13.3.14

«Kάμπη η λιτανεύουσα»...

«Kάμπη η λιτανεύουσα»...
.
.
Η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη, είναι επίσης γνωστή και με την ονομασία «κάμπη η λιτανεύουσα». 
Αυτό το ξεχωριστό όνομα το έχει πάρει επειδή στο στάδιο της προνύμφης οι κάμπιες σχηματίζουν με τα σώματά τους μία γραμμή (λιτανεία) ακολουθώντας η μία την άλλη σε στενή επαφή. 
Την ομάδα καθοδηγεί πάντα ένα θηλυκό άτομο. Όπως ακριβώς στη φωτογραφία μας. 
Με αυτή τη διαδικασία μεταφέρονται από ένα σημείο σε άλλο, βοηθώντας την καλύτερη ανάπτυξή τους, επειδή όμως τα ζωάκια αυτά δεν είναι από τα εξυπνότερα, συχνά οδηγούνται προς την καταστροφή, αφού η «αρχηγός» δεν είναι σε θέση να προβλέψει τους κινδύνους που βρίσκονται εμπρός της. 
Στη φωτογραφία μας η «αρχηγός» κατευθύνει τον εαυτό της –αλλά και τους ακόλουθούς της– στην άκρη του πεζοδρομίου, προς την άσφαλτο, όπου είναι βέβαιο ότι θα τις πατήσει κάποιο όχημα…

Πόσο μοιάζει αυτό το φαινόμενο με τις διάφορες θρησκείες. Ο Κύριος Ιησούς είχε πει: «Μήπως δύναται τυφλός να οδηγή τυφλόν; δεν θέλουσι πέσει αμφότεροι εις βόθρον;» (Λουκ. 6:39). 
Και δυστυχώς, αυτό συμβαίνει με όλους τους αυτοπρόβλητους «ηγέτες», που χωρίς να ξέρουν οι ίδιοι πού βαδίζουν, καλούν οπαδούς για να τους ακολουθήσουν στην καταστροφή. 
Δυστυχώς, στο φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ο Χριστιανισμός (το αντίθετο μάλιστα) διότι ο κάθε τυχάρπαχτος (ή και ελαφρώς κουνημένος στο μυαλό) θεωρεί τον εαυτό του «μεσσία» που θα σώσει την ανθρωπότητα. 
Καλό είναι να θυμηθούμε από το λόγο του σοφού Γαμαλιήλ: «Διότι προ τούτων των ημερών εσηκώθη ο Θευδάς, λέγων εαυτόν ότι είναι μέγας τις, εις τον οποίον προσεκολλήθη αριθμός ανδρών έως τετρακοσίων· όστις εφονεύθη, και πάντες όσοι επείθοντο εις αυτόν διελύθησαν και κατήντησαν εις ουδέν.
Μετά τούτον εσηκώθη Ιούδας ο Γαλιλαίος εν ταις ημέραις της απογραφής και έσυρεν οπίσω αυτού αρκετόν λαόν· και εκείνος απωλέσθη, και πάντες όσοι επείθοντο εις αυτόν διεσκορπίσθησαν» (Πράξ. 5:36-37).

Είναι βέβαια ένα πρόβλημα και μεγάλη ευθύνη αν θεωρείς τον εαυτό σου «ηγέτη» αλλά είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα και ευθύνη αν θεωρείς τον εαυτό σου «ΚΑΜΠΙΑ», που της αξίζει να φτάσει στην καταστροφή ακολουθώντας όχι τον Θεό και τον λόγο Του αλλά διάφορους ανθρώπους… 
Πόσο κρίμα, λοιπόν!
 =
«...λέγων εαυτόν ότι είναι μέγας τις, εις τον οποίον προσεκολλήθη αριθμός ανδρών έως τετρακοσίων· όστις εφονεύθη, και πάντες όσοι επείθοντο εις αυτόν διελύθησαν και κατήντησαν εις ουδέν»
Πράξ. 5:36-37 )        

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.