29.5.13

Η πολιτική θεωρία των «δύο ήλιων»...



Η πολιτική θεωρία των «δύο ήλιων»...

Από τον καθηγητή Flavio Silvestrini
Archaeology newsroom - Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013
Στα κείμενα του Δάντη η αρχή της αμοιβαιότητας βρίσκεται στη βάση της θεωρίας των δύο εξουσιών, της κοσμικής και της θρησκευτικής. Αυτό θα επιχειρήσει να αποδείξει ο καθηγητής Flavio Silvestrini σε διάλεξή του με θέμα «Η αρχή της αμοιβαιότητας και η πολιτική θεωρία των “δύο ήλιων” στο έργο του Δάντη» που θα δοθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, ώρα 19.00, στο Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47).
Σύμφωνα με τον καθ. Silvestrini: «Προκειμένου να ορισθούν τόσο τα όρια της μιας εξουσίας ως προς την άλλη, όσο και οι τομείς στους οποίους μπορούν, ωστόσο, αυτές να συνεργαστούν, ο Δάντης διερευνά ένα εν κατόπτρω πρότυπο βάσει του οποίου κάθε εξουσία είναι κυρίαρχη στο δικό της πεδίο και δεν μπορεί να υπερισχύσει της άλλης. Για να αποδειχθούν όλα αυτά είναι απαραίτητα ιστορικά παραδείγματα.
»Ο Ποντίφικας, τον οποίο ο Θεός έχει τοποθετήσει στην κορυφή της πνευματικής εξουσίας, μπορεί να βασιστεί στην αδιάλειπτη πολιτική και στρατιωτική εξουσία της Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα όταν οι εξωτερικές απειλές θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της Εκκλησίας. Ο Μονάρχης, αντιστρόφως, στηρίζεται στη συνεχή πνευματική υποστήριξη του Πάπα ο οποίος, εμμέσως και χωρίς να υπονομεύει την υπέρτατη πολιτική αρχή, παρέχει τα θεολογικά μέσα τα οποία καθιστούν περισσότερο δίκαιη την πολιτική δράση».
(Από το διαδίκτυο http://www.archaiologia.gr/blog/2013/05/24/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%C2%AB%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CF%89%CE%BD%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AD/?utm_source=feedly)
=
Οι ενδιαφερόμενοι προσέλθετε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ

"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας
 ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

neakaipalaia@gmail.com