28.6.11

 Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις
 (Αλεξάνδρειας και Κωνσταντινούπολης)


Στις 27 Ιουνίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος χοροστάτησε σε Λειτουργία στη μνήμη του Κυρίλλου Γ’ Λούκαρι, Πατριάρχη Αλεξανδρείας (1601-1620) και μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Κύριλλος Λούκαρις, γεννήθηκε στον Χάνδακα (Ηράκλειο) Κρήτης το 1572, έγινε μοναχός στη Μονή Αγκαράθου και σπούδασε στη Βενετία και την Πάδοβα. 

Σε ηλικία 30 ετών έγινε Πατριάρχης Αλεξανδρείας με σημαντική διαδρομή κατά της προσηλυτιστικής δράσης των Ιησουιτών στην Ανατολή.

Το 1620 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης με την περιγραφή  «επ’ αρετήν και σοφίαν διαβόητον Κύριλλον»

Ο Κ. Παπαρρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» έγραψε: «Ουδέποτε ίσως το αξίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ανεδείχθη λαμπρότερο ή επί Κυρίλλου του Λουκάρεως επί δώδεκα περίπου έτη εκ διαλειμμάτων πατριαρχήσαντος»

Το 1627 αγόρασε τυπογραφείο, όπου με στόχο το φωτισμό του Γένους εκδόθηκαν χρήσιμα διδακτικά κείμενα.

Αντίθετα από πολλούς σημερινούς ιεράρχες, ο Λούκαρις κήρυττε στη δημοτική. Επίσης ενθάρρυνε τη μετάφραση της Αγίας Γραφής και ο ίδιος προλόγισε τη μετάφραση της Καινής Διαθήκης από το Μάξιμο Καλλιπολίτη στη λαϊκή γλώσσα, τονίζοντας τη σημασία της μετάφρασης των Ευαγγελίων για το φωτισμό του ποιμνίου.

Ήταν επόμενο τέτοιος άνθρωπος να μισηθεί από εχθρούς και "φίλους" γι' αυτό και ο Λούκαρις καθαιρέθηκε πέντε φορές από το Οικουμενικό Θρόνο και επανήλθε.

Το 1637 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο φρούριο της Λαιμοκοπίας, όπου στραγγαλίστηκε στις 27 Ιουνίου 1638. 

Τέσσερις αιώνες μετά, ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος Β’, προέβη στην αγιοκατάταξη του Προκατόχου Του.








Μακάρι κάποιοι σημερινοί να μιμηθούν 
τον Κύριλλο Λούκαρι στα καλά του έργα.