18.4.12

Ανυπακοή σε άδικους νόμους...





Επίσκοποι καλούν τους Καθολικούς
να παρακούνε στους άδικους νόμους
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (AP) – Οι Ρωμαιοκαθολικοί Επίσκοποι ζήτησαν την Πέμπτη μια εθνική εκστρατεία για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας, και κάλεσαν σε αντίσταση στους νόμους που οι αξιωματούχοι της εκκλησίας θεωρούν άδικους.

Σε ένα έγγραφο 12 σελίδων που παραθέτει λόγια του Αιδ. Martin Luther King Jr, οι επίσκοποι, λένε στους ιερείς, λαϊκούς, δημόσια πρόσωπα και άλλους ότι πρέπει να συμμετέχουν στην προσπάθεια να αλλάξουν οι πρόσφατοι νόμοι των Πολιτειών και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης που οι εκκλησιαστικοί ηγέτες πιστεύουν ότι παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες.

"Απευθύνουμε μια επείγουσα κλήση στους Αμερικανούς Καθολικούς αδελφούς μας και τους συναδέλφους μας να είναι σε επιφυλακή, γιατί η θρησκευτική ελευθερία δέχεται επίθεση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό", έγραψαν οι επίσκοποι.

Το υψηλότερο προφίλ συγκρούεται για την εντολή της υγειονομικής περίθαλψης στην αναμόρφωση της διοίκησης του Ομπάμα όπου οι περισσότεροι εργοδότες καλύπτουν το κόστος του ελέγχου των γεννήσεων για τους εργαζόμενους. Ο Λευκός Οίκος έχει προσφέρει μια συμβιβαστική λύση για ομάδες που συνδέονται με την εκκλησία, όπως Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια, αλλά οι επίσκοποι είπαν ότι οι αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει αρκετά.

Οι επικριτές εντός και εκτός της εκκλησίας έχουν κατηγορήσει τους επισκόπους ότι χρησιμοποιούν το θέμα για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από την εξουσία. Αλλά οι επίσκοποι έγραψαν, «Αυτό δεν θα έπρεπε να καταντήσει ένα κομματικό ζήτημα".

"Το Σύνταγμα δεν είναι για τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικανούς ή τους ανεξάρτητους. Είναι για όλους μας, και μια μεγάλη ακομμάτιστη προσπάθεια πρέπει να καθοδηγείται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει έτσι”, έγραψαν οι επίσκοποι.
Αρκετοί επίσκοποι έχουν κλείσει τα κέντρα υιοθεσίας και αναδοχής, όπου η κυβέρνηση θα ζητήσει να δώσουν παιδιά σε ζευγάρια ίδιου φύλου. Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες έχουν αγωνίζονται σκληρά για νόμους μετανάστευσης όπου πολλές θρησκευτικές ομάδες λένε ότι εμποδίζονται να βοηθήσουν τους λαθρομετανάστες.

Οι Καθολικοί ηγέτες έχουν διαμαρτυρηθεί επίσης για μια απόφαση από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, να μην ανανεώσουν την άδεια εργασίας στην εκκλησία σε θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας δεν θα παρέχουν επίσης υπηρεσίες ας γυναίκες για έλεγχο των γεννήσεων ή αμβλώσεις.

Οι επίσκοποι χρησιμοποίησαν μια φράση από κείμενο του Αιδ. Martin Luther King Jr, από το 1963 "Γράμμα από την φυλακή του Μπέρμιγχαμ", στο οποίο έγραφε ότι ένας άδικος νόμος είναι "έξω από την αρμονία με τον ηθικό νόμο". Οι επίσκοποι, δήλωσαν ότι καμία «ανοχή» δεν μπορεί να αναζητηθεί για αυτούς τους νόμους. Αντίθετα, πρέπει να δεχτούν αντίσταση ή να καταργηθούν.

"Αν εμείς αντιμετωπίζουμε σήμερα την προοπτική των άδικων νόμων, τότε οι Καθολικοί στην Αμερική, σε αλληλεγγύη με τους συμπολίτες μας, πρέπει να έχουμε το θάρρος να μην υπακούσουμε", έγραψαν οι επίσκοποι.

Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων στις ΗΠΑ σχεδιάζει ένα εθνικό «Δεκαπενθήμερο υπέρ της Ελευθερίας» από 21 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, που θα περιλαμβάνει προσευχή και μελέτη για τη θρησκευτική ελευθερία.

© 2012 Associated Press. 
=================================================


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com