5.7.11

 


Σε όσους Tον δέχτηκαν

   



Το ευαγγέλιο κατά Ιωάννη μας παρουσιάζει τον Ιησού Χριστό ως τον «Λόγο του Θεού» ή Υιό του Θεού, που έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία μας. Ο Ιησούς «ήρθε ανάμεσα στους δικούς του», στον πρώτο εκλεκτό λαό που τον περίμενε (τον εβραϊκό), και κήρυξε τον Λόγο του για να τον δεχτούν οι άνθρωποι. Δυστυχώς «οι δικοί του δεν τον δέχτηκαν» (δηλ. το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού λαού) και δεν θέλησαν «να συμμορφωθούν με τον «Λόγο».

Όσοι όμως τον δέχτηκαν (εβραίοι και ειδωλολάτρες), παρόλο που ήταν άνθρωποι αδύναμοι και αμαρτωλοί, άρχισαν να βιώνουν μια ριζική μεταμόρφωση: «έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού».

Δέχομαι τον Λόγο (ή πιστεύω στον Χριστό) σημαίνει τον αφήνω να με διαπλάσει, έτσι ώστε με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος να γίνω «σύμμορφος με τον Χριστό», να μοιάσω στον Χριστό «τον Μονογενή Υιό που έρχεται από τον Πατέρα» για να με κάνει νέο άνθρωπο.

Γεννιούνται έτσι νέα δημιουργήματα, ένας νέος λαός.Όσοι πιστεύουν, δηλαδή όσοι υπακούνε στην Πίστη, συμμετέχουν στη θεϊκή ζωή, ζουν με ένα καινούργιο τρόπο, γίνονται τέκνα του Θεού χάρη στον Υιό. Λέει ο Άγ. Αυγουστίνος: «Μέσω του Λόγου δημιουργήθηκες, αλλά είναι ανάγκη επίσης μέσω του Λόγου να αναγεννηθείς».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το συμπέρασμα είναι ότι ο στόχος του χριστιανού, ο στόχος όσων πιστεύομε στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα μας, δεν είναι απλά και μόνο να έχομε μια πίστη και να ξενοιάζομε, αλλά να επιδιώκομε μια σχέση με τον Χριστό (μέσω της Εκκλησίας) τέτοια που να μας μεταμορφώνει, να μας κάνει νέους ανθρώπους, που αισθάνονται και σκέπτονται αλλιώτικα, που παίρνουν αποφάσεις με άλλα κριτήρια, που ενεργούν και συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους γύρω ανθρώπους, έστω και αν αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι βαφτισμένοι και να λέγονται χριστιανοί.

Διότι το ζητούμενο δεν είναι να βαφτιστώ και να λέγομαι χριστιανός, αλλά να είμαι νέο δημιούργημα, άνθρωπος αλλιώτικος από τους άλλους, αλλιώτικος επειδή αναπτύσσω μια σχέση με τον Χριστό, όχι τυπική αλλά ουσιαστική, με την οποία του επιτρέπω να με διαπλάθει, να με αλλάζει!!! Και όταν ακούω τον Λόγο του και εφαρμόζω τον Λόγο του, και δεν παρασύρομαι από τις αντιλήψεις και τις συνήθειες της γύρω κοινωνίας, αυτό είναι σημείο ότι με αλλάζει!!!

Διαφορετικά, μπορεί να λέγομαι χριστιανός, 
αλλά χριστιανός ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ...



ΠΗΓΗ: Ενοριακές Καμπάνες 10-6-2011