5.10.12

Να κάνω ή να μην κάνω;


Να κάνω ή να μην κάνω;

==

__Είπαν ότι, «Το μέτρο της αγάπης του ανθρώπου προς τον Θεό δεν φαίνεται στην προσοχή που δίνει στα πράγματα που πρέπει να κάνει, αλλά την προσοχή που δίνει στα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει».

__Με άλλα λόγια, η σωτηρία μας δεν εξαρτάται από το αν πηγαίνουμε την Κυριακή στην Εκκλησία ή στην Προσευχή, αλλά από τον τρόπο που εφαρμόζουμε τις Εντολές του Θεού στη ζωή μας


__Οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να κάνουν το καλό, να πηγαίνουν στην Εκκλησία, να μιλούν για θρησκευτικά πράγματα, να δείχνουν προς τα έξω μία καλή εικόνα, ακόμη και όταν αυτή δεν αντικατοπτρίζει σωστά την πραγματική κατάσταση του εσωτερικού τους, απασχολούνται με πράγματα, όπως οι ελεημοσύνες, ο αποδεκατισμός των εσόδων, οι δημόσιες θρησκευτικές εκδηλώσεις, η τυπική προσήλωση σε θρησκευτικές διατάξεις… με άλλα λόγια το κλασικό παράδειγμα του Φαρισαίου.


__Υπάρχουν ωστόσο και πολλά πράγματα που ο Θεός δεν θέλει να κάνουμε. Δεν θέλει να φθονούμε, δεν θέλει να καταλαλούμε, δεν θέλει να πέφτουμε σε πνευματικό λήθαργο, να μην χωριζόμαστε σε φατρίες, να μην είμαστε φιλάργυροι ή αλαζόνες… Όλα αυτά όμως, που είναι πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε, συνήθως ξεφεύγουν της προσοχής μας (είτε ακούσια είτε εκούσια)... 



__Και πώς θα γνωρίζουμε σωστά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, αν δεν μελετούμε την Αγία Γραφή; Πώς θα αναπτύξουμε σωστή σχέση με τον Θεό αν δεν μελετούμε το Λόγο Του, δεν τον μαθαίνουμε και δεν τον συλλογιζόμαστε όλη την ημέρα; Ο κόσμος λέει τη φράση «Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται» και αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό με εκείνους που αμελούν να μελετούν τις Άγιες Γραφές, επειδή, δυστυχώς, μένουν με την εντύπωση ότι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ το λόγο του Θεού, αλλά στην ουσία και τον έχουν λησμονήσει, και τον έχουν μπερδέψει με άλλες διδασκαλίες, και τείνουν να τον παραβαίνουν όταν δεν αρέσει στη σάρκα τους.

__Αν αποφασίσουμε λοιπόν να μάθουμε απ’ έξω ένα μικρό μέρος της Βίβλου γνωρίζοντας πως κι αυτό είναι μια μορφή λατρείας, μια μορφή προσευχής και μια μορφή συλλογισμού. Είναι σαν να πιάνουμε τρία πουλιά με ένα σμπάρο. Γι’ αυτό ας κάνουμε συνήθεια να διαβάζουμε, να απομνημονεύουμε και να συλλογιζόμαστε τις Άγιες Γραφές. Είναι μια καλή συνήθεια που αναπτύσσει την πίστη και τη σχέση μας με τον Δημιουργό και επιβεβαιώνει αυτό που γράφει στο Κατά Ματθαίον 4:4, ότι "ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού".


__Ας μην ξεκινάμε, λοιπόν, τη μέρα μας χωρίς να επικεντρωθούμε σε ένα εδάφιο, και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσουμε να το κάνουμε παρά σήμερα, χωρίς να αφήσουμε τον εχθρό να μας ρίξει και πάλι στη μέριμνα της βιοπάλης και του κόσμου.
.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com