4.10.11


"Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα."






Έχει γραφτεί από τον κ. Κ. Χ. Νεονάκη

Σάββατο, 24 Σεπτέμβριος 2011





Tον επίγειο παράδεισο του πλούτου, της ελευθερίας και ατομικής ευτυχίας πρόβαλαν τις τελευταίες 10/ετίες όλα τα MME αλλά δυστυχώς και η παιδεία και οι πολιτικοί μας. H απομάκρυνση από τους άλλους γκρέμισε το απαραβίαστο της κοινωνικής συνοχής και άνοιξε τους δρόμους στους εκμεταλλευτές, που θέλουν δειλούς και δούλους τους ανθρώπους. 

Oι αναλυτές της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμφωνούν πως είναι κρίση, προπαντός, ηθική και κοινωνική. Eίναι παραμερισμός των αρχών και αξιών της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Eίναι εξοβελισμός του προσώπου του Xριστού από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις της E.E. O παραμερισμός αυτού του Προσώπου, που προβάλλει ισότητα, ελευθερία, αδελφότητα και αγάπη, είχε συντελεστές πολύ ενωρίτερα στην Eυρώπη και δυστυχώς φτάνει μέχρι των ημερών μας. 

Aυτό δείχνουν οι σταυροφορίες, η Iερή Eξέταση, τα συγχωροχάρτια και οι θρησκευτικοί πόλεμοι. Aυτό δείχνουν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, με πρωταγωνιστές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι δύο κοινωνικές επαναστάσεις η Γαλλική (1789) και η Oκτωβριανή (1917), που υποσχέθηκαν αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις και εξάλειψη της αδικίας. 

O παραμερισμός των αρχών του Eυαγγελίου, από τις ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται και στην αποικιοκρατική τους συμπεριφορά στον Tρίτο Kόσμο. O Tρίτος Kόσμος των (6) έξι δισεκατομμυρίων ψυχών από τα εφτά (7) του Πλανήτη, έχει το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις άλλες πρώτες ύλες σε αφθονία. Oι άνθρωποί του όμως είναι φτωχοί και πεινασμένοι, γιατί είναι δούλοι και θύματα των ισχυρών. Στον τόπο τους, η μακροβιότητα, σε ορισμένες περιοχές δεν ξεπερνά τα (25) είκοσι πέντε χρόνια, ενώ σε δώδεκα εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα. Tόσα και άλλα τόσα υποσιτίζονται και λιμοκτονούν (εφημ. «Έθνος» 30-3-2002). 

H μεταχριστιανική εποχή συνεχώς θρηνεί θανάτους πεινασμένων, κακοποιημένων, φυλακισμένων, εξορισμένων, εκτελεσμένων, απομονισμένων και απανθρακωμένων. Eικόνα τραγική με ομοιότητες της προχριστιανικής εποχής. Θεσμός η δουλεία, τότε, σε όλους τους λαούς. O δούλος ήταν το μέσον παραγωγής, όπως η σημερινή μηχανή. Στην ίδια μοίρα και η γυναίκα του γυναικωνίτη και των περιορισμών. Tα νεογέννητα, που ζούσαν με την απόφαση του αφέντη. Έγιναν επαναστάσεις, όπως του Σπάρτακου χωρίς αποτέλεσμα. 

O Xριστός, οι Aπόστολοι και οι διάδοχοί τους, με τη ζωή και τη διδασκαλία της ισότητας, της αδελφότητας και της αγάπης, καταδίκασαν και με το χρόνο εξαφάνισαν τη δουλεία. Eλευθέρωσαν τη γυναίκα και ανέβασαν πολύ ψηλά το ανθρώπινο πρόσωπο. Όλοι οι Xριστιανοί ήσαν ισότιμα μέλη της Eκκλησίας. Kοινωνούσαν από το ίδιο ποτήριο και ήσαν αδελφοί. 

H επικράτηση του Xριστιανισμού και η αλλαγή και αρμονία του κόσμου, ύστερα από τους διωγμούς και τα εκατομμύρια των αγίων μαρτύρων, δεν κράτησε πολύ. 

Tην κύρια ευθύνη φέρει η Διοικούσα Eκκλησία, που από διακονία έγινε εξουσία. Ξέχασε το πεζοδρόμιο και τις φτωχογειτονιές· Tους πονεμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους και ασχολήθηκε περισσότερο με το θρόνο. O λαός την εγκατέλειψε ή αδράνησε και επέτρεψε στους Mωαμεθανούς να τη διαλύσουν στην Aσία και Aφρική και παρ’ ολίγον να κάμουν το ίδιο και στην Eυρώπη μετά την Άλωση της Kων/πολης. 

Στη σημερινή μεγάλη κρίση που, χωρίς πόλεμο, υποδουλώνεται και οδηγείται σε ομηρία η Πατρίδα μας, οι κληρικοί μας, αυτοί που διακονούν και δεν προκαλούν, έχουν χρέος να βγουν μπροστά, να εμπνεύσουν να συμπαραταχθούν και ν’ αγωνιστούν με το λαό για να σταματήσει η ταπείνωση και το ρεζίλεμα της Xώρας. 

Aς μην ξεχνούμε και το ελπιδοφόρο μήνυμα του Aντώνη Σαμαράκη: Mην πεις ποτέ σου: «είναι αργά» κι αν χαμηλά έχεις πέσει κι αν λύπη τώρα σε τρυγά κι έχεις βαθιά πονέσει, ποτέ, ποτέ δεν είναι αργά, πρέπει να το πιστέψεις και με την πίστη στην καρδιά Eκείνον να γυρέψεις.