2.2.12


Μοναξιά...


«Μοναξια, εισαι η πιο σκληρη παρεα!...», με πικρό χιούμορ η σοφία του λαϊκού τραγουδιού μας, ήδη από πολλά χρόνια διαλαλεί μια πικρή αλήθεια σχετικά με την απομόνωση του ανθρώπου, μέσα στο πλήθος της ανθρώπινης κοινωνίας! Η δική μας εποχή άνοιξε ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στα πλήθη των ανθρώπων και την απομόνωση του σημερινού ανθρώπου μέσα στην πολύμορφη δυστυχία του.
__Η οικονομική κρίση σε παγκόσμιες διαστάσεις, και ακόμη εντονότερα στη χώρα μας, το μακάβριο φάσμα της ανεργίας, που μεγαλώνει σαν Λερναία Ύδρα, η εξασθένηση των οικογενειακών αξιών και τόσων άλλων πνευματικών και θρησκευτικών αξιών αποτελούν μια μαύρη στρατιά εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι εξαναγκάζονται να καταφύγουν στα σίδερα της μοναξιάς τους και της απομόνωσης.
__Οδυνηρές στατιστικές μιλούν και για ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών, οι οποίες αποτελούν το αποκορύφωμα της μοναξιάς και της ανθρώπινης απομόνωσης και χαρακτήριζαν την τρίτη ηλικία, κατά την οποία η μοναξιά είναι θα λέγαμε πιο συνηθισμένη και πιο κατανοητή. Σήμερα όμως η επιδημία αυτή απλώνεται προς τις νεότερες γενιές, αποκόπτοντας τους ορίζοντες της αισιοδοξίας, του νοήματος της ζωής, των προοπτικών του μέλλοντος...
__Στην πλούσια Γαλλία η μοναξιά έχει ανακηρυχθεί «μεγάλη εθνική υπόθεση». Στην Αμερική και στις άλλες ηπείρους διογκώνονται οι αριθμοί των απομονωμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων, από τους οποίους πολλοί είναι γνωστοί, αλλά ακόμη περισσότεροι είναι άγνωστοι και αφανέρωτοι στα δεσμά της δυστυχίας τους.
__Στην εποχή των παγκοσμίων κινήσεων των «αγανακτισμένων», τα εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια της μοναξιάς και της απομόνωσης δεν έχουν ούτε καν την δυνατότητα να γνωστοποιήσουν τη δυστυχία τους...
__Αν όμως υπάρχει έστω και η στοιχειώδης συνείδηση ανθρωπιάς, τόσο στις οργανωμένες κοινωνίες όσο και στον κάθε άνθρωπο των κοινωνιών αυτών, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα της ανθρώπινης μοναξιάς, το οποίο πιθανότατα βρίσκεται και στη δική μας γειτονιά, ίσως και στο δικό μας σπίτι!

π. Αθανάσιος Αρμάος (Εφημερίδα «Καθολική», 17-1-2012)
 --------------------------------------------------------------------------------------------------
 Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 
Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com