20.5.12

Ο Χριστιανισμός σβήνει στην Ολλανδία





Δύο εκκλησίες κλείνουν κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα και αυτό δεν αφήνει πίσω μόνο κενά στασίδια αλλά ένα πλήθος αντικείμενα λατρείας, σταυροί, δισκοπότηρα, άμφια, πίνακες ζωγραφικής, που αναγκάζεται ξαφνικά να αλλάξει σπίτι και η ιερή τέχνη συσσωρεύεται ήδη σε αποθήκες σε όλη τη χώρα.
__Μερικές εκκλησίες εξάγουν αυτά τα αντικείμενα σε χώρες όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Ασία, ενώ πάστορες της Ανατολικής Ευρώπης επιδιώκουν να ανακαινίσουν τις εκκλησίες τους χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έμειναν θαμμένα σε αποθήκες ή εργοστάσια.
__Μια εκκλησία στο Αϊντχόβεν, έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, έτσι η αγία τράπεζα μεταφέρθηκε σε μια Ρωμαιοκαθολική μητρόπολη στη Δομινικανή Δημοκρατία. Μια άλλη Καθολική εκκλησία έγινε Δημοτική Βιβλιοθήκη και Θέατρο, γι’ αυτό δώρισε τα στασίδια κ.λπ. σε μια εκκλησία στην Ουκρανία, που στα χρόνια του κομμουνισμού τη χρησιμοποιούσαν ως εργοστάσιο για αντιασφυξιογόνες μάσκες.
__Άλλα αντικείμενα προωθούνται σε αξιόλογα μουσεία στην Ολλανδία αλλά όταν δεν υπάρχει χώρος, οι αρμόδιοι δωρίζουν αυτή την κληρονομιά στο εξωτερικό όπου ζητούν τα πάντα, από χρυσάφι και ασήμι μέχρι βαριά ξύλινα στασίδια. Μια ενορία στην Ινδονησία έχει ζητήσει όλο τον εσωτερικό εξοπλισμό μιας εκκλησίας, μία άλλη στη Βραζιλία θέλει ένα εκκλησιαστικό όργανο, ενώ η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ζητήσει λείψανα που όμως πρέπει να χρονολογούνται πριν από το σχίσμα του 1054.
__Η απότομη πτώση του θρησκευτικού ενδιαφέροντος τον τελευταίο μισό αιώνα και η στροφή του πληθυσμού προς τις πόλεις και την εκκοσμίκευση είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο. Άλλοτε η συμμετοχή στη ζωή των εκκλησιών εδώ ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη (πάνω από 90%), όμως τώρα είναι κάτω από τα επίπεδα της Γαλλίας (κάτω από το 10%), είπε ένας Ιησουίτης ιερέας. Το 1900, τα 2/3 των Καθολικών ζούσαν στην Ευρώπη, αλλά τώρα απέμεινε μόνο το 1/3.
__Από το 1970 έως το 2008, κατεδαφίστηκαν 205 Καθολικές εκκλησίες και άλλες 148 μετατράπηκαν σε βιβλιοπωλεία, Κέντρα Υγείας, εστιατόρια, διαμερίσματα ή άλλες χρήσεις.
"Εάν δεν μπορούν να βρεθούν νέοι ιδιοκτήτες, θα πρέπει να σκεφτούμε την καταστροφή τους με σεβασμό», είπε ένας αρμόδιος. "Αυτό θα είναι πάντα η τελευταία επιλογή, όμως δεν μπορούμε να το αποφύγουμε". 


 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
« Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε.  Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com