7.9.12

Περιβαλλοντική αποκατάσταση...
=
Ένα νέο δάσος με 800.000 δέντρα και θαμνώδη φυτά αλλάζουν το τοπίο σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία της Μακεδονίας. Από κρανίου τόπος, τα ανενεργά Μεταλλεία Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι Κοζάνης μετατρέπονται σε πάρκο έκτασης 4.144 στρ. με πεύκα, ακακίες, λυγαριές, δρυς, οξιές, μοσχοϊτιές, σφενδόνες και εκατοντάδες θάμνους.
Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η επικινδυνότητα του καρκινογόνου αμιάντου απαίτησε τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στον σχεδιασμό και στις εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι χώροι υψηλής επικινδυνότητας περιλαμβάνουν 740 στρ. όπου απετίθετο ο αμίαντος, 550 στρέμματα του χώρου των μεταλλείων, καθώς 25 στρ. κτιριακών εγκαταστάσεων.
Το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης συγχρηματοδοτήθηκε με 4,3 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, με τα οποία δημιουργήθηκε ο πρώτος χώρος υγειονομικής ταφής αμιάντου. Από τον χώρο περισυλλέχθηκαν 170 τόνοι ινών αμιάντου, επικίνδυνων για την υγεία των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής. Η πρώτη φάση του έργου, αφορά στην αποκατάσταση του χώρου όπου κείτονταν εδώ και χρόνια τα απθέματα του αμιάντου. Σε έκταση 310 στρ. έχει στρωθεί φυτικό υλικό 145 τόνων, ενώ έχουν ήδη φυτευτεί 200.000 δέντρα και θάμνοι που ποτίζονται από επιφανειακό δίκτυο αυτόματης άρδευσης μήκους 200 χλμ.
Το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση αποκατάστασης του υπόλοιπου τμήματος αποθέσεων αμίαντου με την ταυτόχρονη ανάπλαση 200 στρ. με φυτικό χώμα 350 τόνων, που θα πέσει στην περιοχή για να φυτευτούν 500.000 δέντρα, τα οποία θα αρδευτούν από επιφανειακό αυτόματο δίκτυο 430 χλμ. Ακολουθεί η τρίτη φάση ολοκλήρωσης για τον ενταφιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα γίνει σε έκταση 25 στρεμμάτων. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει από τον καθαρισμό του κυρίου κτιρίου του εργοστασίου αμιάντου, των κτιρίων της διοίκησης, των μηχανημάτων και των αποθηκευτικών χώρων με ειδικές σύγχρονες μεθόδους, ώστε να ξηλωθούν και να ενταφιαστούν σε νέο χώρο υγειονομικής ταφής.
=


__Επειδή όμως δεν μπορείς να θάψεις εύκολα τα λάθη σου, καλύτερο είναι ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ.

__Επίσης, συζητήσεως γενομένης, μήπως υπάρχουν ακόμη στο περιβάλλον μας αντικείμενα από ΑΜΙΑΝΤΟ (σωλήνες, πλάκες, κεραμύδια κ.λπ.);
__Όλα αυτά είναι ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ που πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζωή μας με κάποιο τρόπο. 
__Δυστυχώς το κράτος ούτε ενδιαφέρεται ούτε και ενημέρωσε σχετικά τους πολίτες... 
__Ως άτομα όμως ας ενδιαφερθούμε εμείς για τον εαυτό μας και τους δικούς μας.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com