16.1.13

Για την ιστορία...


Για την ιστορία...

=

16 Ιανουαρίου 2013

 ΗΜΕΡΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2013


__Όμορφα λόγια που κανείς σχεδόν δεν πιστεύει...
__Εν τούτοις ακούγονται σαν όνειρο... 
__Και τα όνειρα άλλοτε είναι χρήσιμα και άλλοτε είναι πλανερά...
__Κάθε ελεύθερη καρδιά, ΠΛΑΣΜΕΝΗ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ, γλυκαίνεται σ' αυτά, φέρνοντας στη μνήμη άλλες ημέρες, σκοτεινές, και άλλους συνανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε διαμάχες μισαλλοδοξίας... 
__Και αλλού --και κάποιες φορές στη χώρα μας-- δυστυχώς...

-------

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Μεταξύ των πρώτιστων δικαιωμάτων που οι Αμερικανοί κατέχουν ως ιερά είναι η ελευθερία της λατρείας, όπως εμείς επιλέγουμε. Σήμερα, γιορτάζουμε ένα από τους πρώτους νόμους της χώρας μας για την προστασία του δικαιώματος αυτού –  το Ψήφισμα για τη Θρησκευτική Ελευθερία της Βιρτζίνια. Γραμμένο από τον Thomas Jefferson και εισηγμένο στο νομοθετικό σώμα της Βιρτζίνιας από τον James Madison, το Ψήφισμα διαβεβαίωσε ότι «Ο Παντοδύναμος Θεός έχει δημιουργήσει τον νου ελεύθερο» και «όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να πρεσβεύουν… τις απόψεις τους σε θέματα θρησκείας». Χρόνια αργότερα, οι Ιδρυτές [του Κράτους] μας αντιμετώπισαν το Ψήφισμα ως ένα πρότυπο, όταν καθιέρωσαν την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας στον Χάρτη των Δικαιωμάτων.
Λόγω της προστασίας που εγγυάται το Σύνταγμά μας, ο καθένας μας έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε την πίστη μας ανοιχτά και όπως έχουμε επιλέξει. Ως μια ελεύθερη χώρα, η ιστορία μας έχει διαμορφωθεί από κάθε γλώσσα και εμπλουτιστεί από κάθε πολιτισμό. Είμαστε ένα έθνος Χριστιανών και Μουσουλμάνων, Εβραίων και Ινδουιστών, Σιχ και μη-πιστών. Το πλέγμα της κληρονομιάς μας είναι μια δύναμη που οφείλουμε στη θρησκευτική ελευθερία μας.
Αμερικανοί κάθε πίστης έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα του Έθνους μας. Ήταν προσκυνητές που αναζήτησαν καταφύγιο από τις διώξεις. Πρωτοπόροι που ζητούσαν φωτεινότερους ορίζοντες. Άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την κατάργηση της δουλείας, για την ψήφο των γυναικών, και για πολιτικά δικαιώματα. Κάθε γενιά έχει δει ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών να ενώνονται για να προωθήσουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια για όλους.
Σήμερα, μπορούμε επίσης να θυμόμαστε ότι η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι απλώς ένα Αμερικανικό δικαίωμα. Είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να προστατεύεται εδώ στην πατρίδα και σε όλη την υδρόγειο. Αυτή η ελευθερία είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και χωρίς αυτήν ο κόσμος μας δεν μπορεί να γνωρίσει διαρκή ειρήνη.
Καθώς εορτάζουμε την Ημέρα της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ας θυμηθούμε την κληρονομιά της πίστης και της ανεξαρτησίας που έχουμε κληρονομήσει, και ας την τιμήσουμε σεβόμενοι πάντα το δικαίωμά μας να ασκούμε τις πεποιθήσεις μας απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις ή διώξεις.

ΣΥΝΕΠΩΣ, ΤΩΡΑ, ΕΓΩ, Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που έχει ανατεθεί σε μένα από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, διακηρύσσω εδώ την 16η Ιανουαρίου του 2013, ως Ημέρα Θρησκευτικής Ελευθερίας. Καλώ όλους τους Αμερικανούς να τιμήσουν την ημέρα αυτή με εκδηλώσεις και δραστηριότητες που μας διδάσκουν για αυτό το κρίσιμο θεμέλιο της ελευθερίας του έθνους μας, και μας δείχνουν πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε για τις μελλοντικές γενιές στην πατρίδα και σε όλο τον κόσμο.
ΣΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, υπέγραψα με το χέρι μου σήμερα τη δέκατη έκτη ημέρα του Ιανουαρίου, του έτους του Κυρίου μας δύο χιλιάδες δεκατρία, και από την Ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, διακόσια τριάντα επτά.
Μπαράκ Ομπάμα
 
=


__


 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com