28.7.14

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ - Οι πλουσιότεροι Ποιμένες στη Βραζιλία...

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ -
Οι πλουσιότεροι Ποιμένες στη Βραζιλία...

.
.
Η θρησκεία ήταν πάντα μια κερδοφόρα επιχείρηση. Και αν τύχει να είσαι ένας ευαγγελικός ιεροκήρυκας στη Βραζιλία, οι πιθανότητες να κερδίσεις ένα ουράνιο τζάκποτ είναι πραγματικά πολύ υψηλές αυτές τις μέρες. Παρόλο που η Βραζιλία παραμένει η μεγαλύτερη καθολική χώρα στον κόσμο, με περίπου 123.200.000 από τα σχεδόν 191 εκατ. του πληθυσμού της να αυτοχαρακτηρίζονται ως οπαδοί της εκκλησίας του Βατικανού, η τελευταία απογραφή σημείωσε μια ισχυρή μείωση στις τάξεις των Ρωμαιοκαθολικών, οι οποίοι τώρα υπολογίζονται στο 64,6% του πληθυσμού - κάτω από το 92% του 1970. 
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Διαμαρτυρομένων  Ευαγγελικών έχει αυξηθεί από το 15,4% του πληθυσμού της Βραζιλίας μόλις πριν από μια δεκαετία, στο 22,2%, ή σε 42,3 εκατ. άτομα. Είναι πιθανό ότι η πτωτική τάση για τον Καθολικισμό θα συνεχιστεί και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 οι Καθολικοί θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% των ανθρώπων που εκκλησιάζονται. 
Επομένως, γιατί οι Ευαγγελικοί ανέρχονται στη θρησκευτική σκηνή της Βραζιλίας; 
Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά των Ευαγγελικών είναι πεποίθησή τους ότι η υλική πρόοδος προκύπτει από την εύνοια του Θεού. Ενώ ο Καθολικισμός εξακολουθεί να κηρύττει μια πολύ συντηρητική άποψη σε μια μετά θάνατον ζωή, αντί για επίγεια πλούτη, οι Ευαγγελικοί –ειδικά αυτοί οι «νεο-Πεντηκοστιανοί» διδάσκουν ότι είναι εντάξει να είσαι πλούσιος. Αυτό το δόγμα, που είναι γνωστή ως «Θεολογία της Ευημερίας», είναι το θεμέλιο των πιο επιτυχημένων Ευαγγελικών εκκλησιών στη Βραζιλία.
Η αξία της υλικής προόδου μεταξύ των Ευαγγελικών της Βραζιλίας είναι ρητή και προωθείται ενεργά. Ο Aline Barros, ένα τραγουδιστής βραβευμένος με το βραβείο Grammy που το γύρισε σε ιεροκήρυκας έχει πάνω από 900.000 οπαδούς στο Twitter, και το θέτει κάπως έτσι: "Τι έχετε κάνει για τη Βασιλεία του Θεού; Τι έχετε παράγει για τον Θεό; Εάν είστε ζωντανοί, έχετε λάβει την πνοή της ζωής για αυτό παράγετε!" 
Και φαίνεται να λειτουργεί. Όπως έχει αναφερθεί ευρέως, η Βραζιλία γνώρισε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης κατά τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική επιτυχία της χώρας δεν έχει σηκώσει μόνο εκατομμύρια Βραζιλιάνων από τη φτώχεια, αλλά επίσης έχει αυξήσει τις προσδοκίες μιας νέας αύξησης της χαμηλότερης μεσαίας τάξης που είναι γνωστή ως «Ταξη Γ». Με τους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς να παραμένουν σθεναρά Καθολικοί, η πλειοψηφία των Διαμαρτυρομένων  Ευαγγελικών στη Βραζιλία ανήκει σε αυτή την κατηγορία, και έχουν βρει στη θρησκεία έναν τρόπο να είναι ευγνώμονες για την καλή τους τύχη, καθώς και μια δικαιολογία για να απολαμβάνουν χωρίς ενοχές το νέο καθεστώς τους μέσα στην κοινωνία. 
Με άλλα λόγια, είναι πρόθυμοι να δίνουν στην εκκλησία, για να σηκώσει ίσως κάποιο από το φορτίο. Αυτό κατέληξε στο να μετατρέψουν κάποιες εκκλησίες σε εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις και να κάνουν κάποιους ηγέτες πολυεκατομμυριούχους. Είναι η λεγόμενη «Βιομηχανία της Πίστης». 
Πάρτε για παράδειγμα τον «Επίσκοπο» Edir Macedo. Ο ιδρυτής και ηγέτης της Παγκόσμιας Εκκλησίας της Βασιλείας του Θεού, που έχει επίσης ναούς στις ΗΠΑ, ο Macedo είναι μακράν ο πλουσιότερος Ποιμένας στη Βραζιλία, με καθαρά πλούτη που από πολλά οικονομικά περιοδικά της Βραζιλίας εκτιμώνται σε 950 εκατομμύρια δολάρια (μια κρατική υπηρεσία τα ανεβάζει ακόμη υψηλότερα). Συνεχώς βρίσκεται μπλεγμένος σε σκάνδαλα, κυρίως λόγω των ισχυρισμών ότι η οργάνωσή του είχε συλλέξει δισεκατομμύρια δολάρια από δωρεές που προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Υπήρξαν επίσης επίσημες κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο ο Macedo έχει καταφέρει να κρατήσει το κοπάδι των οπαδών του όλα αυτά τα χρόνια. 
Ένας από τους πατέρες της σύγχρονης Θεολογίας της Ευημερίας, ο Macedo πέρασε έντεκα ημέρες στη φυλακή το 1992, λόγω κατηγοριών για αγυρτεία. Ο Macedo έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του στη Βραζιλία, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό δίωξη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς και τις αρχές της Βενεζουέλας. 
Ως ευαγγελικός συγγραφέας, ξεχωρίζει με περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιβλία που έχουν πουληθεί, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά αυστηρά για την Καθολική Εκκλησία και έναν αριθμό Αφρικάνικων θρησκειών στη Βραζιλία. Η μεγαλύτερη κίνηση του ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν απέκτησε τον έλεγχο του Rede Record, του δεύτερου μεγαλύτερου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της Βραζιλίας. Άλλα περιουσιακά στοιχεία του λέγεται ότι περιλαμβάνουν μια εφημερίδα, την Folha Universal, η οποία έχει κυκλοφορία πάνω από 2,5 εκατομμύρια φύλλα στη Βραζιλία, ένα ειδησεογραφικό κανάλι, το Record News, δισκογραφικές εταιρείες, πολυτελή ακίνητα και ένα ιδιωτικό jet Bombardier Global Express XRS$ αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο εκπρόσωπος του Macedo είπε ότι δεν θα σχολιάσει προσωπικές υποθέσεις. 
Ακολουθώντας πίσω από τον Macedo είναι ο Valdemiro Santiago. Ένας πρώην ιεροκήρυκας της Παγκόσμιας Εκκλησίας της Βασιλείας του Θεού, που σύμφωνα με αναφορές, αποβλήθηκε από την οργάνωση μετά από κάποιες παρεξηγήσεις με το αφεντικό της, που μέχρι τότε τον προστάτευε. Αυτό ήταν αρκετό για αυτόν να ιδρύσει τη δική του εκκλησία – την Παγκόσμια Εκκλησία της Δύναμης του Θεού, η οποία έχει πάνω από 900.000 οπαδούς και πάνω από 4.000 ναούς, πολλοί από τους οποίους είναι διακοσμημένοι με εικόνες του ίδιου σε διαφημιστικές αφίσες. Το περασμένο έτος έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες μετά από πληροφορίες ότι δαπάνησε 45.000.000 δολάρια για ένα ιδιωτικό τζετ πανομοιότυπο με εκείνο του Macedo. Αρκετά οικονομικά περιοδικά της Βραζιλίας εκτιμούν την καθαρή αξία της περιουσίας του στα 220 εκατ. δολάρια. Όταν τηλεφωνήσαμε και στείλαμε e-mail στην εκκλησία του Σαντιάγκο δεν πήραμε απάντηση. 
Ύστερα έρχεται ο Silas Malafaia, ο πρώην ηγέτης του παραρτήματος της Assembleia de Deus, της μεγαλύτερης Πεντηκοστιανής εκκλησίας της Βραζιλίας. (H Assebllies of God των ΗΠΑ την θεωρούν ιεραποστολική προέκτασή τους, αλλά οι Βραζιλιάνοι διακηρύττουν ανεξαρτησία από το Αμερικάνικο κέντρο). Ο πιο συζητημένος από τους συναδέλφους του, ο Malafaia χώρισε τους δρόμους τους για να ιδρύσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τη δική του εκκλησία, την Συνέλευση του Θεού-Νίκη στο Όνομα του Χριστού. Ο Malafaia συνεχώς εμπλέκεται σε αντιπαραθέσεις με την κοινότητα των ομοφυλομανών στη Βραζιλία, για τους οποίους λέει ότι ο ίδιος είναι με υπερηφάνεια η μεγαλύτερη Νέμεση και υποστηρικτής ενός νόμου που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια στη Βραζιλία. Ο Malafaia επίσης είναι εξέχουσα φυσιογνωμία στο Twitter, όπου ακολουθείται από περισσότερους από 440.000 χρήστες. Το 2011 η περιουσία του Malafaia υπολογίστηκε σε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διάφορα οικονομικά περιοδικά της Βραζιλίας. Αυτός ξεκίνησε μια εκστρατεία με το όνομα "The One Million Souls Club", με στόχο να συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια για την εκκλησία του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο που θα μεταδίδει πρόγραμμα σε 137 χώρες. Όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην εκστρατεία μπορούν να δωρίσουν ποσά που ξεκινούν από 500 δολάρια, που μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις. Σε αντάλλαγμα, οι χορηγοί θα λάβουν ένα βιβλίο. Ο Malafaia επίσης κατέχει μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες στην κατηγορία gospel  της Βραζιλίας, σύμφωνα με το Billboard Brasil, και τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας θρησκευτικών εκδόσεων, την Central Gospel, με πωλήσεις 25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. 
Ίσως ο πιο ενεργός ιεροκήρυκας μέσω των ΜΜΕ της Βραζιλίας είναι ο τραγουδιστής, συνθέτης και τηλευαγγελιστής Romildo Ribeiro Soares, γνωστός απλά ως RR Soares. Ως ιδρυτής της Διεθνούς Εκκλησίας της Χάριτος του Θεού, ο Soares είναι από τα πρόσωπα που εμφανίζονται πιο τακτικά στη βραζιλιάνικη τηλεόραση. Πρώην μέλος της Παγκόσμιας Εκκλησίας της Βασιλείας του Θεού, αυτός είναι κουνιάδος του Macedo  έχει αυτοονομαστεί "ιεραπόστολος" Soares και λέγεται ότι είναι ο φτωχότερος μεταξύ των ομοίων του. Το ιδιωτικό τζετ του –ένα King Air 350- αξίζει μόλις πέντε εκατομμύρια δολάρια. Η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του Soares (επίσης σύμφωνα με οικονομικά περιοδικά της Βραζιλίας) είναι 125 εκατ. δολάρια. Κανένας εκπρόσωπος του Soares δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους στείλαμε. 
Ο "Απόστολος" Estevam Hernandes Filho και η σύζυγός του Sonia, ιδρυτές της Εκκλησίας Αναγεννημέων εν Χριστώ (Reborn in Christ Church), διευθύνουν πάνω από 1.000 εκκλησίες στη Βραζιλία και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων αρκετές στη Φλόριντα. Με σύνθετη καθαρή αξία περιουσίας που εκτιμάται σε 65 εκατομμύρια δολάρια από διάφορα οικονομικά της Βραζιλίας, το ζευγάρι έγινε θέμα σε διεθνή πρωτοσέλιδα το 2007, όταν συνελήφθησαν στο Μαϊάμι, κατηγορούμενοι ότι μετέφεραν περισσότερα από 56.000 δολάρια μαύρου χρήματος. Μερικά από τα χρήματα είχαν τοποθετηθεί ανάμεσα στις σελίδες της Βίβλου τους, σύμφωνα με τους Αμερικανούς τελωνοφύλακες, οι οποίοι συνέλαβαν το ζευγάρι στο αεροδρόμιο του Miami. Επέστρεψε στη Βραζιλία, ένα χρόνο αργότερα. Εξακολουθούν να διώκονται στη Βραζιλία για σειρά άλλων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της οροφής σε ένα από τους ναούς τους, που προκάλεσε 9 θανάτους. 
Η σύλληψη και καταγγελίες στη Βραζιλία για συστηματικές υπεξαιρέσεις έχουν ισχυρή απήχηση. Τον Δεκέμβριο του 2010, ο αστέρας του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας Κακά, που ήταν φίλος με το ζευγάρι Hernandes και μέλος της εκκλησίας τους, αποχώρησε από την οργάνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της κακής διαχείρισης των χρημάτων τους από την ηγεσία. Ο Κακά φέρεται να είχε δωρίσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια στην εκκλησία όταν ήταν ένα από τα πιο γνωστά μέλη της. Κανένας εκπρόσωπος τους ζεύγους δεν απάντησε στα ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα μας. 
Πολλοί νέοι σε όλη τη χώρα ονειρεύονται να γίνουν Ευαγγελικοί ιεροκήρυκες στη Βραζιλία. Σε αντίθεση με τις πιο παραδοσιακές εκκλησίες Διαμαρτυρομένων  που απαιτούν από τους ποιμένες τους να έχουν τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό, οι νεο-Πεντηκοστιανές Εκκλησίες, όπως η Οικουμενική Εκκλησία της Βασιλείας του Θεού προσφέρουν εντατικά μαθήματα για να «δημιουργήσουν» ποιμένες με κόστος μόλις 350 δολάρια για μερικές ημέρες στο σχολείο. Δεν είναι μόνο για τα χρήματα (ο Malafaia πληρώνει μέχρι και 11.000 δολάρια τον μήνα για τους πιο ταλαντούχους ποιμένες του προσωπικού του, σύμφωνα με το περιοδικό Veja SP), αλλά επίσης και για απόκτηση εξουσίας. 
Πολλοί ποιμένες της Βραζιλίας έχουν αποκτήσει διπλωματικά διαβατήρια τα τελευταία χρόνια. Μερικοί, ειδικά εκείνοι που κυβερνούν μεγάλες εκκλησίες, σχετίζονται με πολιτικούς κατά την προεκλογική περίοδο, για να μην αναφέρουμε ότι όπως σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οι εκκλησίες στη Βραζιλία απαλλάσσονται των φόρων, γεγονός που μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ βολικό παραθυράκι. 
Όπως λέει η Γραφή, η πίστη μετακινεί βουνά. Αλλά και χρήματα, επίσης.

* Οι εκτιμήσεις για την καθαρή περιουσία βασίστηκαν σε αριθμούς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Βραζιλίας και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία (για όσους έχουν ερευνηθεί από αυτά τα όργανα), όπως αναφέρεται από τα ΜΜΕ της Βραζιλίας, καθώς και σε εκτιμήσεις για την αξία των ιδιωτικών μετοχών κάθε πάστορα που εμφανίστηκε σε μεγάλες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών Veja, Exame, IstoÉ, IstoÉ Dinheiro και εφημερίδες Folha de S. Paulo, O Globo και Estado de O S. Paulo.



=================


Τα αδιέξοδα της ζωής...

Τα αδιέξοδα της ζωής...
.



.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
VVVVVVVV
VVVVV
VVV
V

=================