25.5.14

ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΚΛΟΓΩΝ... ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ...

ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΚΛΟΓΩΝ...

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ...

.
.
Οι τυφλοί οδηγοί 
«Ουαί υμίν, οδηγοί τυφλοί…» (Ματθ. 23,16)
Κυριακή του Τυφλού,  Οι τυφλοί οδηγοί. 
Στην εποχή του Χριστού, αγαπητοί μου, ζούσαν κάποιοι που μέσα στον αγράμματο λαό της Παλαιστίνης φημίζονταν ως οι «φωτισμένοι». Θαυμάζονταν ως εξαιρετικές προσωπικότητες, διάνοιες φωτεινές, πνεύματα ισχυρά, κοινωνικοί φάροι ικανοί να καθοδηγήσουν το λαό του Ισραήλ στο δρόμο της κοινωνικής ευτυχίας και της εθνικής αποκαταστάσεως. Οι ψαράδες της Τιβεριάδας, οι βοσκοί του Ερμών και του Θαβώρ, οι έμποροι της Ιεριχώ, οι χωρικοί στην πεδιάδα του Ιορδάνη, όλος γενικά ο λαός άκουγε τα ονόματά τους, αποκαλυπτόταν και έλεγε· Αυτοί είναι τα μάτια του Ισραήλ που βλέπουν μακριά, αξίζει να βρισκόμαστε κάτω από την καθοδήγησή τους.
Μιλάμε για τους γραμματείς, φαρισαίους και αρχιερείς, την πνευματική ηγεσία του λαού, τους οδηγούς του Ισραήλ. Αυτοί φοιτούσαν σε σχολές, όπου δίδασκαν καθηγητές που ερευνούσαν σχολαστικά τα πάντα, τριχοτομούσαν κι αυτή την τρίχα ακόμη. Αυτοί κρατούσαν διαρκώς τα βιβλία. Είχαν πλουτίσει τον εγκέφαλό τους με πλήθος γνώσεις. Κατείχαν το νόμο και τους προφήτες και τους ερμήνευαν. Γύρω από κάθε εντολή είχαν δημιουργήσει ένα σωρό ερμηνευτικές διατάξεις, με τη δικαιολογία ότι έτσι η εφαρμογή του θείου δικαίου θα είναι πλήρης, φθάνοντας μέχρι και την ελαχίστη λεπτομέρεια της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής. Αυτοί, κατέχοντας τα σκήπτρα της ηγεσίας του λαού, επιδεικνύονταν για τις γνώσεις τους, την αγιότητα της ζωής τους, το ζήλο τους για τα ιδανικά του έθνους. Τί ευτυχισμένος λαός, θα ’λεγε ένας επιπόλαιος κριτής, που έχει τέτοιους σοφούς οδηγούς!… Αλλά ξαφνικά ακούγεται μια φωνή στοργική σαν της μάνας αλλά και δυνατή σαν του λιονταριού. Ήταν η φωνή του Χριστού, η φωνή της αλήθειας, που δεν ξέρει να κολακεύει ισχυρούς της ημέρας και να χαϊδεύει αμαρτωλές καταστάσεις. Έσχισε τη μάσκα της υποκρισίας, με την οποία επί αιώνες ξεγελιόταν ο απλός λαός, και τους είπε· Εσείς, που αναλάβατε να κυβερνήσετε αυτό το λαό, είστε οι πιο ακατάλληλοι! Οι δούλοι των παθών δεν μπορούν να γίνουν κυβερνήτες των λαών. Είστε τυφλοί, τυφλοί στην ψυχή, απείρως χειρότεροι από τους τυφλούς που τρία τώρα χρόνια θεραπεύω. και ενώ η τύφλωση σας είναι τέτοια που δε μπορείτε να διακρίνετε το φως απ᾽ το σκοτάδι και την αλήθεια απ᾽ το ψέμα, έχετε την αναίδεια να λέτε πως βλέπετε. Γι᾿ αυτό, ενώ όλοι οι τυφλοί θα θεραπευθούν, εσείς θα μείνετε τυφλοί. θα κυλιέστε στο έρεβος, και θα παρασύρετε και πολλούς άλλους ακόμη στα σκότη. Σεις θα καταστρέψετε το λαό μου. «Ουαί υμίν, οδηγοί τυφλοί…»! (Ματθ. 23,16). 
Τυφλοί! Βαρύς φαίνεται ο χαρακτηρισμός; Ανοίξτε λοιπόν το σημερινό ευαγγέλιο, διαβάστε προσεκτικά στίχο – στίχο ολόκληρο το 9ο κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, να δείτε εκεί μία ζωηρή εικόνα της ψυχικής τυφλώσεως των ανθρώπων αυτών. Τί κάνει ο Ιησούς; Κάνει σήμερα ένα θαύμα, ένα από τα μεγαλύτερα θαύματά του, που ως προς την σπουδαιότητα έρχεται δεύτερο στη σειρά μετά την ανάσταση του Λαζάρου. Διότι το θαύμα της σημερινής περικοπής δεν είναι μία θεραπεία άρρωστων ματιών, που θα μπορούσε ίσως να γίνει και σε μία οφθαλμολογική κλινική· -είναι σημειώστε το καλά– εκ του μη όντος δημιουργία οφθαλμών, οπτικών οργάνων, σε άνθρωπο εντελώς τυφλό, αόμματο εκ γενετής. το θαύμα αυτό, το τρισμέγιστο, που όμοιό του αφ᾿ ότου δημιουργήθηκε ο κόσμος δεν ακούστηκε άλλο, τελείται δημοσίως εμπρός σε πλήθος λαού. Η είδηση του θαύματος μεταδίδεται αστραπιαία και όλη η πρωτεύουσα του Ισραήλ σείεται. Κι αυτά ακόμη τα παιδιά της Κυριακής του Τυφλού όπου ο θεραπευμένος ήταν γνωστός -πασίγνωστος, φωνάζουν· Ο τυφλός βλέπει! και μόνο αυτοί «οι βλέποντες», οι ηγέτες του λαού, δε βλέπουν το θαύμα, δεν θέλουν να το δουν! Φθονεροί, τυφλωμένοι στην ψυχή από το θανάσιμο μίσος εναντίον του Ιησού, ζητούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και ν᾽ αποδώσουν σ᾽ αυτόν ιδιότητες που πόρρω απέχουν από την αγία και υπερφυσική ζωή του· να πουν στο πάλλευκο περιστέρι «Είσαι μαύρο σαν κοράκι», στο άκακο αρνί «Είσαι λύκος», στον φωτεινό άγγελο, τον Βασιλέα των αγγέλων, «Είσαι σατανάς». Τί διαστροφή! Ο φθόνος τυφλώνει. Γι᾽ αυτό ένας παλαιότερος ποιητής έγραψε· 
«Ώ φθόνε, πάντων των καλών εχθρέ και συκοφάντα!...
Φύγε, κακία ειδεχθής, και μη μοχθείς να αμαυροίς τους πάντας και τα πάντα!». 
είναι τυφλοί. Ερευνήστε, αν θέλετε, περισσότερο τα Ευαγγέλια εν σχέσει με τη συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών απέναντι στον Ιησού, και θα δείτε ακόμη βαθύτερα το ψυχικό τους σκοτάδι. Ενώ όχι τα Ιεροσόλυμα αλλά όλη η Παλαιστίνη λάμπει από το φως που εξέπεμψε η υπέροχη διδασκαλία και η άφθαστη αγιότητα του Ιησού, αυτοί σαν ασπάλακες δεν θέλουν να βγουν από τους σκοτεινούς υπονόμους για ν᾿ αντικρίσουν το ουράνιο φως. και μόνο αυτό; Αλίμονο! το φως αυτό, που έκανε τους αγγέλους να ψάλλουν το «Δόξα σοι, τω δείξαντι το φως» και τους αλιείς της Γαλιλαίας να σκιρτούν από χαρά, να δακρύζουν από συγκίνηση και να εγκαταλείπουν τα πάντα, αυτό το σωτήριο φως ζητούν να το σβήσουν· να το σβήσουν οπωσδήποτε με ψέματα, συκοφαντίες, απειλές, διωγμούς. Φτύνουν τον Ήλιο. Ω,  τυφλοί! ο Ήλιος μεσουρανεί, κ᾽ εσείς θέλετε να τον σβήσετε; Ματαιοπονείτε! το πάθος σάς αφαίρεσε και τα ελάχιστα ίχνη λογικής. Ο ήλιος δε σβήνει, έστω κι αν όλοι οι παράφρονες αναρριχηθούν στα τηλεγραφόξυλα κι από ᾽κει εξακοντίζουν σάλιο εναντίον του. Μικροί και ανόητοι, όσο κι αν φτύνετε τον Ήλιο, το σάλιο σας δεν τον αγγίζει. Ο Ήλιος θα λάμπη αιωνίως. με καταλάβατε; 
«Οδηγοί τυφλοί»· το είπε τότε ο Ιησούς για τους οδηγούς του Ισραήλ. θα το επαναλάμβανε όμως και σήμερα στους συγχρόνους. Οι ισχυροί της γης συνέρχονται σε συνέδρια για να διαλύσουν τάχα τα σκοτάδια· και όμως η ανθρωπότης, αντί να δει φως, βυθίζεται περισσότερο στο σκοτάδι· μάταια οι άνθρωποι περιμένουν να δουν φως, ακτίνες ειρήνης. αν η φωνή του Ευαγγελίου κηρυχθεί σ᾽ αυτούς τους ηγέτες, που έχουν πάρει διαζύγιο από την πίστη του Ναζωραίου και αγωνίζονται να θεμελιώσουν τις κοινωνίες πάνω στα σαθρά θεμέλια της υλιστικής κοσμοθεωρίας, σ᾽ αυτούς τους τυφλούς οδηγούς η φωνή του Ναζωραίου θα έλεγε· «Ουαί υμίν, οδηγοί τυφλοί!». 
Αλλά κ᾽ εσείς οι κοινωνιολόγοι, που καταρτίζετε σχέδια επί σχεδίων για την αναβάθμιση της ζωής και 
όμως οι κοινωνίες αναστενάζουν· κ᾽ εσείς οι διπλωμάτες καί οι πολιτικοί, που έχετε στα χείλη την «ειρήνη» αλλά στα βάθη της καρδιάς σας σχεδιάζετε πολέμους και ακονίζετε τα μαχαίρια σας για να σφάξετε λαούς· κ᾽εσείς οι επιστήμονες, που στα εργαστήριά σας οι φονείς των λαών βρίσκουν το μεγαλύτερο σύμμαχο, είστε τυφλοί! Εσείς είστε οι κυρίως υπεύθυνοι του παγκοσμίου δράματος.  
Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, έχουν και οι λαοί τεράστιο μερίδιο ενοχής. Διότι, παρασυρόμενοι από απατηλά συνθήματα, δεν εκλέγουν εκείνους που λόγω ήθους και αρετής αξίζει να κυβερνούν τους λαούς· εκλέγουν δημαγωγούς, διεθνείς απατεώνες και εγκληματίες, δούλους παθών και ελαττωμάτων, που υπόσχονται παράδεισο και δίνουν κόλαση και οδηγούν τους λαούς στην ομαδική αγχόνη. 
Φαίνεται όμως, αγαπητοί μου, ότι η ανθρωπότης, αφού έπαθε τόσα από αυτοχειροτόνητους οδηγούς και στενάζει κάτω από το πέλμα της ανήθικου πολιτικής και κλαίει πάνω στους τάφους μυριάδων παιδιών της, ωριμάζει πλέον και αναζητεί τον Οδηγό, που δεν είναι άλλος από Εκείνον που πριν από 20 αιώνες βροντοφώναξε για ν᾽ ακούσει όλη η Γή· «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή»(Ιω. 14,6). 
Πόσο ευτυχισμένοι θα είναι τα άτομα, οι οικογένειες, οι κοινωνίες, τα έθνη, αν τεθούν κάτω από τη φωτεινή καθοδήγηση του Χριστού! Ενώ οι άπιστοι, παρ᾿ όλα τα φώτα της επιστήμης τους, θα σκοντάφτουν και σαν τυφλοί μέσ᾽ στο μεσημέρι θα ψηλαφούν, οι ταπεινοί και καταφρονημένοι, αυτοί δηλαδή που γνώρισαν και αγάπησαν τον Ιησούν, θα είναι οι μόνοι αληθινά βλέποντες. Αυτοί θα ενισχύουν την όρασή τους με τις διόπτρες του ουρανού, θα έχουν πνευματικό ραντάρ και θα διακρίνουν τα σημεία των καιρών. Αυτοί θα έχουν το φως, θα το ακτινοβολούν και θα το μεταδίδουν. Το δε φως είναι ο Χριστός. 
(†) επίσκοπος Αυγουστίνος


http://feedly.com/#subscription%2Ffeed%2Fhttp%3A%2F%2Forthodoxanswers.gr%2Ffeed%2F 

=================

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.


Οι εκλογές, οι ψηφοφόροι και τα… γαϊδούρια...


Οι εκλογές, οι ψηφοφόροι 
και τα… γαϊδούρια...
.
.
Οι εκλογές, οι ψηφοφόροι και τα… γαϊδούρια 

Δημήτρης Νατσιός,

 _________________________________

«Οι υποψήφιοι, οι προτρέποντες τους άλλους ν’ ακολουθήσωσι το παράδειγμά των και οι έγγαμοι οι υμνούντες τα πλεονεκτήματα του έγγαμου βίου, μου φαίνονται όπως αι μελαναί εκείναι ως εκ του ψύχους μορφαί των λουομένων, αίτινες διά τρεμόντων χειλέων και συγκρουομένων οδόντων σας βεβαιούσιν ότι η θάλασσα είναι θερμή».

(Εμ.Ροϊδης, «Τα ανθελληνικά», εκδ. Ροές, σελ. 159).

Συμπέρασμα πρώτο.

Στις εκλογές λέγονται τα μεγαλύτερα ψέματα. Το μόνο που κυριαρχεί είναι η υποκρισία και ο θεατρινισμός για την καταδημαγώγηση των μαζών.
 _________________________________

«Εκείνοι, ους έταξεν ο νόμος φύλακας και κοσμήτορας της ιδανικής ταύτης πολιτείας, οι υπουργοί, οι βουλευταί, οι δήμαρχοι, οι νομάρχαι, μεταποίησαν εαυτούς εις μαστιγοφόρους τυράννους του λαού. Το διέπειν την εξουσίαν δεν είναι πλέον λειτουργία, αλλά προσοδοφόρον επάγγελμα. Και πάντες οι τρόποι κρίνονται χρηστοί προς εκπόρθησιν ή προς διατήρησιν του πολυτίμου τούτου λαφύρου. Δος μοι και σοι δίδω, παρανόμησον και παρανομώ, ιδού τα ιερά συνθήματα, άτινα διασταυρούνται σήμερον εν τη χώρα, εν η άλλοτε εγράφη δι’ αίματος εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

(Αν. Βυζάντιος, εφ. «Νέα Ημέρα», 1870).

Συμπέρασμα δεύτερον.

Το μοναδικό κίνητρο των περισσοτέρων που ασχολούνται με την «πολιτική» είναι η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η αναρρίχηση σε αξιώματα που τα συνοδεύει χρήμα και εξουσία.
 _________________________________

«Α! Αι εκλογαί, αυτή είναι η μόνη επί εβδομήκοντα έτη ασχολία μας, αφ’ ότου ηλευθερώθημεν, αφ’ ότου δηλαδή μεταλλάξαμεν τυράννους, τους οποίους διά των εκλογών φανταζόμεθα ότι αντικαθιστώμεν τάχα συχνότερον».

(Αλ. Παπαδιαμάντης, «Άϊ μου Γιώργη», 1892).

Συμπέρασμα τρίτον:

Τα κόμματα έχουν χρεοκοπήσει, εξαιτίας του εκφαυλισμού της πολιτικής και της εξαχρείωσης των πολιτικών. Δεν εκπροσωπούν τους πολίτες, τους οποίους εξαπατούν με χαριστικές παροχές (κοινωνικά μερίσματα), υπηρετούν συμφέροντα ατόμων, ομάδων και τοκογλυφικών συμμοριών τύπου Τρόικας, είναι, δηλαδή, εξαρτημένα και διεφθαρμένα. Ό,τι «φιλτράρεται» μέσα από τα κόμματα, καταλήγει και αυτό φαύλο και εξαχρειωμένο.
 _________________________________

Ανακεφαλαιώνοντας και συνοψίζοντας.

Εκλογές ίσον ψεύδη, διαφθορά, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, εξαπάτηση των πολιτών.

Τώρα, αφού ερανίστηκα την άποψη εξεχόντων παλαιών συγγραφέων για τις «ελληνικές» εκλογές, θα καταθέσω την, πάντοτε υποκειμενική, άποψή μου για τις λεγόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και συγκεκριμένα ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι εκλογείς τους υποψηφίους.

Πρώτον: Ικανή μερίδα του λαού, και κυρίως οι νεότερες ηλικίες και το γυναικείο φύλο, επιλέγει και ψηφίζει με βάση το παρουσιαστικό και λοιπά συνοδά χαρακτηριστικά. Στην Αμερική συναφής μελέτη διεπίστωσε ότι οι ευειδείς υποψήφιοι έχουν 30% πιθανότητες παραπάνω από τους δυσειδείς να εκλεγούν. Αυτό το ξέρουν οι υποψήφιοι, γι’ αυτό οι φωτογραφίες τους, που κυκλοφορούν στα διαφημιστικά έντυπα, υφίστανται εξωραϊστική επεξεργασία, με την οποία απαλείφονται ενοχλητικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά (ρυτίδες, άσπρα μαλλιά, μεγάλες μύτες ή αυτιά), και προστίθενται με τον ηλεκτρονικό χρωστήρα τόνοι γοητείας, προσήνειας, δυναμισμού και προστατευτικότητας. (Θυμίζω τις… «προσωπικές» ελιές του Σημίτη. Τις είχαν αφαιρέσει στις φωτογραφίες του και το μούτρο του έλαμπε ως «λάμπει ο ήλιος στα βουνά». Μία απ’ αυτές μετεξελίχτηκε σε… κόμμα, την «ΕΛΙΑ»).

Δεύτερον: Κριτήριο ασφαλές και σοβαρό είναι η συγγένεια ή η «φυλετική» καταγωγή. Πόντιοι, Θρακιώτες, Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Παοκτσήδες, Ολυμπιακοί ανεμίζουν τον γενέθλιο τόπο τους. Πολλοί υποψήφιοι σπεύδουν προεκλογικώς, και στα ληξιαρχεία με την ελπίδα να βρουν ξεχασμένες, μακρινές συγγένειες. Ξαδέρφια τρίτου και τετάρτου βαθμού, κουμπαριές, παρακουμπαριές και συμπεθέρια ανασύρονται από τη λήθη. («Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Χάρις στις τοπικές εκλογές, οικογένειες που δεν έλεγαν ούτε καλημέρα «ξανασογιάζουν»).

Τυχεροί όσοι έχουν πολυπληθές συγγενολόι. Άτυχοι τα μοναχοπαίδια, οι σώγαμπροι, οι ανύμφευτοι και οι ανύπανδρες, γιατί στερούνται ψήφους από το ανδροσόι ή γυναικοσόι.

Οι κουμπαριές είναι από τις πιο σταθερές και σίγουρες δεξαμενές ψήφων. Χωρίς 5-6 κουμπαριές είναι αδύνατο να σταδιοδρομήσεις πολιτικά. Ο Μητσοτάκης είχε βαφτίσει την μισή Κρήτη, γι’ αυτό θα μας κυβερνούν και τα τρισέγγονά του…

Τρίτον: Δεν έπαυσε, παρά τις περί του αντιθέτου θεωρίες, το κομματικό κριτήριο να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Παρ’ όλες τις δακρύβρεχτες και συγκινητικές προσπάθειες των επικεφαλής των συνδυασμών, να πείσουν τους πολίτες για την «πολυφωνία» τους και την κομματική τους ανεξαρτησία, λίγα πετυχαίνουν. Για να διαρραγεί η κομματική προσήλωση και καθήλωση του λαού, για να φύγουν από το μαντρί κατά το κοινώς λεγόμενο, πρέπει ή να προσκρούσουν σε υποψηφιότητα συγγενή πολύ κοντινού ή… να απέχουν από τις εκλογές. Οι νέοι βέβαια είναι πολύ χαλαροί και δεν επηρεάζονται από… ιστορίες. Οι γεροντότεροι, όσοι πρόλαβαν τον Παπάγο ή τον Τρικούπη, ψηφίζουν… αρχαιοπρεπώς. Την ΕΡΕ (ΝΔ), το ΚΚΕ και το Κέντρο («ΕΛΙΑ», «ΠΟΤΑΜΙ», «ΣΥΡΙΖΑ», «ΔΗΜΑΡ», και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις).

Τέταρτον: Εδώ εντάσσονται όσοι ψηφίζουν με πιό χαλαρά, ελαστικά κριτήρια. Αυτοί που παζαρεύουν την ψήφο τους-πολλές φορές και ολόκληρης της οικογένειάς τους-ζητώντας, αναιδώς, ανταλλάγματα. Κι εδώ διακρίνουμε υποομάδες, με βάση την… ανεντιμότητα. («Εν αμίλλαις πονηραίς αθλιώτερος ο νικήσας», έλεγαν οι αρχαίοι).

Οι πλέον εμετικοί και αξιοκαταφρόνητοι είναι όσοι ζητούν χρηματική αμοιβή, είναι οι αργυρώνητοι. Κάποιοι άλλοι ζητούν βόλεμα ή διορισμό και συνήθως καταπίνουν παχιά λόγια και κούφιες υποσχέσεις, λέγονται διαπλεκόμενοι. Άλλοι οσμίζονται τον τελικό νικητή και γλοιωδώς προσκολλούνται πάνω του, ελπίζοντας σε κατοπινές εκδουλεύσεις. Αυτοί είναι οι χαμερπείς, οι καιροσκόποι.

Υπάρχει βεβαίως και μία πέμπτη κατηγορία του λαού που ή δεν προσέρχεται στις εκλογές ή ψηφίζει μικρά κόμματα, με κριτήριο τις προσωπικές του ιδέες, στις οποίες βλέπει να ανταποκρίνονται άνθρωποι που δεν μετέχουν στα «μεγάλα», γνωστά κόμματα. Είναι όσοι αισθάνονται «σιχασιά» για το κομματικό σύστημα και ονειρεύονται πατρίδα λεύτερη και ανεξάρτητη, που να βαδίζει έχοντας ως θώρακα την ιστορία της, την πίστη της, την γλώσσα της, την παράδοσή της, δηλαδή, τα πολυτίμητα τζιβαϊρικά της. Τους λένε αναποφάσιστους, κάπως ειρωνικά, όμως είναι μόνο άνθρωποι, που με πόνο και αγωνία, ζουν την κατάντια της πατρίδας μας.

Να κλείσω με μία διδακτική, ανατολίτικη, ιστορία, για όσους ελπίζουν ότι με τις εκλογές, όπως γίνονται μέχρι σήμερα, μπορεί ν’ αλλάξει κάτι.
 _________________________________

Ήταν ένας καμηλιέρης, ο Μεχμέτ Εμίν αγάς που έζησε μια ζωή στα καραβάνια. Αρρώστησε στα 99 του, ένιωσε ότι ζυγώνει το τέλος του και κάλεσε κοντά του παιδιά, εγγόνια, φίλους και συγγενείς και ζήτησε συγχώρεση. Θυμήθηκε και τις καμήλες του και παρακάλεσε να τον πάνε στο «ντάμι» (στον στάβλο) για να αποχαιρετήσει και εκείνες. Τις χάιδεψε ο Εμίν αγάς, θυμήθηκε τα παλιά, έκλαψε και είπε:

Εγώ πια σας αφήνω. Έφτασε η ώρα μου. Αλλά για να πάω ήσυχος θέλω να με συγχωρέσετε για ό,τι κακό σας έκανα. Τι να γίνει, έτσι είναι ο ντουνιάς!
Και μία καμήλα, γερόντισσα, του λέει:

–Πού μας έδερνες και μας άφηνες νηστικές Εμίν αγά, κακά πράματα, αμαρτία από τον Θεό, μα στο συγχωράμε. Ένα μόνο δεν θα σου συγχωρέσουμε ποτέ.

–Ποιό; ρωτάει τρομαγμένος ο αγάς.

Ποιό; Να τ’ ακούσεις. Όλες είμαστε υπάκουες στη δούλεψή σου. Και συ, αντί να μας τιμάς, έβαζες οδηγό ένα γαϊδούρι, να μας τραβάει από τη μύτη. (Στα καραβάνια προπορευόταν πάντοτε ένας γάιδαρος). Ναι, ένα γαϊδούρι που δεν αξίζει ούτε γρόσι.

Ο Εμίν αγάς αναστέναξε.
Δίκιο έχετε! Μα έτσι είναι φτιαγμένος ο ντουνιάς. Γαϊδούρια να τον οδηγούν και να τον σέρνουν από τη μύτη!
Και παράδωσε, ο γεροκαμηλιέρης, το πνεύμα του…


Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/10640, Ἀντίβαρο


=================

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.