29.5.12



Τα “δυσνόητα” του απ. Παύλου…


Το αναδημοσιεύουμε για όσους νομίζουν ότι ΞΕΡΟΥΝ και ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ τα πάντα στη Βίβλο, ενώ δεν διαθέτουν ούτε τον ελάχιστο  χρόνο για να την μελετήσουν και να την κατανοήσουν όσο πιο βαθιά γίνεται [*].

==

Γύρω στο 70-120 μ.Χ., ο συγγραφέας της Β΄ Πέτρου αναφέρεται στη συλλογή επιστολών του αποστόλου Παύλου, οι οποίες ήδη θεωρούνταν«αγίες γραφές» εκείνη την εποχή, και παρατηρεί ότι κάποια από τα λεγόμενα του ήταν δύσκολα να τα κατανοήσει κανείς (Β΄ Πέτρου 3:15-16).
__Σκεφτείτε πόσο μικρή ήταν η απόσταση που χώριζε αυτόν το συγγραφέα από τον Παύλο και τα γραπτά του σε σχέση με την απόσταση που έχουμε εμείς απ’ αυτόν: χρονικά γύρω στα 30 χρόνια, η γλώσσα τους ήταν ίδια, η κουλτούρα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν κοινή και στους δύο, κ.ο.κ.
__Ωστόσο ο συγγραφέας αναγνωρίζει τη δυσκολία των κειμένων, δεν την αγνοεί, και η επισήμανση του υπονοεί προτροπή για μια προσεκτική εξήγηση των επιστολών του Παύλου. Δεν χωράνε αυταπάτες του τύπου «διαβάζω τη Γραφή μου και αυτόματα ‘πιάνω’ τον Παύλο».
__Τώρα, στις 2000 χρόνια που μας χωρίζουν από την Καινή Διαθήκη ας προσθέσουμε και γύρω στα 400 χρόνια τουλάχιστο απόστασης από τα τελευταία γραπτά της Παλαιάς Διαθήκης. Εδώ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα γιατί η γλώσσα είναι ακόμα πιο μακριά από μας (εβραϊκά και αραμαϊκά) και η κουλτούρα της αρχαίας Εγγύς Ανατολής ακόμα πιο απόμακρη.
__Πως μας μπήκε η ιδέα, λοιπόν, ότι μπορούμε να διαβάσουμε αυτά τα αρχαιότατα κείμενα και αυτόματα να τα κατανοήσουμε όπως έπρεπε να κατανοηθούν στην εποχή τους; Χρειάζεται δουλειά…
__Ένα μέρος της δουλειάς το κάνεις ήδη. Για να διαβάσεις αυτά τα κείμενα έπρεπε να μάθεις την αλφαβήτα, να μάθεις ανάγνωση, να μάθεις τη σύνταξη της γλώσσας σου. Αυτά δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Χρειάστηκε να δουλέψεις σκληρά. Γι αυτό σήμερα μπορείς να διαβάζεις την Αγία Γραφή στη γλώσσα σου με ευκολία.
__Ένα άλλο μέρος της δουλειάς έχει γίνει ήδη για σένα, συχνά χωρίς να έχεις γνώση όλων όσων συμπεριλαμβάνονται. Κάποιοι άνθρωποι διατήρησαν τα χειρόγραφα των βιβλικών κειμένων, αντιγράφοντας τα μέσα στους αιώνες με τεράστια προσοχή, μετρώντας κάθε γράμμα, επάνω σε ακριβά υλικά και κάτω από πολύ άβολες συνθήκες. Αρχαιολόγοι, επίσης, ανακάλυψαν πολλά αρχαία χειρόγραφα της Βίβλου σε ανασκαφές που έκαναν. Αυτά είναι συνήθως σε πολύ κακή κατάσταση και πρέπει, με επιστημονικές μεθόδους, οι ειδικοί να καθαρίσουν τους πάπυρους με τεράστια προσοχή, να βάλουν το κάθε κομματάκι στη θέση που πρέπει, να μαντέψουν τι λένε οι λέξεις ανάμεσα στα κενά που υπάρχουν (συνήθως στις τρύπες που άφησε η φωτιά ή άλλη φθορά επάνω στις περγαμηνές ή τους πάπυρους), κ.α. Το κείμενο πρέπει να αναγραφεί από ειδικούς παλαιογράφους στην αυθεντική του γλώσσα και έπειτα να εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά ή βιβλία. Διάφοροι ειδικοί ελέγχουν την αναγραφή και επισημαίνουν τυχόν λάθη. Στη συνέχεια, επιστήμονες μεταφράζουν αυτά που αναγράφονται στα χειρόγραφα και γίνεται η επιλογή των πιο αξιόπιστων χειρογράφων που θα χρησιμοποιηθούν στη σύνταξη της Βίβλου που θα εκδοθεί. Η μεταφραστική επιτροπή μεταφράζει και ερμηνεύει τα κείμενα και τελικά τυπώνονται και διατίθενται στο γνωστό σου βιβλιοπωλείο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βήματα που προηγήθηκαν πριν να κρατήσεις στα χέρια σου την προσωπική σου Γραφή!
__Αυτή η δουλειά που έγινε για σένα δεν σταματάει. Συνεχώς γίνονται μελέτες και αναθεωρήσεις των κειμένων. Το ίδιο όμως αναμένεται και από σένα. Επειδή έμαθες ανάγνωση, γραμματική και σύνταξη δε σημαίνει ότι τελείωσε η δουλειά σου. Η δουλειά σου τώρα ξεκινά. Ο μεταφραστής δεν σου ερμήνευσε το κείμενο. Δεν σου γεφύρωσε το χάσμα της χρονικής και πολιτισμικής απόστασης που έχεις από τη Βίβλο. Αυτό είναι δική σου ευθύνη. Και είναι δύσκολο! Αν κάποιος σου πει ότι δεν χρειάζεται δουλειά για να κατανοήσεις τη Βίβλο σου έρχεται σε διαφωνία με τον συγγραφέα της Β΄ Πέτρου και σε αφήνει εκτεθειμένο στις παγίδες στις οποίες έπεσαν «οι αμαθείς», όπως ο ίδιος τους αποκαλεί.
__Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο! Σε διαβεβαιώνω ότι είναι γλυκός ο κόπος της διείσδυσης στον πλούτο των γραφών. Μαθαίνεις τόσα πολλά κοπιάζοντας στη διαδικασία της εξερεύνησης όσο και στην τελική αποκάλυψη των κρυμμένων αληθειών του Θεού. Είναι για όλους; Όχι… μόνο για όσους έχει βάλει ο Θεός ακόρεστη δίψα για το Λόγο Του!


May 28, 2012 by 4torah  

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com