17.6.14

Η ΤΡΟΪΚΑ και Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ...

Η ΤΡΟΪΚΑ και Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ...

.
.
Η ΤΡΟΪΚΑ και Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ
ή ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας μπήκε δύνη της οικονομικής κρίσης –φτιαχτής ή υπαρκτής είναι θέμα άλλου σχολίου– η Ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε έναν «αποδιοπομπαίο» τράγο στον οποίο επιρρίπτει όλα τα δικά της σφάλματα και ανικανότητες.
  • Ο λαός υποφέρει από ανόητες και άστοχες αποφάσεις; Η απάντηση είναι μία: ΦΤΑΙΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ. 
  • Οι συντάξεις περικόπτονται με άδικο τρόπο και οι φόροι επιβαρύνουν το λαό καταχρηστικά; Πάλι η απάντηση είναι πως ΦΤΑΙΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ. 
  • Και όταν οι επιχειρήσεις έκλεισαν η μία μετά την άλλη, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, πάλι Η ΤΡΟΪΚΑ ήταν υπεύθυνη.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Η τρόικα έχει τις ευθύνες της και έχει κατακριθεί και σχολιαστεί γι’ αυτό, όμως όταν η τρόικα είπε «Εξασφαλίστε φόρους τόσων εκατομμυρίων», δεν όρισε αν αυτούς θα τους εισπράξει η κυβέρνηση από τους πλούσιους ή από τους φτωχούς. Αυτό ήταν απόφαση και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. 

Αυτό το φαινόμενο, ωστόσο, δίνει αφορμή για να σκεφτούμε μία άλλη πτυχή από την πνευματική μας ζωή, επειδή συχνά βρισκόμαστε στην ανάγκη να ομολογήσουμε λάθη και αστοχίες στην πνευματική μας πορεία, που με ευκολία αποδίδουμε στον Διάβολο. Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΤΑΙΕΙ…
Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, επειδή σε αυτά τα λάθη και τις αμαρτίες ακόμη, δεν οδηγηθήκαμε από τον Διάβολο, αλλά ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ. 
Ο Ιάκωβος με Πνεύμα Θεού έγραψε: «Πειράζεται δε έκαστος υπό της ιδίας αυτού επιθυμίας, παρασυρόμενος και δελεαζόμενος. Έπειτα η επιθυμία αφού συλλάβη, γεννά την αμαρτίαν, η δε αμαρτία εκτελεσθείσα γεννά τον θάνατον» (Ιακ. 1:14-15). Λόγια ξεκάθαρα και σταράτα. 
Δεν φταίει ο Διάβολος. Οι επιθυμίες μας φταίνε· η σάρκα μας φταίει· η ανοησία μας ευθύνεται, είτε επειδή δεν αγρυπνήσαμε, είτε επειδή δεν δώσαμε την δέουσα προσοχή στις εντολές και οδηγίες του Θεού, είτε επειδή –σαν πονηρά παιδάκια– σκεφτήκαμε να επιρρίψουμε την αστοχία μας «σε κάποιον άλλον» που, αν δεν είναι άνθρωπος, τότε δε μπορεί παρά να είναι ο Διάβολος. Το βέβαιο είναι ένα: ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ.... 

Όσο περισσότερο όμως κάνουμε αυτό το λάθος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να το διορθώσουμε και να το εξαλείψουμε από τη ζωή μας. «Ο κρύπτων τας αμαρτίας αυτού δεν θέλει ευοδωθή· ο δε εξομολογούμενος και παραιτών αυτάς θέλει ελεηθή» διαβάζουμε στο βιβλίο των Παροιμιών (Παρ. 28:13). 
Ας μην νομίζουμε ότι μπορούμε να κοροϊδέψουμε τον Θεό. 
Το «κόλπο» αυτό είναι αρχαίο, δοκιμασμένο και αποτυχημένο. 
Μην ψάχνεις να βρεις τον όποιο πιθανό ή απίθανο «όφη»· μην προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από τον Διάβολο. 
Η ευθύνη είναι δική μας και όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερο θα είναι το μέλλον της πνευματικής μας πορείας με τον Χριστό.

 =================