19.4.11



Στο όνομα της θρησκείας

Κάποιοι από εμάς κάνουμε περίεργα πράγματα –ακόμα στο όνομα του συνήθως νηφάλιου και θεμελιώδους ανθρώπινου ενδιαφέροντος, όπως είναι η θρησκεία. Μερικοί –ευτυχώς μόνο μερικοί– Χριστιανοί πιάνουν δηλητηριώδη φίδια, (μερικοί πεθαίνουν στη διάρκεια της τελετής). Κάποιοι Μουσουλμάνοι επιδιώκουν να κερδίσουν το δρόμο προς τον Ουρανό αυτοκτονώντας (εφόσον πάρουν και μερικούς άλλους μαζί τους).

Στη μέση του χειμώνα, πολλοί εκστρατεύουν στα δάση για να πάρουν αειθαλή δέντρα και να διακοσμήσουν τις εκκλησίες, τα σπίτια και τις πλατείες της πόλης τους. Τάχα για να γιορτάσουν τη γέννηση του Ιησού. Εκείνη την εποχή δεν θεωρείται λάθος να πεις ψέματα στα παιδιά για έναν άνδρα με κόκκινο κοστούμι. Και να γίνεις ιδιαίτερα χαρούμενος καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες τρόφιμα και οινοπνευματώδη και κάνοντας ή ανταλλάσσοντας ένα σωρό δώρα. Όλα στο όνομα της θρησκείας του Ιησού Χριστού.

Ύστερα έρχεται το Νέο Έτος, τα ράφια των καταστημάτων γεμίζουν από διάφορα δώρα αλλά και πέταλα αλόγων, κρεμμύδες, ρουλέτες κ.λπ. Άλλοι παίζουν χαρτιά και άλλα τυχερά παιχνίδια «για το καλό του χρόνου».

Το Πάσχα γεμίζουν με σοκολατένια αυγά και ζωντανά ή ψεύτικα πουλάκια και κουνέλια. Κάποιοι –στο εξωτερικό τουλάχιστον– κρύβουν βαμμένα αυγά και ζητούν από τα παιδιά να ψάξουν να τα βρουν. Όλα αυτά για να χαιρετίσουν την ανοιξιάτικη χριστιανική γιορτή του χρόνου, στη μνήμη του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού.

Μερικοί σέρνονται πάνω στα γόνατά τους για χιλιόμετρα σε ορισμένους ιερούς τόπους (π.χ. Τήνος), ενώ άλλοι φορτώνονται ένα σταυρό ή ακόμη σταυρώνονται. Και όλα αυτά στο όνομα του Ιησού. 

Σε κάποιες εκκλησίες κάνουν δημοπρασία και όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα μπορεί να σηκώσει τον σταυρό εμπρός από τον Επιτάφειο...
Υπάρχουν και άλλες περίεργες πρακτικές, που συνδέονται με τον Χριστιανισμό ως οι «Απόκριες» όπου ντύνονται παράξενα και διάφορες εορτές Αγίων με περίεργα έθιμα (π.χ. πίτα Αγίου Φανουρίου κ.λπ.),.

Τέτοιες πρακτικές, βεβαίως, δεν έχουν καμία σχέση με τον αληθινό Χριστιανισμό όπως υπήρχε με τους πρώτους Χριστιανούς. Σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με το γραπτό θεμέλιο της χριστιανικής πίστης, την Αγία Γραφή.

Αν ψάξουμε στις σελίδες των Αγίων Γραφών δεν θα βρούμε λέξεις όπως Χριστούγεννα, Απόκριες, Σαρακοστή, κ.λπ.. Και οι πρακτικές που συνδέονται με αυτές τις εορτές δεν υπάρχουν εκεί. Αντίθετα καταδικάζονται από τις Γραφές (στο γράμμα και το πνεύμα), ως αντανάκλαση της ειδωλολατρικής θρησκείας στις διάφορες μορφές της.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό “New Horizons” V. 15,#2.



____________________________________________
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε.
  

.