10.2.13

Σύγχρονες μορφές Πεντηκοστιανού Φαρισαϊσμού...


Σύγχρονες μορφές Πεντηκοστιανού Φαρισαϊσμού...

==
__Δημοσιεύοντας την παραπάνω "απόφαση", επισημαίνουμε πόσο εύκολο είναι κάποιος να ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ και να ΥΠΟΒΙΒΑΣΕΙ τους άλλους, όταν την ίδια ώρα το "σπίτι" του είναι γεμάτο από υποκρισία, ανακολουθία, ασυνέπεια, σκάνδαλα, σκοταδισμό, φαρισαϊσμό και ανελευθερία...
__Επίσης επισημαίνουμε πόσο εύκολο είναι να ξεχνά κανείς τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ και με ανακρίβειες να δημιουργεί "ήρωες" από εκεί που δεν υπάρχουν και να δοξολογεί "εαυτούς και αλλήλους" εκεί που δεν αξίζει...

Καλό θα ήταν οι αμετροεπείς συντάκτες της παραπάνω ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ να διάβαζαν το κείμενο που ακολουθεί
Ίσως και να έβλεπαν εκεί τον εαυτό τους και τις κακές τους πρακτικές...

===================================
Ιδιαίτερα οι θρησκευτικοί άνθρωποι διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο να πουν μαζί με το Φαρισαίο: «ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων» ( Λουκ. ιη΄, 11 ) . Γύρω μας κυριαρχεί το κακό. Οι άνθρωποι συχνά βουλιάζουν στην άγνοια και την αμαρτία. Εύκολα μας έρχεται η ιδέα: «Δεν είμαστε σαν κι εκείνους, είμαστε καλύτεροι!». Μια τέτοια ιδέα μπορεί να μας δημιουργήσει υψηλό φρόνημα, να καλλιεργήσει μέσα μας την υψηλοφροσύνη και την έπαρση, οπότε η ταπεινοφροσύνη πάει περίπατο. Θέλει πολλή προσοχή. Θέλει η ταπεινοφροσύνη περισσότερη πεποίθηση στο Θεό και λιγότερη στον εαυτό μας. Θέλει άγρυπνη παρακολούθηση των κινήσεων της καρδιάς μας. Χρειάζεται πάντα η καθοδήγηση σοφού και διακριτικού πνευματικού.
Το να μπορούμε να ζούμε στην πλήρη αλήθεια, να δεχόμαστε τον έλεγχο του άλλου και να μη θιγόμαστε, να μη βλέπουμε τον εαυτό μας υψηλότερα από τους άλλους, δεν είναι εύκολο πράγμα.
Υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν τους εαυτούς τους ταπεινόφρονες. Αν όμως κάποιος διπλανός τους πει ένα λόγο προσβλητικό, εκεί αμέσως φουντώνει ο εγωισμός τους και γίνονται θηρία. Λέγει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος: «Οι περισσότεροι από εμάς ονομάζουμε τους εαυτούς μας αμαρτωλούς∙ ίσως να το παραδεχόμαστε. Αλλά την ταπεινόφρονα καρδιά την ελέγχει η προσβολή και η εξουδένωση εκ μέρους των άλλων».
Καλλινίκου Καρούσου: Η «εν Χριστώ» Πνευματική ζωή, Εκδ. Χρυσοπηγή, Αθήνα 2010.
 

=
__


 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com