15.1.14

Βιβλικοί Αρχαιολογικοί Θησαυροί...

Βιβλικοί Αρχαιολογικοί Θησαυροί...
.
.
Το Ημερολόγιο της Gezer είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Σολομώντα (925 π.Χ.). Ανακαλύφθηκε το 1908 από τον R.A.S. Macalister του Palestine Exploration Fund, ενώ έκανε ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Χαναναίων Gezer, 32 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ. Γραμμένο σε ασβεστόλιθο το Ημερολόγιο θα μπορούσε να είναι μία άσκηση ενός μαθητής, το κείμενο ενός δημοτικού τραγουδιού ή ένα τραγούδι για παιδιά. Ίσως όμως είχε σχεδιαστεί για τη συλλογή φόρων από τους αγρότες. Αυτό το ενδιαφέρον εύρημα δείχνει πόσο αφοσιωμένοι ήταν οι αρχαίοι Ισραηλίτες στην γεωργία και την συγκομιδή των καρπών σε σχέση με τους μήνες.

Μετάφραση: Δύο μήνες συγκομιδής (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος) Δύο μήνες φυτεύματος (Νοέμβριος, Δεκέμβριος) Δύο μήνες όψιμης σποράς (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) Ένας μήνας θερισμού του λιναριού (Μάρτιος) Ένας μήνας θερισμού του κριθαριού (Απρίλιος) Ένας μήνας θερισμού και αποθήκευσης των σιτηρών (Μάιος) Δύο μήνες κλάδεμα (Ιούνιος, Ιούλιος) Ένας μήνας με φρούτα του καλοκαιριού (Αύγουστος)

Το όνομα του γραφέα, χαραγμένο στην πέτρα ήταν "Αβιά", που σημαίνει "Ο ΓΙΑΧ (ο Θεός) ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ". 
=
«Και εις τας ημέρας της ευφροσύνης υμών και εις τας εορτάς υμών, και εις τας νεομηνίας υμών θέλετε σαλπίζει διά των σαλπίγγων επί των ολοκαυτωμάτων υμών και επί των θυσιών των ειρηνικών προσφορών υμών, και θέλουσιν είσθαι εις υμάς προς ενθύμησιν ενώπιον του Θεού υμών. Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός υμών»
( Αρ. 10:10 )        

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.