16.11.11


Το μέγαρο...


Μέγαρο Μαξίμου Η ιστορία του.

Διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά τις ακόλουθες φράσεις: «Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου…» ή «αρνήθηκε πρόταση από του Μαξίμου…», «…Σύσκεψη στο Μαξίμου» και άλλα πολλά. 
__Το Μαξίμου είναι η βασικότερη λέξη στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο (αφού, από το 1982, στεγάζει τα γραφεία του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδος) αλλά, ακούσια ή εκούσια, το καλύπτει πέπλο ιστορικής και πολιτικής ασάφειας. Δικαιολογημένα θα απορείτε ποιος, τέλος πάντων, ήταν αυτός ο Μάξιμος.
__Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η ιδιόκτητη κατοικία του Δημ. Μαξίμου (1873-1955), για πολλά χρόνια διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και μετέπειτα πολιτικού με το Λαϊκό Κόμμα, υπουργού εξωτερικών (1933-1935), γερουσιαστή και εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού (1947), όταν ηγήθηκε κυβέρνηση συνεργασίας σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να συσπειρώσουν  τις πολιτικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν την «κομμουνιστική απειλή».
__Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής είχε επιταχθεί ως κατοικία του Γερμανού Ναυάρχου του Στόλου του Αιγαίου, ενώ μετά την απελευθέρωση χρησίμευσε ως κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή.
__Το 1952 το Δημόσιο έρχεται σε συνεννόηση με τον Μάξιμο, προκειμένου να την αγοράσει. Συστήνεται επιτροπή του Πολυτεχνείου για να αποτιμήσει την αξία του οικήματος (11 δισ. δρχ.) και, τελικά, ο Μάξιμος δέχεται να πληρωθεί μόνο το ήμισυ της αξίας (5,75 δισ. δρχ.) και προσέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο και όλη την επίπλωση του. Η κυβέρνηση ευγνωμονούσα δήλωσε ότι θα διατηρήσει το όνομα του ως «οικία Μαξίμου».
___________________
Και μια και το έφερε η κουβέντα: 
 __Τι έγινε με το “οικολογικό σχέδιο” του Γεωργίου Παπανδρέου να μεταφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο στον έκτο όροφο του υπουργείου εσωτερικών (Βασ. Σοφίας). 
__Τι θα γίνει το γραφείο τώρα που δε θα χρησιμοποιηθεί από το νέο πρωθυπουργό; 
__Πόσο στοίχισαν στον ελληνικό λαό οι “οικολογικές” και οι “εργονομικές” ανησυχίες του κ. Παπανδρέου, μεσούσης της κρίσης 
(για τη μεταφορά του γραφείου διαβάστε εδώ)

ΠΗΓΗ: 24grammata.com/ Ιστορίες της Αθήνας/γράφει ο κ. Γιώργος Δαμιανός/Περίληψη



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στείλτε αυτό το μήνυμα τώρα σε κάποιον ενδιαφερόμενο φίλο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε. 
Διεύθυνση: BBASOS@gmail.com