1.3.14

Παγκόσμια ευτυχία, Ελλάδα και εσύ...

Παγκόσμια ευτυχία, Ελλάδα και εσύ...
.
.
Προ μηνών είχε ανακοινωθεί ότι σύμφωνα με την «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013» (World Happiness Report) την οποία συντάσσει ο οργανισμός SDSN (Sustainable Development Solutions Network) για λογαριασμό του ΟΗΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης ευτυχίας, (70η μεταξύ 156 χωρών), ενώ είναι η δεύτερη σε βαθμό μείωσης της ευτυχίας, συγκρίνοντας το σήμερα με τα χρόνια πριν από την κρίση.  
Πληροφοριακά ως πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου παρουσιάζεται η Δανία ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο από την Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία και πιο δυστυχισμένη είναι η Τουρκία.  
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι μεγάλη επίδραση σε αυτά έχει η αντικειμενική οικονομική κρίση (ύφεση, ανεργία κ.ά.), περισσότερο από την υποκειμενική ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων. Ιδίως το φάσμα της πραγματικής ή της επικείμενης ανεργίας είναι αυτό που πάνω από όλα υποσκάπτει την ευτυχία των ανθρώπων. 
Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, που στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των αρνητικών και μείωση των θετικών συναισθημάτων μεταξύ των πολιτών.
Εντούτοις η έκθεση επισημαίνει ότι είναι ορατή μια τάση παγκόσμιας σύγκλισης, καθώς περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική και η Λατινική Αμερική δηλώνουν σταδιακά υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας, ενώ αντίθετα οι πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες χαμηλότερο επίπεδο.
 
Με άλλα λόγια η ευτυχία δεν είναι αποτέλεσμα του τι έχεις, αλλά του γιατί ζεις. Είναι συνάρτηση του από που ξεκινάς και προς τα πού κατευθύνεσαι. Η μεταξύ των δυο άκρων διαδρομή θα μπορούσε να ονομαστεί πρόοδος, και όσο μεν υπάρχει τέτοια πρόοδος, ο άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του επιτυχημένο με βάση την πορεία που διήνυσε προς ένα σημείο που είναι —ή ο ίδιος θέλει  να το θεωρεί— καλύτερο ή ανώτερο από εκείνο της αφετηρίας του, και συνεπώς ένα αξιόλογο στόχο. 
Δεν είναι χωρίς σημασία ότι σύμφωνα με την έκθεση οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερα και πιο υγιή χρόνια και είναι πιο παραγωγικοί. 
Είναι για τούτο σημαντικό να θυμόμαστε τον αποστολικό λόγο:

 =

«εν πράττω· τα μεν οπίσω λησμονών, εις δε τα έμπροσθεν επεκτεινόμενος, τρέχω προς τον σκοπόν διά το βραβείον της άνω κλήσεως του Θεού εν Χριστώ Ιησού»

( Φιλ. 3:13-14 )        

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.