7.7.14

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο...

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο...

.
.
-----------------------------------------------------------------------
Με λύπη διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο, που μόνο ως χρησμός της Πυθίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. «Ήξεις αφήξεις»… δηλαδή… 
Προσέξτε λοιπόν: 
 • Εσύ να προσεύχεσαι αλλά… ΟΧΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ. 
 • Εσύ να τους παραδίδεις στο άπειρο έλεος του Θεού αλλά… ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ. 
 • Εσύ να προσεύχεσαι αλλά… ΟΣΑ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΥΤΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. 
 • Εσύ να προσεύχεσαι αλλά… «Οι ΄΄κεκοιμημένοι΄΄ άπιστοι ή αιρετικοί έχουν χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα επιστροφής.» 
 • Επιπλέον «η Εκκλησία δεν προσεύχεται ούτε για τους αυτόχειρες, έστω κι αν είναι βαπτισμένοι, επειδή, θανατώνοντας τον εαυτό τους, δεν έχουν πια τη δυνατότητα να μετανοήσουν και να συγχωρηθούν για το φοβερό τους αμάρτημα». 
Και καταλήγει στο επίσης παράλογο και ανακόλουθο: 
 • «Καταλαβαίνω πως όλα τούτα σας πικραίνουν, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τους πόθους σας. Θα σας παρηγορήσω, όμως, λέγοντας σας, ότι μπορείτε να προσεύχεστε εσείς για τους γονείς σας, παραδίνοντάς τους με ελπίδα στην άπειρη φιλανθρωπία του Θεού. Αυτό κάνουμε, άλλωστε, και για τα βρέφη που πεθαίνουν αβάπτιστα.» 
Και κάνει ακόμη ένα βήμα στην ανοησία: 
 • «Εύχομαι ο Κύριος να ελεήσει τις ψυχές τους κατά την ευσπλαχνία Του και κατά την πίστη σας.»
 ----------------------------------
Ποια είναι η παρηγοριά που δίνεις Όσιε Θεοφάνη; 
Καμία παρηγοριά και καμία ανακούφιση. 
Απλώς κοροϊδεύεις τον κόσμο Όσιε Θεοφάνη με ψεύτικες ελπίδες… επειδή, 
 • είτε ο Θεός σώζει είτε δεν σώζει… 
 • είτε ακούει τις προσευχές είτε δεν τις ακούει… 
 • είτε υπάρχει σωτηρία είτε δεν υπάρχει… 
 • είτε είναι αρκετή η ευσπλαχνία του Θεού είτε δεν είναι… 
 • είτε μετράει η δική μας πίστη είτε δεν μετράει… 
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε για όλους αυτούς τους φωστήρες: 
«Αφήσατε αυτούς· είναι οδηγοί τυφλοί τυφλών· τυφλός δε τυφλόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθρον θέλουσι πέσει» (Ματθ. 15:14). ________________________________________

Η προσευχή για του κεκοιμημένους αιρετικούς ή απίστους Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου

Για τους γονείς σας που πέθαναν μέσα στην αίρεση, μπορείτε να προσεύχεστε, παραδίνοντάς τους στο άπειρο έλεος του Θεού. Στις εκκλησιαστικές ακολουθίες, όμως, και στη Θεία Λειτουργία δεν μπορούν να μνημονεύονται. Η Εκκλησία προσεύχεται για τα παιδιά της στον Κύριο, ικετεύοντάς Τον να τα στερεώσει στην ορθή πίστη και να τα καθοδηγήσει στο δρόμο της ευσέβειας. Για τους απίστους, τους αιρετικούς, τους πλανεμένους και, γενικά, όλους όσοι βρίσκονται έξω από τους κόλπους της, προσεύχεται να επιστρέψουν, γνωρίζοντας τον αληθινό Θεό. Και επειδή δεν μπορούν να επιστρέψουν παρά μόνο εδώ, στη γη, και σ’ αυτή τη ζωή, η προσευχή της περιορίζεται στους ζωντανούς. Οι «κεκοιμημένοι» άπιστοι ή αιρετικοί έχουν χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα επιστροφής.
Η Εκκλησία είναι το θεανθρώπινο σώμα του Χριστού και οι χριστιανοί, ζωντανοί και «κεκοιμημένοι», μέλη του σώματος. Όλοι όσοι δεν ανήκουν σ’ αυτό, καλούνται να πιστέψουν, να βαπτιστούν και να ενσωματωθούν στην Εκκλησία, γιατί μόνο έτσι θα σωθούν. «Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται» (Μαρκ. 16, 16), είπε ο Κύριος. Και πάλι: «Εάν μη τις γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος» - και αυτό μόνο στη γη μπορεί να συντελεστεί – ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού» (Ιω. 3, 5). Στους μαθητές Του, επίσης, είπε: «Όσα εάν λύσητε επί της γης, έσται λελυμένα εν τω ουρανώ» (Ματθ. 18, 18). Όσα, δηλαδή, θα συγχωρήσετε στη γη, θα είναι συγχωρημένα και στον ουρανό. Έτσι, όσα δεν συγχωρήθηκαν στη ζωή αυτή, δεν μπορούν να συγχωρηθούν στην άλλη. Γι’ αυτό η Εκκλησία δεν προσεύχεται ούτε για τους αυτόχειρες, έστω κι αν είναι βαπτισμένοι, επειδή, θανατώνοντας τον εαυτό τους, δεν έχουν πια τη δυνατότητα να μετανοήσουν και να συγχωρηθούν για το φοβερό τους αμάρτημα.
Καταλαβαίνω πως όλα τούτα σας πικραίνουν, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τους πόθους σας. Θα σας παρηγορήσω, όμως, λέγοντας σας, ότι μπορείτε να προσεύχεστε εσείς για τους γονείς σας, παραδίνοντάς τους με ελπίδα στην άπειρη φιλανθρωπία του Θεού. Αυτό κάνουμε, άλλωστε, και για τα βρέφη που πεθαίνουν αβάπτιστα. Εύχομαι ο Κύριος να ελεήσει τις ψυχές τους κατά την ευσπλαχνία Του και κατά την πίστη σας.


Από το βιβλίο «Χειραγωγία στην πνευματική ζωή», Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, εκδ. Ιερά Μονή Παρακλήτου, σελ. 74-75

http://themata-orthodoxias.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3.html
=================