18.5.13

Κοινές συμπροσευχές...



Κοινές συμπροσευχές...
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 1.700 ετών από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, το οποίο θέσπισε την ανεξιθρησκία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και έθεσε τέλος στους διωγμούς των χριστιανών ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις ημέρες αυτές το Μιλάνο όπου χοροστάτησε λειτουργίας στον ναό Σάντα Μαρία Ιν Ποντόνε, που έχει παραχωρηθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα της πόλης. Παρών, στην τελετή, ήταν και ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Σκόλα.
Ο Πατριάρχης είπε:
«Ευχαριστούμε τον Κύριο για την αδελφοσύνη που επικρατεί ανάμεσά μας, ανάμεσα στις δυο αδελφές εκκλησίες μας. Σας απευθύνω χαιρετισμό, με ιδιαίτερη αγάπη και σας μεταφέρω την ευλογία της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο οικουμενικός πατριάρχης.
«Πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι ο οικουμενικός διάλογος συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, στη διαμόρφωση μιας πλουραλιστικής κοινωνίας στην οποία τόσο αναφερόμαστε. Η επίσκεψη αυτή, είναι, για εμάς, ένα μεγάλο δώρο», υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ο καρδινάλιος Άντζελο Σκόλα.
Στο πρώην βασιλικό παλάτι του Μιλάνου, ο οικουμενικός πατριάρχης και ο Ιταλός καρδινάλιος, σε πανηγυρική ομιλία τους, αναφέρθηκαν στη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας στις σημερινές, πλουραλιστικές κοινωνίες, έχοντας ως αφετηρία σχετική φράση του Ιησού: «Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».
«Σήμερα, εκτός από την οικονομική και κάθε άλλου είδους κρίση, ζούμε και κρίση ελευθερίας. Όλοι διαμαρτύρονται, επιθυμούν και αναζητούν την ελευθερία. Κάποιες φορές χύνουν και το αίμα τους, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που καταφέρουν να την βρουν και να την κάνουν κτήμα τους. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη σημασία της πραγματικής ελευθερίας και πού ακριβώς βρίσκεται», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, όπως αναφέρουν, σε αναλυτικά ρεπορτάζ τους, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου οι παρακάτω 16 Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν συμπροσευχή με αιρετικούς:
1. Κανών Ι' των Αγ. Αποστόλων / 2. Κανών ΙΑ΄ των Αγ. Αποστόλων / 3. Κανών ΜΕ' των Αγ. Αποστόλων / 4. Κανών ΞΔ' των Αγ. Αποστόλων / 5. Κανών ΟΑ' των Αγ. Αποστόλων / 6. Κανών ΣΤ' της εν Λαοδικεία Τοπικής Συνόδου / 7. Κανών Θ' της εν Λαοδικεία Τοπικής Συνόδου / 8. Κανών ΛΒ' της εν Λαοδικεία Τοπικής Συνόδου / 9. Κανών ΛΓ' της εν Λαοδικεία Τοπικής Συνόδου / 10. Κανών ΛΔ' της εν Λαοδικεία Συνόδου / 11. Κανών ΛΖ' της εν Λαοδικεία Τοπικής Συνόδου / 12. Κανών Θ' του Τιμοθέου Αλεξανδρείας / 13. Κανών β’ της εν Αντιοχεία Συνόδου / 14. Κανών Α' της Δ' Οικουμενικής Συνόδου / 15. Κανών Β' της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου / 16. Κανών Α' της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου.

 (Από το διαδίκτυο)
=

Τελικά ποιοι έχουν δίκαιο, ο Πατριάρχης ή οι Ιεροί Κανόνες;
Και ποιος εκπροσωπεί και εκφράζει την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Πατριάρχης ή οι διάφοροι κληρικοί;
Και ποιοι επιτέλους είναι αυτοί οι «ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ»;
  • Υπάρχει κάποιο σοβαρό κριτήριο ή ο κάθε κληρικός αφορίζει όποιον αντιπαθεί ως ΑΙΡΕΤΙΚΟ;
  • Ή μήπως υπάρχουν και άλλα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω;
Προφανώς υπάρχει κρίση ταυτότητας στο χώρο της Ορθοδοξίας, αλλά τα συμφέροντα δεν αφήνουν να ομολογηθεί.
Λυκοφιλία, θα έλεγε κάποιος, και μάλλον δίκιο θα είχε.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ

"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας
 ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

neakaipalaia@gmail.com