4.5.14

Τι λένε οι Ιουδαίοι για τον Μεσσία...

Τι λένε οι Ιουδαίοι για τον Μεσσία...
.
.
Υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που έχουν εσχατολογικές πεποιθήσεις παρόμοιες με εκείνες των Ιουδαίων, ίσως και χωρίς να το γνωρίζουν ή να το αντιλαμβάνονται.
Το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύτηκε σε μεγάλη ιουδαϊκή ιστοσελίδα δείχνει κάποια στοιχεία της αντίληψης των Ιουδαίων. Ας το μελετήσουν οι ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΟΙ χριστιανοί, μήπως κάπου υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στις διδασκαλίες τους;
________________________________


Μεσσίας: Μια Εισαγωγή
Δύο από τις πιο θεμελιώδεις αρχές της ιουδαϊκής πίστης –όπως καταγράφονται από τον Μαϊμονίδη στις «Δεκατρείς Αρχές της Ιουδαϊκής Πίστης»– είναι η πίστη στην τελική λύτρωση, μια αναμενόμενη εποχή παγκόσμιας ειρήνης, ευημερίας και σοφίας, και στην πεποίθηση ότι οι νεκροί θα αναστηθούν εκείνη την εποχή.
Αυτό πρόκειται να συμβεί–αυτό πιστεύουμε. Αλλά γιατί αυτό είναι σημαντικό σήμερα; Γιατί η έλευση του Μεσσία είναι τόσο κεντρική στο ιουδαϊκό σύστημα πεποιθήσεων; Εκείνη την εποχή, "οι λιχουδιές θα είναι τόσο πολλές, όπως η βρωμιά". Όλα τα έθνη θα "σφυρηλατήσουν τα σπαθιά τους σε υνιά και τα δόρατά τους σε δρέπανα. Κανένα έθνος δεν θα σηκώνει το σπαθί εναντίον άλλου έθνους, ούτε θα μάθουν πια τον πόλεμο» (Μιχαίας 4:3). Η ανθρωπότητα θα ασχολείται μόνο με ένα πράγμα: την μελέτη της θείας σοφίας. «Η γη θα γεμίσει με τη γνώση του Κυρίου όπως το νερό καλύπτει το βυθό της θάλασσας» (Ησαΐας 11:9).
Επειδή η Τορά (Νόμος-Πεντάτευχος) μάς διδάσκει ότι υπάρχει σκοπός για τον κόσμο μας. Και η Μεσσιανική Εποχή είναι η πραγματοποίηση αυτής της ιδέας.
Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο φυσικός κόσμος είναι απλώς μια στρατηγική πρόκληση˙ όπου η ψυχή πρέπει να πολεμήσει και να νικήσει καθώς βαδίζει προς έναν ουράνιο παράδεισο. Σύμφωνα με αυτή τη γραμμή σκέψης, το φυσικό και το γήινο δεν έχει καμία αξία από μόνο του, δεν διατηρεί καμία απολύτως αξία μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία που του έχει ανατεθεί–είναι απλά ένα μέσο για έναν πνευματικό σκοπό.
Ενώ η ιουδαϊκή πεποίθηση μιλά επίσης για την μελλοντική ανταμοιβή της ψυχής, που κερδίζεται με το μόχθο της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής της, βλέπει την βελτίωση του φυσικού και την απόκτηση της αγιότητας και τον σκοπό του γήινου ως πρωταρχικό στόχο. Ο αγιασμός του ανθρώπινου σώματος και του κόσμου γενικότερα, αποτελούν τον ίδιο τον σκοπό της δημιουργίας του.
Από την αυγή του χρόνου, ο Θεός έχει οραματιστεί για τον εαυτό Του έναν «τόπο κατοικίας» εδώ στον πλανήτη Γη. Και μας έβαλε εδώ για να μορφοποιήσουμε αυτό το σπίτι. Για να μετατρέψουμε το σκοτάδι σε φως.
Η αυλαία θα παραμεριστεί, και κάθε σάρκα θα αντιληφθεί τον Θεό και σύντομα θα έρθει η μέρα, όταν η δόξα του Θεού θα αποκαλυφθεί σε αυτή την κάτω-σφαίρα, και θα απολαύσουμε τους καρπούς του έργου των χιλιετιών μας, το τελικό προϊόν του έργου μας της αγάπης.
Η αυλαία θα παραμεριστεί, και κάθε σάρκα θα αντιληφθεί τον Θεό. Αυτό θα είναι το αποκορύφωμα του αρχικού σχεδίου.
Η πίστη στον Μεσσία έχει διατηρηθεί στο έθνος μας σε όλα τα 2.000 χρόνια εξορίας που ήταν γεμάτα με πογκρόμ, απελάσεις και διώξεις – αυτή ήταν η σταθερή πίστη των προγόνων μας σε μια καλύτερη εποχή που πρόκειται να έρθει, και η εμπιστοσύνη τους, ότι θα αναστηθούν για να ζήσουν εκείνη την ημέρα. Και σήμερα, τελικά, βρισκόμαστε στο κατώφλι της λύτρωσης. Μία ακόμη καλή πράξη από ένα ακόμη άτομο μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να σφραγίσει τη συμφωνία.
© Copyright Chabad.org.

=============

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.