21.12.11


Χανουκά ή Γιορτή των Φώτων

Αυτές τις ημέρες οι Ιουδαίοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν μια δική τους μεγάλη εορτή, που ονομάζεται Χανουκά (αφιέρωση) ή Χάγκ Αουρίμ (Γιορτή των Φώτων)  και διαρκεί 8 ημέρες. Εφέτος από τις 20 Δεκεμβρίου. Σε χώρες της Δύσης (και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια τιμάται από τους προέδρους στο Λευκό Οίκο), η γιορτή αυτή έχει  σταθεί ως Ιουδαϊκό αντιστάθμισμα της γιορτής των Χριστουγέννων.
__Είναι προφανές ότι αυτή η εορτή δεν έχει καμία σχέση με το χριστιανισμό ούτε αναφέρεται πουθενά στις Άγιες Γραφές. Αν και στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο αναφέρεται ότι ο Ιησούς βρέθηκε μια φορά στα Ιεροσόλυμα την εποχή αυτής της τελετής («Έγειναν δε τα εγκαίνια εν Ιεροσολύμοις, και ήτο χειμών» (Ιωάν. 10:22), αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κύριος Ιησούς βρέθηκε εκεί γι’ αυτό το λόγο αφενός επειδή τέτοια εντολή δεν καταγράφεται πουθενά στο Νόμο του Θεού και αφετέρου, οι κανόνες της εορτής δεν απαιτούσαν να γίνεται στα Ιεροσόλυμα.  
ΙΣΤΟΡΙΑ:
__Μετά το θάνατο του Μ. Αλέξανδρου, οι Εβραίοι πέρασαν στην κυριαρχία των Σελευκιδών, ο δε αλαζόνας βασιλιάς Αντίοχος, που επονομάστηκε "Επιφανής",  θεώρησε ότι η επιβολή του ελληνιστικού πολιτισμού στους Εβραίους θα αποτελούσε καλό εργαλείο για την πλήρη αφομοίωσή τους. Έτσι κήρυξε ιερό πόλεμο εναντίον τους , εφαρμόζοντας απαγόρευση των παραδόσεων και θρησκευτικών τους καθηκόντων. Ο Ναός λεηλατήθηκε και  μέσα του έστησε άγαλμα του Δία, απαγόρευσε την τήρηση του Σαββάτου και την περιτομή.
__Η καταπίεση και η ιεροσυλία οδήγησε μία ομάδα πιστών, με αρχηγό τον ιερέα Ματαθία Ασμοναίο και τους πέντε γιούς του, να επαναστατήσουν. Η ανταρσία κράτησε χρόνια καθώς αντιμετώπιζαν πολυάριθμο και εκπαιδευμένο στρατό οι δε λιγότεροι Εβραίοι επιτίθεντο τις νύχτες. Μετά το θάνατο του Ματαθία, τον αγώνα ανέλαβε ο γιος του Ιούδας. Αυτός χάραξε στις ασπίδες των επαναστατών τα αρχικά του ρητού "Μι Καμόχα Μπαελίμ Αδονάϊ" (=Ποιος είναι όμοιός Σου μεταξύ των θεών, Αδονάϊ). Τα τέσσερα αυτά γράμματα (Μέμ, Κοφ, Μπέτ και Γιοδ) σχημάτισαν έτσι τη λέξη Μακκάμπι, που σημαίνει "Σφύρα", γι' αυτό και οι επαναστάτες ονομάστηκαν "Μακκαμπίμ" ή "Μακκαβαίοι". Τελικά οι Μακκαβαίοι απελευθέρωσαν την πατρίδα τους και εγκαθίδρυσαν δικό τους βασίλειο, που αργότερα παραδόθηκε στους Ρωμαίους.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ:
Πρώτο μέλημα των Ιουδαίων νικητών, ήταν ο καθαρισμός του Ναού και η  επαναλειτουργία του σύμφωνα με τις εβραϊκές παραδόσεις, όμως για να λειτουργήσει ο Ναός, έπρεπε να βρεθεί ικανή ποσότητα αγνού ελαιόλαδου ευλογημένου από τον Αρχιερέα για το άναμμα της επτάφωτης λυχνίας (μενορά). Στις αποθήκες του Ναού όμως υπήρχε μόνο ένα μικρό δοχείο αρκετό για το άναμμα μίας μόνο ημέρας, ενώ για να ετοιμάσουν νέα ποσότητα χρειάζονταν οκτώ ολόκληρες ημέρες. Κατά την παράδοση, η μικρή αυτή ποσότητα διήρκεσε θαυματουργικά επί οκτώ ολόκληρες ημέρες και σε ανάμνηση του γεγονότος οι ιερείς όρισαν την τήρηση της θρησκευτικής αυτής εορτής, αρχίζοντας από την 25η ημέρα του μήνα Χισλέβ.
 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:
Ο αγώνας των Μακκαβαίων είχε θρησκευτικό και όχι εθνικό χαρακτήρα. Δεν εκδηλώθηκε εναντίον των Ελλήνων, τους οποίους οι Ιουδαίοι είχαν δεχθεί με τιμές στο πρόσωπο του Μ. Αλέξανδρου, αλλά ενάντια στους ιερόσυλους που είχαν παραβιάσει το Ναό και καταπίεζαν τη θρησκευτική συνείδηση των Ιουδαίων. Εξ άλλου είναι γεγονός πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι οι Ιουδαίοι, ήδη από την εποχή της Βαβυλωνιακής εξορίας είχαν χάσει κάθε ουσιαστικό ενδιαφέρον για εθνικιστικά θέματα, αρκούμενοι στην ελευθερία της θρησκευτικής τους λατρείας. Κακώς λοιπόν κατηγορούνται σήμερα από διάφορους φανατικούς εθνολάτρες. 

--------------------------------------------------------------------------------------

« Ο Ιησούς ελάλησε προς αυτούς λέγων· Εγώ είμαι το φως του κόσμου· 
όστις ακολουθεί εμέ δεν θέλει περιπατήσει εις το σκότος, 
αλλά θέλει έχει το φως της ζωής»
( Ιωάν. 8:12 ) 
--------------------------------------------------------------------------------------



Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com