15.4.12

«Επτωχεύσαμεν»

Στον 78ο Ψαλμό ο Ψαλμωδός βλέποντας την πατρίδα του ερειπωμένη, ξεσπά σε κραυγή πόνου. Από χρόνια την έβλεπε να καταρρέει, να διέρχεται περίοδο βαθιάς πνευματικής κρίσεως. Και τώρα την αντικρίζει κατεστραμμένη. Ο Ναός βεβηλώθηκε, τα σπίτια λεηλατήθηκαν, ο λαός αφανίσθηκε.
__Ο Ψαλμωδός με θλίψη ανέκφραστη καταφεύγει στον Θεό. Του ζητεί να σπλαχνισθεί το λαό του, να τον αναλάβει και πάλι κάτω από την προστασία Του. Ξέρει πολύ καλά πως όλα αυτά έγιναν λόγω των πολλών αμαρτιών του λαού του. Και εξαιτίας αυτού βρήκαν την ευκαιρία οι ξένοι να καταστρέψουν την ένδοξη χώρα του, που χρόνια τη ζήλευαν για την ευημερία της και την αρχοντιά της.
__Τώρα πια, διαπιστώνει ο Ψαλμωδός, «εγενήθημεν όνειδος τοις γείτοσιν ημών, μυκτηρισμός και χλευασμός τοις κύκλω ημών»· μας εξευτελίζουν και μας χλευάζουν οι γύρω λαοί. Γι' αυτό και δέεται με πόνο: «Μη μνησθής ημών ανομιών αρχαίων»· μη θυμηθείς τις παλιές αμαρτίες του λαού μας. «Ταχύ προκαταλαβέτωσαν ημάς οι οικτιρμοί σου, Κύριε, ότι επτωχεύσαμεν σφόδρα»· ας μας προφθάσουν γρήγορα οι οικτιρμοί σου, Κύριε, διότι καταντήσαμε σε έσχατη φτώχεια και αθλιότητα. Και συνεχίζει ικετεύοντας: Σώσε μας, Κύριε, και συγχώρησέ μας (Ψαλμ. οη' [78] 4, 8, 9).
__Πόσο επίκαιρος ηχεί στα αφτιά μας αυτός ο Ψαλμός! Πόση ανάγκη έχουμε και μεις οι σημερινοί Έλληνες να αναπέμπουμε στον Κύριο μας μια τέτοια ικετήρια κραυγή! Διότι και μεις βρισκόμαστε σε μεγάλη κρίση, κρίση πνευματική. Ο Ψαλμωδός βέβαια ικετεύει τον Θεό μετά από την καταστροφή της πατρίδος του. Εμείς πρέπει επειγόντως να ικετεύσουμε τον Θεό να μας προλάβει με το έλεος Του, πριν δούμε τα χειρότερα και ανεπανόρθωτα.
__Διότι εμείς «επτωχεύσαμεν» πολύ περισσότερο από ό,τι οι Ιουδαίοι. Και κινδυνεύουμε να χάσουμε πλούτο ασυγκρίτως πολυτιμότερο. […]

ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Ο Σωτήρ», Απρίλιος 2012

  
=================================================


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com