6.1.12


Πόσες φορές συγχωρούμε;


«Τότε προσελθών προς αυτόν ο Πέτρος, είπε· Κύριε, ποσάκις αν αμαρτήση εις εμέ ο αδελφός μου και θέλω συγχωρήσει αυτόν; έως επτάκις; Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Δεν σοι λέγω έως επτάκις, αλλ' έως εβδομηκοντάκις επτά.» (Ματθ. 18:21-22)  

Όταν ο Πέτρος ήρθε στον Κύριο για να ρωτήσει «πόσες φορές πρέπει να συγχωρεί τον αδελφό του», δεν αναφέρεται όμως εξυπακούεται πως στο μυαλό του θα είχε ένα λογαριασμό, ένα κατάστιχο, όπου θα κατέγραφε τις «αμαρτίες» του αδελφού – «Μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, επτά, ΚΑΗΚΕΣ!»
__Είναι περίεργο πώς μπορεί κάποιος να «συγχωρεί» και όμως να θυμάται τον αριθμό πόσες φορές συγχώρεσε...
__Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε πως όταν ο Χριστός αναφέρεται σε συγχώρεση, δεν μιλάει για συγχώρεση «άνευ όρων», όπως δυστυχώς συχνά ακούγεται από τους άμβωνες και έχει γραφτεί σε διάφορα βιβλία και περιοδικά, αλλά για συγχώρεση που θα επακολουθήσει ΕΦΟΣΟΝ προηγουμένως ο φταίχτης «επτάκις της ημέρας επιστρέψη προς σε λέγων· Μετανοώ» (Λουκ. 17:4).
__Μόνο τότε είναι δίκαιο και σωστό στον άνθρωπο να συγχωρέσει εκείνον που τον αδίκησε. Μόνο τότε θα μπορεί να τον τακτοποιήσει στην καρδιά του και να «διαγράψει» το σφάλμα του –όχι μόνο– αλλά και να σταματήσει να μετράει τα σφάλματά του. 
__Και τότε, βεβαίως, δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ στο 77, μα ούτε και στο 7, επειδή στο νου του θα έχει αφαιρεθεί κάθε ανάμνηση του αδελφικού σφάλματος από την αγάπη η οποία «θέλει καλύψει πλήθος αμαρτιών» (1Πέτ. 4:8).
__Όλα τα παραπανήσια, είναι «ωραία και παχιά λόγια», που όμως βρίσκονται πέρα από τη δύναμη του ανθρώπου μα, κυρίως, μακριά από τη διδασκαλία του Χριστού.
------------------------------------------------------------------------------------

Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com