8.10.10

========================
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ Ή ΤΙ ΕΦΕΡΕΣ;


Το ακούσαμε και τρομάξαμε:

Όταν πηγαίνεις στην εκκλησία, ο λειτουργός
Δεν σε ρωτάει, --Τι χρειάζεσαι;
Σε ρωτάει, --Τι έφερες...

Ασχολίαστο...
_______________________________________________________

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ «ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ»

.





================================
ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ







.



Το ιερό παγκάρι ήταν «μείον» το 2009
Οι επενδύσεις, οι μετοχές, οι χορηγίες, τα δώρα και τα παράσημα της Εκκλησίας


Του Νίκου Παπαχρήστου / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ούτε τα «ιερά οικονομικά» αντέχουν στην πίεση της γενικής κρίσης και παρά το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας της Ελλάδος (κυρίως σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας) και το πλεόνασμα των 7 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτό λογιστικά απεικονίζεται στην ετήσια έκθεση απολογισμού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), στην πραγματικότητα «το παγκάρι της Εκκλησίας είναι μείον». Και αυτό γιατί το τελικό ταμειακό αποτέλεσμα για το οικονομικό έτος 2009 εμφανίζεται -στην ίδια έκθεση- να είναι ελλειμματικό κατά 6 εκατομμύρια ευρώ. Μια «τρύπα» που καλύφθηκε από τα αποθεματικά της Ελλαδικής Εκκλησίας, η οποία εμφανίζεται να ξοδεύει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της για μισθοδοσία του διοικητικού προσωπικού της, συντήρηση και ασφάλιση των ακινήτων της, πληρωμή του ΕΤΑΚ αλλά και για δημόσιες σχέσεις, δώρα και παράσημα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», οι συνολικές εισπράξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οικονομικό έτος 2009, ανήλθαν στο ποσό των 32.057.003, 91 ευρώ, ενώ οι πληρωμές έφτασαν τα 37.993.753,43 ευρώ. Ως εκ τούτου, καταγράφεται έλλειμμα 5.936.749,52 ευρώ, που «καλύφθηκε από ταμειακά υπόλοιπα προηγούμενων ετών». Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται αν διαβάσει κανείς τα στοιχεία των καθαρών εσόδων και εξόδων της ΕΚΥΟ για το έτος 2009. Τα έσοδα αγγίζουν τα 20,5 εκατομμύρια και τα έξοδα τα 12,7 εκατομμύρια ευρώ. Από τα ποσά αυτά προκύπτει πλεόνασμα περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «αποτελεί λογιστική απεικόνιση και μόνον, και ουχί ταμειακόν υπόλοιπον προς ανάλωσιν». Παρά ταύτα το οικονομικό έτος 2009 αποδείχθηκε χρονιά παραγωγικών επενδύσεων για την Εκκλησία.

Ανάπτυξη

«Με κύριο γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οικονομικό έτος 2009 αποτέλεσε μια σημαντική χρονιά λόγω της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ» αναφέρεται στην έκθεση οικονομικού απολογισμού που συνέταξε η ΕΚΥΟ και κατατέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Οπως αναφέρεται, η συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ έγινε με διαθέσιμα της ΕΚΥΟ. Στελέχη της υποστηρίζουν ότι το ιδιαίτερα υψηλό ποσό που καταβλήθηκε, προήλθε από την εκποίηση ακινήτων στην περιοχή της Βουλιαγμένης. «Αγοράσθηκαν “1.730.077” νέες μετοχές αντί του ποσού “19.549.870,10” ευρώ» αναφέρεται στην απολογιστική έκθεση, δηλαδή η Εκκλησία πλήρωσε 11,30 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο μερικές εβδομάδες αργότερα η Εκκλησία της Ελλάδος -και σε αντίθεση με παλαιότερες διακηρύξεις της πως δεν «πουλάει»- προχώρησε «διά πρώτη φορά» στην πώληση «515.482 χιλιάδων μετοχών της Εθνικής Τραπέζης εις την μέση τιμή των “23,16” ευρώ ανά μετοχή», εισπράττοντας το ποσό -όπως προκύπτει από τον υπολογισμό- των 11.938.563,10 ευρώ. «Η εν λόγω διαδικασία, η οποία επετέλεσε εις την σημαντικήν αύξησιν των διαθεσίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκρίθη σκόπιμος λόγω της σημαντικής μειώσεως των εσόδων από μισθώματα (απαιτήσεις μη εισπρακτέες) και κυρίως από την μη διανομή μερίσματος από την ΕΤΕ διά την υλοποίησιν του νέου επενδυτικού προγράμματος Αυτής» διευκρινίζεται στην έκθεση της ΕΚΥΟ όπου σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει σήμερα 9 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Πάντως τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδος στηρίζονται κυρίως στα μισθώματα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της (περίπου 11,3 εκατ. ευρώ), στην απόδοση των κεφαλαίων της από πωλήσεις μετοχών και τόκους (6.750.798 εκατ. ευρώ) και σε διάφορες κρατικές ή ιδιωτικές επιχορηγήσεις (2.129.472 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως οι διάφορες επιχορηγήσεις και οι «χορηγίες διά θρησκευτικούς και εθνικούς σκοπούς» της κοστίζουν σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που δαπανά για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Συνόδου, όσο και για τις αμοιβές και τις παροχές προς τρίτους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απολογιστική έκθεση, το οικονομικό έτος 2009 η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας δαπάνησε 1,785 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση ακινήτων της, περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δανειακών αναγκών της, σχεδόν 3 εκατ. ευρώ για τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» -την οποία αποφάσισε να κλείσει την Πέμπτη- καθώς και το ποσό των 703.000 ευρώ για την πληρωμή του ΕΤΑΚ (που αντιστοιχεί στο «ένα τοις χιλίοις» της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται η ΕΚΥΟ).




=======================
ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ


(...) Ζούμε σε έναν τόπο, που ένα από τα πιο χτυπητά χαρακτηριστικά του είναι η υπερβολή και οι ακρότητες. Και στον τομέα της θεολογίας αυτή η κατάσταση είναι φανερή.

Κάποιοι έχουν προσκολληθεί στην θεολογία, που την θεωρούν το άκρον άωτον της πνευματικής πορείας και που τάχα χωρίς εκείνη δεν μπορεί να υπάρξει καμία αύξηση, καμία πρόοδος, κανένας φωτισμός.
Απ’ την άλλη μερικά, κάποιοι άλλοι φαντάζονται ότι «γεννήθηκαν ξέροντας», γι’ αυτό και δεν χρειάζεται κάποιος να τους διδάξει, μια και η επαφή τους προς τα «πάνω» είναι αυτόματη, αυτονόητη και φυσική. (…)

Δ. Κατσάρκας, Περιοδικό «Θεσσαλονικείς» 5-7/10

_______________________________________________________

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ «ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ»


.