20.7.13

Δούλοι και εμείς, αλλά...



Δούλοι και εμείς, αλλά...
.
Από τα μνημεία της Αφροδισιάδος.


Στα νοτιοδυτικά της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της Αφροδισιάδος, η αρχαιολογία προσφέρει μια νέα όψη για τη ζωή των δούλων στη ρωμαϊκή περίοδο.

Πρόκειται για έναν άνδρα με το όνομα Ζώιλος, ο οποίος όχι μόνο κέρδισε την ελευθερία του, αλλά και σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών το όνομά του βρέθηκε σε σειρά επιγραφών σε όλη την πόλη.
Αρχικά οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν πως ήταν μέλος μιας τοπικής αριστοκρατικής οικογένειας. Αλλά η άποψή τους άλλαξε ύστερα από την ανακάλυψη μιας επιγραφής όπου αναφέρεται ως «Γάιος Ιούλιος Ζωίλου, Απελεύθερος Υιός του θείου Ιουλίου Καίσαρα".
Ο  Ζώιλος ήταν πιθανώς ένας κάτοικος της Αφροδισιάδος, που αιχμαλωτίστηκε σε πόλεμο και πουλήθηκε ως σκλάβος στον Ιούλιο Καίσαρα. Όταν ο Καίσαρας πέθανε, ο Ζώιλος πέρασε στην κυριότητα του Οκταβιανού, ο οποίος και τον απελευθέρωσε τελικά.
Ο Ζώιλος πρέπει να ήταν έξυπνος και συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο που αργότερα διέθεσε προς όφελος ης γενέτειράς του. Όταν ο Ζώιλος πέθανε κάπου μετά το 20 π.Χ., οι κάτοικοι της Αφροδισιάδος, έχτισαν ένα μεγάλο μνημείο προς τιμήν του.
(Από το διαδίκτυο
http://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-sites-places/biblical-archaeology-sites/what-was-life-like-for-roman-slaves/)
=
Δούλοι και εμείς, αιχμάλωτοι της αμαρτίας, ελευθερωμένοι τώρα από τον Ιησού Χριστό, μπορούμε να απολαμβάνουμε ήδη τα προνόμια αυτής της ελευθερίας μας, προσερχόμενοι ελεύθερα στον άγιο Θεό, και προσμένοντας την ημέρα της τελικής ευλογίας στη Βασιλεία του Θεού.
«Ο Χριστός εξηγόρασεν ημάς εκ της κατάρας του νόμου, γενόμενος κατάρα υπέρ ημών» (Γαλ. 3:13)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ

"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας
 ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

neakaipalaia@gmail.com

=

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η
:
Η αναδημοσίευση ύλης από το "ΝΕΑΚΑΙΠΑΛΑΙΑ" σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς συμφωνούμε ή εγκρίνουμε όλες τις δικές τους απόψεις.