23.4.12

Αυτός, αυτή, αυτό...


Η Σουηδία, που το 2010 αναγνωρίστηκε ως η χώρα με τη λιγότερη διάκριση ως προς το φύλο στον κόσμο, εντείνοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες της ουδετερότητας εισήγαγε μια νέα λέξη που αναφέρεται σε αγόρια και κορίτσια με την αντωνυμία "hen", διαγράφοντας εξ ολοκλήρου τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και τα στερεότυπα σε κάθε επίπεδο.
__Αυτό το μήνα, προτάθηκε από ομάδες με συμφέροντα να χρησιμοποιείται στα δημόσια σχολεία η ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία "hen", αντί του "αυτός" (han στα σουηδικά) και «αυτή» (hon). Η απόφαση ήρθε λίγο μετά τη δημοσίευση προσφάτως του πρώτου ουδέτερου από άποψη φύλου βιβλίου της Σουηδίας για παιδιά. Αυτό αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού χωρίς φύλο που θέλει ένα σκυλί για τα γενέθλια του…
__Η σουηδική ένωση Μπόουλινγκ ήδη σχεδιάζει ήδη να συγχωνεύσει άνδρες και γυναίκες στα τουρνουά μπόουλινγκ ώστε οι διαγωνισμοί να κρίνονται ουδέτερα από άποψη φύλου.
__Άλλα πρόσφατα παραδείγματα στις σουηδικές επιχειρήσεις είναι η ιδέα να καταργηθούν τα χωριστά τμήματα ενδυμάτων για "αγόρια" και "κορίτσια" στα κατάστημά του. Στον κατάλογο μιας εταιρείας παιχνιδιών ήδη δημοσιεύθηκε μια αγγελία όπου ένα αγόρι με κοστούμι Σπάιντερμαν σπρώχνει ένα ροζ καροτσάκι, ενώ ένα κορίτσι με τζιν οδηγά ένα τρακτέρ.
__«Δεν νομίζω ότι το φύλο μου έχει τίποτα να κάνει με την ισότητα μου, γιατί αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα», είπε σε μια συνέντευξη ο Jan Guillou, δημοφιλής Σουηδός συγγραφέας, και η αντωνυμία "hen" ήταν μία "ανοησία επειδή στην ουσία ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ" … «το ζήτημα αφορά μόνο τις ακραίες κομπλεξικές λομπίστες και ακτιβίστριες του φεμινισμού που θέλουν να καταστρέψουν τη γλώσσα μας".

__Άλλοι πιστεύουν ότι αυτή η νέα πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι ψυχολογικά και κοινωνικά επιζήμια για τα παιδιά της Σουηδίας.
__Η Elise Claeson, αρθρογράφος και πρώην ειδικός ισότητα στην Σουηδική Συνομοσπονδία Επαγγελμάτων, είπε ότι "τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να πάθουν σύγχυση στις συνομιλίες τους ότι αναφέρονται σε κάποιο τρίτο φύλο, όταν αναφέρεται ως " hen", σε μια ηλικία κατά την οποία διαμορφώνονται τόσο σωματικά και ψυχικά. Οι ενήλικες δεν πρέπει να εμποδίζουν τα παιδιά να ανακαλύψουν το φύλο τους", επιμένει η Claeson.


=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com