9.5.11

Διαφωτισμός και ΦΩΤΙΣΜΟΣ

__Το κίνημα τού "Διαφωτισμού", υπεροπτικό και μαχητικό, διέγραψε από τα κατάστιχά του το Πρόσωπο τού Θεού-Δημιουργού και ανέβασε στο θρόνο της υπέρτατης αξίας τον άνθρωπο-απόγονο τού πιθήκου. Αξιολόγησε, ως πρώτο και ατίμητο προνόμιό του, τον ορθό λόγο. Την ικανότητά του να σκέφτεται, να σχεδιάζει τη διαχείριση της ύλης, να οργανώνει ολοένα και συστηματικότερα την καθημερινότητά του και να εγγράφει άθλους στον πίνακα της ατομικής ή της καθολικής πολιτιστικής προόδου. Και πριμοδότησε την ανθρώπινη ελευθερία με το αποκλειστικό δικαίωμα σχεδιασμού της επιστημονικής έρευνας και χάραξης δρομολογίου υλοποίησής της, κατά την αδιάκοπη ροή τού χρόνου.


__Πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι οι στοχαστές εκείνης της εποχής, έβαλαν κάποιες πινελιές –θετικές και αρνητικές– στον πίνακα οραμάτων τού χώρου τους και των χρόνων τους, οι οποίες δεν προσφέρονται ως τυποποιημένες συνταγές θεραπείας τού σημερινού κοινωνικού σώματος, που κυριολεκτικά σφαδάζει μέσα στη λάσπη και στο βούρκο των αθλιοτήτων, πού βαρύνουν τη γενιά μας. Θα είναι λάθος, ακραίο λάθος, να προβληθούν ως συνταγές θεραπείας τού σημερινού εκπεσμού της ανθρώπινης προσωπικότητας στην πλήρη απαξίωση. 


__Αν θελήσουμε να ερευνήσουμε, με γνήσιο ενδιαφέρον και με ανύσταχτη αγωνία, το μονοπάτι διαφυγής από τον χαώδη γκρεμό, θα πρέπει να πάμε πολύ πιο πίσω από τους στοχαστές τού 18ου αιώνα, για να συναντήσουμε τους μεγάλους δασκάλους της μετάνοιας. Εκείνους τους πατέρες μας και τους αδελφούς μας, που είχαν τη σοφία και τη γενναιότητα να καταθέτουν στη βάση του Σταυρού την ομολογία της ενοχής τους και τη δίψα τους για λύτρωση και να δέχονται μέσα στην ψυχή τους τη γλυκεία αύρα της συγγνώμης.

__Μια τέτοια μεταστροφή και μια τέτοια δυναμική μετάνοια μπορεί να φέρει αλλαγή στο σύγχρονο κοινωνικό μας δεσμωτήριο. Να σπάσει τα δεσμά. Να ανοίξει τις πύλες και να σαλπίσει ελευθερία. 

__Να αναδείξει την ανθρώπινη προσωπικότητα γνήσια εικόνα τού Θεού. Και να αποθέσει στις παλάμες του, καινούργιο, άγραφο βιβλίο, για να το γεμίσει με βιώματα και πράξεις γνήσιας ανθρωπιάς και με μνήμες χαρισματικής ανύψωσης στη Θεϊκή αγκαλιά της άπειρης Αγάπης.


ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Ελεύθερη Πληροφόρηση» http://el-pliroforisi.gr/




ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, 
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε