19.4.12


Κύπριοι και θρησκεία

Η πίστη στον Θεό γίνεται πιο έντονη όσο ο άνθρωπος γερνάει, πιθανότατα επειδή φοβάται για την μεταθανάτια γαλήνη της ψυχής του, ισχυρίζεται έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο με θέμα την Πίστη στο Θεό, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
__Σύμφωνα με την έρευνα η οποία έγινε τμηματικά το 1991, 1998 και 2008 σε 30 χώρες του πλανήτη, η Κύπρος είναι μία από τις πλέον θρησκευόμενες χώρες στον κόσμο καθώς το 2008 μόλις το 1,9% των πολιτών της δεν πίστευαν στον Θεό! Γενικό συμπέρασμα επίσης ήταν ότι οι χώρες με χριστιανούς της καθολικής εκκλησίας παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά πιστών (και ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες).
__Στη συγκεκριμένη λίστα η Κύπρος βρίσκεται μόλις μία θέση πριν το τέλος, με τις Φιλιππίνες να έχουν τη μεγαλύτερη πίστη από όλους (ποσοστό ανθρώπων που δεν πιστεύουν στο Θεό: 0.7%) ενώ η χώρα με την μικρότερη πίστη είναι η Γερμανία (το 52,1% δεν πιστεύει).
__Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας (στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) αναφέρει ότι το 43% των ανθρώπων που έχουν περάσει το 68ο έτος της ηλικίας τους είναι σίγουροι ότι υπάρχει Θεός, σε αντίθεση με το 23% των νέων ανθρώπων (-27 ετών).
__Η Κύπρος είναι επίσης η 6η πιο θρησκευόμενη χώρα σε... βάθος χρόνου («πιστεύω στον Θεό τώρα, και το πίστευα πάντοτε») με ποσοστό 76,5% έναντι 93,5 των Φιλιππίνων, 87,9% της Χιλής, 80,8% των ΗΠΑ, 80,2% της Πολωνίας και 78,9% της Πορτογαλίας ενώ στο Ισραήλ, τη Σλοβενία και τη Ρωσία παρουσιάστηκε σημαντική άνοδος του ποσοστού των πιστών τα τελευταία χρόνια.

=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Όταν η θρησκεία ανακατεύεται με την πολιτική και το ανάποδο

Αποτελεί αίσχιστη μορφή επέμβασης ή και εκμετάλλευσης, όταν η θρησκεία ανακατεύεται με την πολιτική σε μια συμμαχία υπέρ των κοινών συμφερόντων των ηγετών τους.
__Είναι μεγάλη ντροπή για την ελληνική πολιτική όταν διάφοροι πολιτικοί προσπαθούν να προσεταιριστούν την Ορθοδοξία για λογαριασμό τους (όπως τώρα συμβαίνει με τον ονομαζόμενο «Ορθόδοξο Συναγερμό» που έχει στο σήμα του τον σταυρό αλλά έχει στις τάξεις του άτομα με ποικίλους «προσανατολισμούς»... (από ομοφυλομανείς μέχρι ειδωλολάτρες)...
__Είναι ντροπή για την ελληνική πολιτική να κατηγορεί τον δοτό πρωθυπουργό κ Παπαδήμο ως δήθεν «Προτεστάντη» για να δημιουργήσει αντιπάθειες στο λαό.
__Είναι ντροπή για τον κ. Πολύδωρα να στέλνει επιστολές όπως η εικονιζόμενη, ελπίζοντας σε ευλογίες (γιατί όχι και υποστηρικτική προπαγάνδα) από Ορθόδοξους κληρικούς.
__Και βεβαίως είναι ντροπή για εκείνους τους Αμερικανούς πάστορες και τους οπαδούς τους, που κατηγορούν τον πρόεδρο Ομπάμα ως Μουσουλμάνο, αλλά την ίδια στιγμή να υποστηρίζουν τον αντίπαλό του, γνωστό ΜΟΡΜΟΝΟ Mitt Romney.

Και βεβαίως είναι ντροπή όταν στο παρασκήνιο όλοι γνωρίζουν πως αρκετοί από τους πολιτικούς σε κάθε χώρα είναι μασόνοι, πνευματιστές, κρυφοναζί, ομοφυλομανείς (ομοφυλόφιλοι), έκφυλοι και μαστροποί όπως ο Μπερλουσκόνι και όχι μόνο.
__Η παροιμία λέει, «Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι», μόνο που εδώ πρέπει κανείς να αποφασίσει ποιος είναι «αλεπού» και ποιοι το «παζάρι», επειδή η διάκριση ανάμεσα στους πολιτικούς και τους θρησκευτικούς είναι πολύ δύσκολη αφού, ενίοτε, η μεν θρησκεία έχει καταντήσει ΠΑΖΑΡΙ οι δε πολιτικοί ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ.
Δύσκολος ο γρίφος. Ξέρει κανείς να τον λύσει;
=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com

Τα οφέλη του Ισλάμ...


Χάρη στο Ισλάμ το Λονδίνο έχει γίνει πιο συντηρητική πόλη από ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια. 
(Από την εφημερίδα "The Telegraph", 13-4-12).

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι για την πολιτιστική πολιτική είναι όταν  ισχυρίζονται πως η ιστορία είναι αναπόφευκτα μονόδρομος.
__Θα έχετε ακούσει συχνά στο επιχείρημα ότι "Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω". (Όμως δεν βλέπω γιατί το να μειώσουμε τα επίπεδα της εγκληματικότητας πίσω στο 1950, θα ήταν δύσκολο ή ανεπιθύμητο ή αδύνατο).
__Η ιστορία πάντως δεν λειτουργεί σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα και το Λονδίνο σήμερα είναι ακόμη πιο συντηρητικό από ό,τι ήταν στη δεκαετία του 1950.
__Αυτή την εβδομάδα ο πρύτανης του London Metropolitan University είπε ότι θέλει να δημιουργήσει τμήματα της πανεπιστημιούπολης που δεν θα επιτρέπεται το αλκοόλ, επειδή κάποιοι Μουσουλμάνοι φοιτητές πιστεύουν ότι το αλκοόλ είναι "κακό" και "ανήθικο".
__Σύμφωνα με την εφημερίδα ο καθηγητής Malcolm Gillies του London Metropolitan University, δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει στην πανεπιστημιούπολη περιοχές χωρίς αλκοόλ από "πολιτιστική ευαισθησία". Περίπου το ένα πέμπτο των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο προέρχονται από μουσουλμανικές οικογένειες – μεταξύ των οποίων νεαρές κοπέλες από παραδοσιακά σπίτια. Για πολλούς από αυτούς η κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των φοιτητών αμαυρώνει μάλλον παρά φωτίζει την εμπειρία των σπουδαστών τους, είπε.
__Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει τίποτα κακό σ’ αυτό. Αν ένα Πανεπιστήμιο θέλει να γίνει περισσότερο ελκυστικό για τους φοιτητές που δεν θέλουν το αλκοόλ, τότε οι φοιτητές που πίνουν πολύ αλκοόλ (δηλαδή το 99% από αυτούς) μπορούν να πάνε σε άλλα κολέγια όπου η φτηνή μπύρα ρέει άφθονη. Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Όμως εκτός από τους Μουσουλμάνους υπάρχουν και πολλοί άλλοι που θα προτιμούσαν ένα λιγότερο "μεθυσμένο" περιβάλλον.
__Ο νέος συντηρητισμός του Λονδίνου έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις, που επέφεραν οι δημογραφικές αλλαγές. Για παράδειγμα οι νεαροί ομοφυλομανείς (ομοφυλόφιλοι) από τις επαρχίες δεν βρίσκουν πλέον καταφύγιο στο Λονδίνο, που είναι πλέον μία από τις πιο θρησκευτικά συντηρητικές πόλεις στην Αγγλία (και όχι μόνο μεταξύ των Μουσουλμάνων αλλά και των Χριστιανών από την Αφρικής).
__Γενικότερα δημόσιες επιδείξεις με σεξουαλικότητα περιορίζονται εκεί όπου προσβάλλουν τις συντηρητικές ευαισθησίες όπως π.χ. διαφημίσεις για μαγιό με ημίγυμνες κοπέλες που συνήθως καταστρέφονται. Όσον αφορά τη δημόσια κριτική και διακωμώδηση της θρησκείας – κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ρολόι πραγματικά έχει γυρίσει πίσω (δηλαδή προς θεραπεία της νόσου της ασέλγειας).
__Το Λονδίνο είναι ήδη μια πολύ διαφορετική πόλη με πολλούς, πολλούς τρόπους και, όπως εκτιμά ο μελλοντικός δήμαρχος Ken Livingstone, θα είναι μια πολύ πιο συντηρητική κοινωνικά πόλη από ό,τι ήταν στη δεκαετία του ’60. 
Είναι μεγάλη ντροπή που αυτή η αλλαγή έπρεπε να γίνει χάρη στους Μουσουλμάνους και όχι στους Χριστιανούς, που το "κρασί" στα ασκιά τους έχει νερουλιάσει πολλές δεκαετίες πριν.
=================================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε
Διεύθυνση: neakaipalaia@gmail.com