονται δηλαδή και να μη παρασύρονται από τα γύρω συμβαίνοντα. Γιατί, αν δεν είναι τέτοιες οι ψυχές μας, θα πάθουν ζημιά όχι μόνο από την φτώχεια, αλλά και από αυτόν τον πλούτο. 
«Τέτοιους ανθρώπους όχι μόνο η φτώχεια, αλλά και ο πλούτος καταστρέφει, και όχι μόνο η λύπη, αλλά και η χαρά. Και όπως αυτοί πού έχουν πυρετό σε όλα είναι ανόρεκτοι, έτσι και οι διεφθαρμένοι στην ψυχή από όλα βλάπτονται»! Γι᾽ αυτό, εκείνο πού πρέπει να φροντίσουμε είναι όχι το να μη γίνουμε φτωχοί και να επιδιώκουμε τον πλούτο, αλλά να κατασκευάσουμε έτσι την ψυχή μας, ώστε να μην επηρεάζεται και πάθει ζημιά ούτε από την φτώχεια, αν μάς έρθει, ούτε και από τα πλούτη τα πολλά, αν μάς λάχουν. 

Παραδείγματα γι’ αυτό που είπε:

Όταν κάποιος θέλει να φτιάξει ένα σπίτι, δεν φροντίζει να μη φυσούν αγέρηδες σ᾽ αυτό, ούτε και να μην το χτυπάει ο ήλιος, γιατί αυτό είναι αδύνατο. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τα φυσικά φαινόμενα. Αλλά αυτός πού θέλει να κάνει ένα σπίτι, το κατασκευάζει έτσι, ώστε να είναι ανθεκτικό και στους ισχυρούς ανέμους και να μην επηρεάζεται πολύ ο χώρος του από τα λιοπύρια του καλοκαιριού. Έτσι και στην περίπτωσή μας: Αυτό για το οποίο πρέπει να νοιαστούμε είναι η ψυχή μας να είναι δυνατή, ώστε να αντέχει και όταν φυσούν οι άνεμοι, και όταν δηλαδή μας έρχεται η φτώχεια, και όταν ακόμη υπάρχει καλοκαιρία, όταν δηλαδή έχουμε ανέσεις στην ζωή.

Και αυτός που κατασκευάζει ένα πλοίο, δεν φροντίζει να μην κάνει θύελλα η θάλασσα και να μην χτυπήσουν το πλοίο τα κύματα. Αυτό πάλι είναι αδύνατο, γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος να υποτάξει την θάλασσα. Αλλά αυτός που κατασκευάζει ένα πλοίο φροντίζει να το φτιάξει έτσι, ώστε να αντέξει το πλοίο του, όταν θα συμβεί τρικυμία στην θάλασσα και θα το κτυπούν τα κύματα. Έτσι λοιπόν κι εμείς: Την ψυχή μας πρέπει να νοιαστούμε να είναι πάντα γενναία με την Χάρη τού Θεού, ώστε να μπορεί να βαστάσει και να υποφέρει, όταν τα κύματα της ζωής χτυπάνε τα «καράβια» μας και τα κάνουν καρυδότσουφλα.

Άς νοιαστούμε, όχι πώς θα αποφύγουμε την φτώχεια, ούτε πώς να γίνουμε πλούσιοι, αλλά πώς να μπορέσουμε να μην πάθουμε ζημιά ούτε από το ένα ούτε από το άλλο, ούτε από την φτώχεια ούτε από τον πλούτο. Αυτός είναι ο ανώτερος από όλους, «ο ειδώς πάντα φέρειν ευκόλως»! Αυτός δηλαδή πού μπορεί να οικονομεί καλώς τα πράγματα της ζωής του και όχι αυτός πού αναπαύεται στα πλούτη του.

Άλλα παραδείγματα.

Ανώτερος είναι ο στρατιώτης, πού έχει δυνατό σώμα και ξέρει την τέχνη να πολεμάει και όχι μόνο εκείνος πού έχει όπλα. 
Έτσι, και   από τον άνθρωπο που έχει χρήματα και θαρρεύει σ᾽ αυτά, ανώτερος είναι ο άνθρωπος που έχει αρετή, που έχει γενναία ψυχή και μπορεί να αντιμετωπίζει την φτώχεια του και την θλίψη του. 

Από τα ζώα, λέγει, τα ελάφια και οι λαγοί, επειδή είναι δειλά, γι αυτό και πιάνονται εύκολα· ενώ τα αγριογούρουνα και οι ταύροι και τα λιοντάρια δεν συλλαμβάνονται καθόλου εύκολα. 
Έτσι συμβαίνει πάντα με τους πλούσιους και με τους φτωχούς. Τον φτωχό τον κάνει η φτώχεια να γίνεται γενναίος, να γίνεται λιοντάρι και ταύρος. 

Οι πλούσιοι όμως μοιάζουν με τα φοβητσιάρικα ζώα, τα ελάφια και τους λαγούς. «Ποιον δεν φοβάται ο πλούσιος;», λέγει ο Χρυσόστομος. «Φοβάται και τους ληστές και τους κρατούντες (μη του πάρουν την περιουσία) και τους συκοφάντες. Ακόμη ο πλούσιος φοβάται και τους υπηρέτες του, γιατί τους υποπτεύεται. Και τους φοβάται όχι μόνο όταν ζει, αλλά πεθαίνει και με αυτόν τον φόβο, μήπως δηλαδή τον κλέψουν μετά τον θάνατό του. Τόσο ανασφαλές πράγμα είναι ο πλούτος».
Στην ζωή, μάς συμβαίνουν θλιβερά δεινά. Έτσι ήλθε στα χρόνια μας και η οικονομική κρίση. Ο Χρυσόστομος συμβουλεύει να είναι δυνατή η ψυχή μας, δυνατή από την Χάρη τού Θεού, ώστε να μη λυγίσει από ό,τι κακό τής συμβεί.ΠΗΓΗ: Από κήρυγμα του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία (13-11-11)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com