5 πράγματα
που δεν είναι Συγχώρεση...
που δεν είναι Συγχώρεση...
.
.
Με τα χρόνια έχω συζητήσει με διάφορα άτομα που έχουν ζημιωθεί πολύ.
Κάποιες φορές ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους και να προχωρήσουν στη διαδικασία της συγχώρεσης. Το να συγχωρούμε τους άλλους είναι σαφώς διαταγή από τον Θεό, και κατά βάθος οι περισσότεροι πιστοί θέλουμε να το κάνουμε, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο, ενώ υπάρχουν πολλά ερωτήματα, όπως: Όταν συγχωρώ πρέπει να αισθάνομαι επιεικής; Όταν συγχωρώ σημαίνει ότι τελείωσαν όλα και δεν μπορώ πλέον να μιλήσω για τα πληγωμένα μου συναισθήματα; Σημαίνει ότι όλα θα επανέλθουν όπως πριν, απέναντι σε εκείνον που αμάρτησε εναντίον μου; Υπάρχουν πολλά βιβλία για αυτό το θέμα, αλλά εδώ εξηγούνται μερικά πράγματα που δεν είναι η συγχώρεση. Ελπίζω να τα βρείτε χρήσιμα.
1. Η εντολή να συγχωρούμε, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι εύκολο ή ότι μπορεί να γίνει γρήγορα.
Όταν μας έχουν βλάψει, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό, συντριπτικό για τη ζωή μας, να μας έχει προσγειώσει απότομα, να μας έκανε να χάσουμε τον προσανατολισμό μας. Μερικές αμαρτίες είναι εύκολο να συγχωρεθούν, άλλες όμως μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο, πολλή προσευχή, και πολύ βοήθεια από τον Θεό. Όταν κάποιος βασανίζεται από τον πόνο, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται δεν είναι να τους λες να συγχωρήσει, αλλά η συμπόνια και συμπάθειά σου. Η συγχώρεση θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα ως μέρος μιας διαδικασίας, αλλά σίγουρα δεν είναι το πρώτο βήμα. Λυπάμαι που κάποιες φορές στο παρελθόν, ήμουν απίστευτα αναίσθητος απέναντι στον πόνο κάποιων ανθρώπων και πάρα πολύ βιαστικός να τους συστήσω να συναντηθούν με εκείνους που τους είχαν βλάψει για να τους δώσουν συγχώρεση.
2. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι θα νιώθετε επιεικής.
Συγχώρεση είναι η απόφαση της βούλησης να απορροφήσετε τον πόνο ή τις συνέπειες που προκαλούνται από την αδικία κάποιου, χωρίς αυτός να υποχρεωθεί να κάνει αποκατάσταση. Αν σας δανείσω το αυτοκίνητό μου και εσείς μου το τρακάρετε, κάποιος πρέπει να πληρώσει για την επισκευή – είτε εσείς είτε εγώ. Αν σας "συγχωρήσω", πρέπει να αναλάβω να υποστώ το κόστος της ζημιάς σας, ακριβώς όπως ο Ιησούς ανέλαβε το κόστος των αμαρτιών μου και πλήρωσε γι' αυτές στο σταυρό. Άρα το να συγχωρήσεις κάποιον ίσως να έχει μεγάλο κόστος ή να είναι πολύ οδυνηρό. Έτσι, η εντολή να συγχωρούμε, δεν σημαίνει ότι θα «αισθανόμαστε επιεικής», όταν παίρνουμε αυτή την απόφαση. Και επίσης δεν σημαίνει ότι δεν θα νοιώθουμε πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη της συγχώρεσης.
3. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστευτούμε ξανά κάποιον αμέσως.
Η συγχώρεση μπορεί να γίνεται σε μία στιγμή, αλλά η εμπιστοσύνη κερδίζεται ξανά με την πάροδο του χρόνου. Αν έρθει στην εκκλησία ένας μέθυσος και τελικά ακολουθήσει τον Χριστό, ο Θεός τον συγχωρεί αμέσως, αλλά αυτός δεν πρέπει να γίνει ηγέτης της εκκλησίας από την επόμενη ημέρα. Αν κάποιος ζητήσει να τον συγχωρήσουμε επειδή μας πλήγωσε, μπορούμε να το κάνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνος έχει αλλάξει απαραίτητα ως άνθρωπος ή χαρακτήρας. Δεν είναι λάθος, λοιπόν, να θέλουμε να δούμε μια πορεία αλλαγών στη ζωή του πριν τον εμπιστευθούμε ξανά, ακόμα και αν τον έχουμε συγχωρέσει.
4. Συγχώρεση δεν σημαίνει το τέλος της συζήτησης.
Πόσοι από εμάς έχουμε πει στους συζύγους μας: "Σου είπα ότι λυπάμαι. Γιατί λοιπόν πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για εκείνο το γεγονός;" Ακόμα και όταν εμείς συγχωρούμε από το μέρος μας, μπορεί για εκείνον που μας έβλαψε να είναι πραγματικά σημαντικό να καταλάβει πώς και πόσο έχει πληγώσει ή ζημιώσει το θύμα του. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες των λαθών μας. Συχνά πρέπει να εξετάσουμε όλα εκείνα που μας οδήγησαν στο λάθος μας –πώς φτάσαμε εκεί– προκειμένου να αποφύγουμε το ίδιο λάθος στο μέλλον.
5. Και τέλος, η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για την αμαρτία.
Αν χρέωσα υπερβολικά την πιστωτική μου κάρτα, αυτό είναι αμαρτία που μπορώ να ομολογήσω στον Θεό και Εκείνος να με συγχωρήσει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξοφλήσω το χρέος μου, κάτι που ίσως χρειαστεί και χρόνια. Όταν εμείς συγχωρούμε κάποιον, λέμε: «Κύριε, σε παρακαλώ να μην τους καταδικάσεις για αυτή την αμαρτία. Παρακαλώ μην τους δώσεις ό,τι αξίζει για την αμαρτία τους, όπως ακριβώς δεν έδωσες σε εμένα ό,τι άξιζε για τις αμαρτίες μου". Αλλά μπορεί να υπάρχουν συνέπειες –ίσως και συνέπειες για ολόκληρη ζωή– παρόλο που ο Θεός συγχωρεί την ενοχή της αμαρτίας τους.
Μερικές φορές είναι εύκολο να συγχωρήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις το αισθάνεσαι σαν μια αδύνατη αποστολή. Πολύ συχνά, ο Ιησούς προστάζει να κάνουμε το αδύνατο, όπως το να αγαπάμε τους εχθρούς μας και να κάνουμε καλό σε εκείνους που μας μισούν (Λουκ. 6:27). Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά τα αδύνατα πράγματα με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά όταν ο Θεός δίνει τις εντολές Του, θα μας δώσει και τη χάρη να Τον υπακούσουμε, αν το ζητήσουμε.
Από τον Mark Altrogge
=================