17.4.13

Φυλαχτά και φυλακτήρια...


Φυλαχτά και φυλακτήρια...



__Κοντά στο χωριό Halbturn, της Αυστρίας, περίπου 60 χλμ. ανατολικά της Βιέννης, βρίσκεται ένα παλιό ρωμαϊκό κτήμα (Villa Rustica). Πρόκειται για γεωργική επιχείρηση που εξασφάλιζε τροφή στις γύρω πόλεις (Carnuntum, Györ, Sopron).

Το κτήμα είχε καταληφθεί από τα τέλη του β΄ αιώνα μ.Χ. ως τη μέση του ε΄ αιώνα. Στο νεκροταφείο υπάρχουν περίπου 300 τάφοι. Οι μελετητές άρχισαν έρευνες στον χώρο το 1986, όταν δύο ασύλητοι τάφοι βρέθηκαν σε ένα χωράφι. Ένας από αυτούς τους τάφους, από τον γ΄ αιώνα μ.Χ., ανήκε σε ένα βρέφος περίπου 18 μηνών.
Μια μικρή, ασημένια κάψουλα χωρίς στολίδια, θάφτηκε μαζί με το παιδί σαν φυλακτό. Στο εσωτερικό της κάψουλας υπήρχε ένα μικρό ορθογώνιο φύλλο χρυσού (2, 5 Χ  2,5 εκ.) διπλωμένο και τυλιγμένο για να σχηματίσει ένα μικρό ρόλο. (Στην εικόνα αριστερά). 
Στην επιφάνεια του χρυσού φύλλου υπάρχει χαραγμένη με ελληνικούς χαρακτήρες η επιγραφή: «ΣΥΜΑ ΙΣΤΡΑΗΛ ΑΔΩNΕ ΕΛΩΗ ΑΔΩN Α»
που όμως δεν ανήκει στην ελληνική γλώσσα καθώς η επιγραφή είναι ελληνική μόνο στην εμφάνιση.
Στην πραγματικότητα το κείμενο δεν είναι τίποτε άλλο από μια μεταγραφή με ελληνικούς χαρακτήρες της γνωστής εβραϊκής προσευχής από την Παλαιά Διαθήκη (Δευτ. 6:4): «Άκου, Ισραήλ, ο Κύριος είναι ο Θεός μας, ο Κύριος είναι ένας».
Από το εύρημα αυτό γίνονται φανερά δύο πράγματα:
  • (1) ότι οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν «φυλακτήρια» (όπως τους κατέκρινε ο Χριστός: «Πράττουσι δε πάντα τα έργα αυτών διά να βλέπωνται υπό των ανθρώπων. Και πλατύνουσι τα φυλακτήρια αυτών και μεγαλύνουσι τα κράσπεδα των ιματίων αυτών» Ματθ. 23:5)
  • (2) ότι αυτά τα φυλακτήρια είχαν μεταλλαχτεί σε μαγικά αντικείμενα, που  υποτίθετο ότι μπορούσαν να «προστατεύσουν» εκείνον που τα έφερε...
  • (3) ότι ο Σατανάς δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και χωρία της Βίβλου για να περάσει δικές του πλάνες...
  • (4) ότι οι Έλληνες "Χριστιανοί Ορθόδοξοι" του 21ου αιώνα δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους δεισιδαίμονες ανθρώπους της κάθε εποχής, όπως φαίνεται (στην εικόνα δεξιά) τα οποία μπορούν να αγοράσουν από τα "κατάλληλα" καταστήματα σε τιμές ΕΥΡΩ...   




__


 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

neakaipalaia@gmail.com