21.12.11



Υπό το φως της Βηθλεέμ

O Μητροπολίτης Πειραιώς μηνύει Ρωμαιοκαθολικούς!
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων AMEN.GR ότι ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ υπέβαλε μήνυση εναντίον τριών προσωπικοτήτων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της χώρας μας, με την κατά την άποψή μας αφελή και αστήρικτη αιτιολογία, ότι εφόσον στο ιδιωτικό σχολείο Jeanne d’ Arc της εν λόγω Εκκλησίας στον Πειραιά, στο οποίο φοιτούν μαζί Ρωμαιοκαθολικοί και Ορθόδοξοι μαθητές, ο αγιασμός γίνεται κατά το τυπικό και με ιερέα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αυτό αποτελεί ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟ σε βάρος των μαθητών.
__Δεν είμαστε επιστήμονες του αστικού ή κανονικού δικαίου, όμως δεδομένου ότι:
1. Το εν λόγω σχολείο είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελεί ιδιοκτησία και δραστηριότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γεγονός που όχι μόνο γνωρίζουν οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, αλλά αυτοί επίτηδες διάλεξαν να στείλουν σ' αυτό τα παιδιά τους...
2. Προφανώς ουδέποτε οι διευθύνοντες της σχολής έκρυψαν το παραπάνω γεγονός...
3. Κανείς ετερόδοξος μαθητής δεν υποχρεώθηκε από τη διεύθυνση να παρακολουθήσει αυτή την τελετή, παρά την συνείδηση και τις θρησκευτικές αρχές που έλαβε από την οικογένειά του...
4. Δεδομένου ότι σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων γίνεται από Ορθόδοξους ιερείς χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς αν υπάρχουν μεταξύ των μαθητών και ετερόδοξοι...
5. Δεδομένου ότι ο τ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος φοίτησε στο γνωστό Λεόντειο Λύκειο χωρίς η φοίτησή του εκεί να αλλοιώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ούτε να εμποδίσει την ιερατική του σταδιοδρομία...
6. Οι μαθητές που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο, ούτε ορφανοί είναι ούτε οι γονείς τους μπορούν να κριθούν ως ανίκανοι να αναλάβουν και να αποφασίσουν τα της σπουδής και μορφώσεως των τέκνων τους.
7. Αν τον ενδιαφέρει ο κίνδυνος σεξουαλικής κακοποίησης των μαθητών, –εφόσον έχει τα στοιχεία– ας ενημέρωνε για τους κινδύνους και τους φυσικούς αρμόδιους, που είναι οι γονείς, και τους αρμόδιους κρατικούς και δικαστικούς λειτουργούς, χωρίς πάντως να λησμονεί και όσα παρόμοια σκάνδαλα συνέβησαν στο απόμακρο και πλησιέστερο παρελθόν και στους κόλπους της ελλαδικής εκκλησίας.
8. Εν πάση περιπτώσει, αν ο κ. Σεραφείμ είχε πρόβλημα με γονείς που είναι μέλη της εκκλησίας του, ας απηύθυνε προς αυτούς τους φόβους και τις αιτιάσεις τους, και εκείνοι θα αναλάμβαναν τις ευθύνες τους.

__Ο φόβος του κ. Σεραφείμ ότι, επειδή κάποιοι μαθητές παρακολούθησαν την εν λόγω σχολική τελετή αποτελεί έμμεση προσπάθεια προς διείσδυση στην θρησκευτική συνείδηση ετεροδόξων και συγκεκριμένως των ορθοδόξων μαθητών της ειρημένης σχολής επί σκοπώ μεταβολής του περιεχομένου αυτής και συγκεκριμένως ότι ο Ρωμαιοκαθολικισμός αποτελεί Εκκλησίαν έχουσαν μυστηριακήν και αγιαστικήν χάριν και όχι αιρετικήν παρασυναγωγήν κ.λπ., κ.λπ., είναι αστήρικτος και ανούσιος.
__Όλα τα παραπάνω, μας οδηγούν στην απλή εκτίμηση ότι οι αιτιάσεις του κ. Σεραφείμ, δεν μπορούν να σταθούν όχι ούτε με νομικό ούτε και με λογικό συλλογισμό, αλλά είναι μόνο ένδειξη άκρας μισαλλοδοξίας.
__Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι αυτή η μήνυση κατατέθηκε στον κ. Εισαγγελέα τις παραμονές των Χριστουγέννων, προβληματιζόμαστε κατά πόσον ο κ. Σεραφείμ έχει γευθεί στο ελάχιστο το νόημα της γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ως πηγής της αγάπης, της αδελφοσύνης και της ειρήνης.
__Κατά τη γνώμη μας, η "ενδιαφέρουσα" αυτή μήνυση δεν μπορεί παρά να τοποθετηθεί στο «Αρχείο»... όμως η πράξη του κ. Σεραφείμ –αν και ίσως τον ηρωοποιεί σε ελάχιστους από το ποίμνιό του– προφανώς θα μείνει ως θλιβερή και σκοτεινή  ανάμνηση στον πίνακα των πεπραγμένων του.

--------------------------------------------------------------------------------------

« Ούτως ας λάμψη το φως σας έμπροσθεν των ανθρώπων, 
διά να ίδωσι τα καλά σας έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα σας 
τον εν τοις ουρανοίς.»
Ματθ. 5:16  ) 
--------------------------------------------------------------------------------------

Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Χανουκά ή Γιορτή των Φώτων

Αυτές τις ημέρες οι Ιουδαίοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν μια δική τους μεγάλη εορτή, που ονομάζεται Χανουκά (αφιέρωση) ή Χάγκ Αουρίμ (Γιορτή των Φώτων)  και διαρκεί 8 ημέρες. Εφέτος από τις 20 Δεκεμβρίου. Σε χώρες της Δύσης (και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια τιμάται από τους προέδρους στο Λευκό Οίκο), η γιορτή αυτή έχει  σταθεί ως Ιουδαϊκό αντιστάθμισμα της γιορτής των Χριστουγέννων.
__Είναι προφανές ότι αυτή η εορτή δεν έχει καμία σχέση με το χριστιανισμό ούτε αναφέρεται πουθενά στις Άγιες Γραφές. Αν και στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο αναφέρεται ότι ο Ιησούς βρέθηκε μια φορά στα Ιεροσόλυμα την εποχή αυτής της τελετής («Έγειναν δε τα εγκαίνια εν Ιεροσολύμοις, και ήτο χειμών» (Ιωάν. 10:22), αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κύριος Ιησούς βρέθηκε εκεί γι’ αυτό το λόγο αφενός επειδή τέτοια εντολή δεν καταγράφεται πουθενά στο Νόμο του Θεού και αφετέρου, οι κανόνες της εορτής δεν απαιτούσαν να γίνεται στα Ιεροσόλυμα.  
ΙΣΤΟΡΙΑ:
__Μετά το θάνατο του Μ. Αλέξανδρου, οι Εβραίοι πέρασαν στην κυριαρχία των Σελευκιδών, ο δε αλαζόνας βασιλιάς Αντίοχος, που επονομάστηκε "Επιφανής",  θεώρησε ότι η επιβολή του ελληνιστικού πολιτισμού στους Εβραίους θα αποτελούσε καλό εργαλείο για την πλήρη αφομοίωσή τους. Έτσι κήρυξε ιερό πόλεμο εναντίον τους , εφαρμόζοντας απαγόρευση των παραδόσεων και θρησκευτικών τους καθηκόντων. Ο Ναός λεηλατήθηκε και  μέσα του έστησε άγαλμα του Δία, απαγόρευσε την τήρηση του Σαββάτου και την περιτομή.
__Η καταπίεση και η ιεροσυλία οδήγησε μία ομάδα πιστών, με αρχηγό τον ιερέα Ματαθία Ασμοναίο και τους πέντε γιούς του, να επαναστατήσουν. Η ανταρσία κράτησε χρόνια καθώς αντιμετώπιζαν πολυάριθμο και εκπαιδευμένο στρατό οι δε λιγότεροι Εβραίοι επιτίθεντο τις νύχτες. Μετά το θάνατο του Ματαθία, τον αγώνα ανέλαβε ο γιος του Ιούδας. Αυτός χάραξε στις ασπίδες των επαναστατών τα αρχικά του ρητού "Μι Καμόχα Μπαελίμ Αδονάϊ" (=Ποιος είναι όμοιός Σου μεταξύ των θεών, Αδονάϊ). Τα τέσσερα αυτά γράμματα (Μέμ, Κοφ, Μπέτ και Γιοδ) σχημάτισαν έτσι τη λέξη Μακκάμπι, που σημαίνει "Σφύρα", γι' αυτό και οι επαναστάτες ονομάστηκαν "Μακκαμπίμ" ή "Μακκαβαίοι". Τελικά οι Μακκαβαίοι απελευθέρωσαν την πατρίδα τους και εγκαθίδρυσαν δικό τους βασίλειο, που αργότερα παραδόθηκε στους Ρωμαίους.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ:
Πρώτο μέλημα των Ιουδαίων νικητών, ήταν ο καθαρισμός του Ναού και η  επαναλειτουργία του σύμφωνα με τις εβραϊκές παραδόσεις, όμως για να λειτουργήσει ο Ναός, έπρεπε να βρεθεί ικανή ποσότητα αγνού ελαιόλαδου ευλογημένου από τον Αρχιερέα για το άναμμα της επτάφωτης λυχνίας (μενορά). Στις αποθήκες του Ναού όμως υπήρχε μόνο ένα μικρό δοχείο αρκετό για το άναμμα μίας μόνο ημέρας, ενώ για να ετοιμάσουν νέα ποσότητα χρειάζονταν οκτώ ολόκληρες ημέρες. Κατά την παράδοση, η μικρή αυτή ποσότητα διήρκεσε θαυματουργικά επί οκτώ ολόκληρες ημέρες και σε ανάμνηση του γεγονότος οι ιερείς όρισαν την τήρηση της θρησκευτικής αυτής εορτής, αρχίζοντας από την 25η ημέρα του μήνα Χισλέβ.
 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:
Ο αγώνας των Μακκαβαίων είχε θρησκευτικό και όχι εθνικό χαρακτήρα. Δεν εκδηλώθηκε εναντίον των Ελλήνων, τους οποίους οι Ιουδαίοι είχαν δεχθεί με τιμές στο πρόσωπο του Μ. Αλέξανδρου, αλλά ενάντια στους ιερόσυλους που είχαν παραβιάσει το Ναό και καταπίεζαν τη θρησκευτική συνείδηση των Ιουδαίων. Εξ άλλου είναι γεγονός πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι οι Ιουδαίοι, ήδη από την εποχή της Βαβυλωνιακής εξορίας είχαν χάσει κάθε ουσιαστικό ενδιαφέρον για εθνικιστικά θέματα, αρκούμενοι στην ελευθερία της θρησκευτικής τους λατρείας. Κακώς λοιπόν κατηγορούνται σήμερα από διάφορους φανατικούς εθνολάτρες. 

--------------------------------------------------------------------------------------

« Ο Ιησούς ελάλησε προς αυτούς λέγων· Εγώ είμαι το φως του κόσμου· 
όστις ακολουθεί εμέ δεν θέλει περιπατήσει εις το σκότος, 
αλλά θέλει έχει το φως της ζωής»
( Ιωάν. 8:12 ) 
--------------------------------------------------------------------------------------



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Τι σημαίνει;

Χρίστος ή Χρήστος;



γράφει ο Kώστας Θηβαίος

Χρίστος και Χρήστος: πρόκειται για δύο ομόηχες λέξεις, που, συχνά, συγχέονται . Το όνομα Χρίστος παράγεται από το χριστός (< κεχρισμένος < ο φέρων το χρίσμα < αρχ. ελλ. ρήμα: χρίω). Χρησιμοποιήθηκε ως επιθετικός προσδιορισμός της λέξης Ιησούς (Ιησούς Χριστός). Άρχικά, η λέξη “χριστός” προσδιόριζε οτιδήποτε έχει επαλειφθεί με μύρο ή αλοιφή και χρησιμοποιήθηκε για να μεταφραστεί η εβραϊκή λέξη masiah < Μεσσίας (: μτφ χριστός, ο αλειμμένος με ειδικό έλαιο, που προέβλεπε ο εβραϊκός νόμος για τους ιερείς).
___Έτσι η ελληνοεβραϊκή φράση Ιησούς Χριστός δηλώνει τον κεχρισμένο από το Θεό, τον Σωτήρα (πβ. Ιωάνν. 1,41: ευρήκαμεν τον Μεσσίαν, ό εστίν ερμηνευόμενον τον Χριστόν). Η λ. Ιησούς προέρχεται από την εβραϊκή Yesuah και είναι συντετμημένη μορφή του Yehosuah (μτφ: ο Γιαχβέ είναι σωτηρία). Το όνομα Χρίστος είναι η φυσική κατάληξη της λ. Χριστός (με αναβιβασμό τόνου)
__Η ελληνική λέξη Χριστός (: αλειμμένος) είναι η πιο δημοφιλής λέξη στον πλανήτη, επειδή ονομάστηκε έτσι ο ιδρυτής της Χριστιανικής θρησκείας (< Cristo, Christ, Crist, Христос, Kristu…)

__Η γραφή Χρήστος παράγεται από το ρήμα “χρή” και προσδιορίζει αυτόν που ζει με τους πρέποντες κανόνες, τον ηθικό (π.χ. “τα χρηστά ήθη”).

ΠΗΓΗ: http://www.24grammata.com

--------------------------------------------------------------------------------------

« Χάρις εις τον Θεόν διά την ανεκδιήγητον αυτού δωρεάν » 
( 2Κορ. 9:15 
--------------------------------------------------------------------------------------



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Ποια η σημασία των Χριστουγέννων;

Τι να τις κάνω τις ευχές και τα δώρα, όταν η μεγαλύτερη ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ και το μεγαλύτερο ΔΩΡΟ έγινε σ' εμένα από τον ίδιο τον Θεό;

--------------------------------------------------------------------------------------

«Αληθώς, αληθώς σας λέγω· από του νυν θέλετε ιδεί
 τον ουρανόν ανεωγμένον και τους αγγέλους του Θεού
 αναβαίνοντας και καταβαίνοντας επί τον Υιόν του ανθρώπου.»  
 ( Ιωάν. 1:51 ) 
--------------------------------------------------------------------------------------



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com