5.7.10


=======================

Τα μονοπάτια










Ένα συγκρότημα πανεπιστημιακών κτηρίων βρισκόταν προς το τέλος της κατασκευής του και η αρμόδια επιτροπή κλήθηκε να επιθεωρήσει τα έργα και κάνει τις παρατηρήσεις της.

Ένα μέλος ρώτησε: –Μου έκανε εντύπωση πώς δεν έχετε διαμορφώσει διαδρόμους μέσα από το γκαζόν που να συνδέουν τα κτίρια μεταξύ τους;

Ο εργολάβος απάντησε: –Συνήθως περιμένουμε περίπου ένα χρόνο πριν κατασκευάσουμε τους πεζοδρόμους επειδή παρατηρήσαμε ότι οι σπουδαστές τελικά διαμορφώνουν «δικούς τους» διαδρόμους, όπως τους εξυπηρετεί καλύτερα. Πολλές φορές τα πεζοδρόμια που ορίζονται από τους αρχιτέκτονες φαίνονται λογικά στο σχέδιο αλλά δεν ταιριάζουν στην καθημερινή χρήση. Καθώς λοιπόν οι σπουδαστές θα χαράξουν τις διαδρομές που τους εξυπηρετούν καλύτερα ποδοπατώντας τη χλόη, καταλαβαίνουμε πια χάραξη θα είναι η καλύτερη.


Αυτή η μέθοδος έχει εφαρμογή και στις εκκλησίες, άλλοτε μεν καλή άλλοτε δε κακή:

1. Πολλές φορές οι διαδρομές που χαράζουν οι «ηγέτες» των εκκλησιών γίνονται μεν «παραδοσιακά» κλισέ όμως δεν ακολουθούνται από τους πιστούς και μένουν άχρηστοι επειδή δεν ανταποκρίνονται στο σκοπό τους. Είναι για τούτο καλό οι άνθρωποι να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται στην καθημερινή πραγματικότητα ώστε να μην εμποδίζεται η πρόοδος.

2. Άλλοτε είναι οι πιστοί που χαράζουν δικούς τους «δρόμους», όμως παρεκκλίνοντας από την ΟΔΟ που χάραξε ο Χριστός και οι δικοί Του απόστολοι. Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από την οδό που «άγει εις την ζωήν».

Η χριστιανική και εκκλησιαστική ζωή δεν είναι ένας «περίπατος» που τον χαράζει καθείς όπως θέλει, αλλά ούτε και μια απροσδιόριστη πορεία χωρίς αρχή και τέρμα.

Υπάρχουν σημεία που ακόμη και ο απόστολος Παύλος έγραψε «γνώμην δίδω», όπως υπάρχουν και σημεία που ορίζονται από τα ίχνη που άφησε ο Χριστός καθώς πρώτος τα περπάτησε, «αφίνων παράδειγμα εις υμάς διά να ακολουθήσητε τα ίχνη αυτού» (Α Πέτρ. 2/β/21).

Η ζωή και η Βίβλος βεβαιώνουν πως: «Υπάρχει οδός, ήτις φαίνεται ορθή εις τον άνθρωπον, αλλά τα τέλη αυτής φέρουσιν εις θάνατον» (Παρ. 14/ιδ/12). Γι’ αυτό ακριβώς ο Θεός προτρέπει: «Ερωτήσατε περί των αιωνίων τρίβων, που είναι η αγαθή οδός, και περιπατείτε εν αυτή, και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εις τας ψυχάς σας» (Ιερ. 6/ς/16).





.