15.10.12

Ευλογεί ο Θεός εκείνον που ζει «με τον τρόπο του»;

Ευλογεί ο Θεός εκείνον που ζει «με τον τρόπο του»;
==




__Η Αγία Γραφή του Elvis Presley, με χειρόγραφες σημειώσεις του, πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία αντί 94.600 δολαρίων. Δυστυχώς ο Presley σταμάτησε γρήγορα να βιώνει εκείνα που διάβασε κάποτε στη Βίβλο του.
__Γρήγορα τον παρέσυρε η νοοτροπία του "My Way" (Με τον τρόπο μου), κάτι που εκφράστηκε σε ένα τραγούδι του Φράνκ Σινάτρα.


__Αλλά μπορεί ο Θεός να ευλογεί εκείνον που ζει "Με τον τρόπο του";


__Ο τρίτος μακαρισμός του Ιησού υπόσχεται, «Μακάριοι οι πράοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη" (Ματθ. 5:5). Η λέξη «πράος» είναι μία από τις πιο συναρπαστικές λέξεις στη γλώσσα μας. Αντίθετα από αυτό που ισχύει σήμερα, όπου η λέξη έχει μια χροιά υποτονική, παθητική, αδύναμη, ο βασικός ορισμός του «πράου» είναι αυτός που μπορεί να "επιβληθεί  στη δύναμή του". Είναι όπως π.χ. ένα περήφανο και δυνατό άλογο, που όμως δέχεται να ακολουθήσει τον έλεγχο του ιππέα του. Ο Ιησούς διάλεξε αυτή τη λέξη για να περιγράψει κάποιον που συστηματικά και θεληματικά υποτάσσεται στον Θεό και Τον αναγνωρίζει ως βασιλιά του.
__Η σημερινή κοινωνία δεν αναγνωρίζει τέτοια πνευματική υποταγή. Αντίθετα τονίζει την αυτοδυναμία, την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσουμε σκληρότερα. Ακόμη και η λατρεία στις εκκλησίες θεωρείται ως μια εμπειρία που μας κάνει να αισθανόμαστε όπως μας αρέσει και όχι χρόνος για παράδοση της ζωής μας στο βασιλιά μας. Είναι μια κοινότητα που υπηρετεί τα μέλη της και όχι ένα σώμα που υπάρχει για να καλύπτει τις ανάγκες των άλλων.

__Η θρησκεία του παίρνω-δίνω δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη αλλά και σε όλο τον ειδωλολατρικό κόσμο, η σχέση των ανθρώπων με τους θεούς βασιζόταν σε μία σχέση δούναι-λαβείν. Αν πήγαιναν στον πόλεμο, θυσίαζαν στον Άρη για να ευλογήσει το στρατό τους. Αν χρειάζονταν σοφία, θυσίαζαν στην Αθηνά για να τους καθοδηγεί στις αποφάσεις τους. Έκαναν στους θεούς εκείνο που τους άρεσε, για να κάνουν και οι θεοί εκείνο που άρεσε στους ανθρώπους. Αυτό είναι το πνευματικό DNA του πολιτισμού μας.
__Ωστόσο, στο θρόνο της ζωής μας υπάρχει χώρος μόνο για έναν ηγέτη. Αν δεν αρχίζουμε την κάθε μέρα, αποτασσόμενοι στον Χριστό ως Βασιλιά μας, θα είμαστε εμείς βασιλιάδες της ζωής μας. Δυστυχώς, έτσι χάνουμε την ευλογία του Θεού που μπορεί να δώσει μόνο σε όσους παραδόθηκαν στην εξουσία και τους σκοπούς Του.
__Αν αντίθετα, κάνουμε τον Ιησού Βασιλιά της ζωής μας, δεν συμμορφωνόμαστε με τον κόσμο και τη νοοτροπία του, τότε θα βιώσουμε στην προσωπική μας ζωή το θέλημα του Θεού που είναι "αγαθό, ευάρεστο και τέλειο" (Ρωμ. 12:1-2).


__Ο πολιτισμός μας δεν εκτιμά μια ζωή υποταγμένη στον Θεό, όμως μια τέτοια ζωή είναι η μόνη που ο Θεός μπορεί να ευλογήσει.
.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com