24.4.11

Διακαινίσιμος  εβδομάδα

Η εβδομάδα που άρχισε σήμερα από την ανατολική εκκλησία ονομάζεται, όπως μάλλον θα θυμάστε "διακαινίσιμος" (=της νέας αρχής). 

Στην αρχαία εκκλησία η διακαινήσιμος εβδομάδα ήταν η πρώτη του Εκκλησιαστικού έτους, που αρχή του θεωρούσαν την Κυριακή του Πάσχα. Η ονομασία της οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι κατά τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή του Πάσχα βαπτίζονταν ομαδικά οι κατηχούμενοι οπότε και άρχιζε η πνευματική τους ανακαίνιση.

Ας ζήσουμε κι εμείς με τέτοιο πνεύμα, καθώς θα θυμόμαστε το Ρωμ. 12/ιβ/1-2 που λέει: 

"Σας παρακαλώ λοιπόν, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, να παραστήσητε τα σώματά σας θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευάρεστον εις τον Θεόν, ήτις είναι η λογική σας λατρεία, 2 και μη συμμορφόνεσθε με τον αιώνα τούτον, αλλά μεταμορφόνεσθε διά της ανακαινίσεως του νοός σας, ώστε να δοκιμάζητε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον."



____________________________________________
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε

  

.

Σκοτώθηκαν λίγο πριν από την "Ανάσταση"

Διπλή τραγωδία συγκλονίζει το νησί της Ρόδου, με τον θάνατο δύο ατόμων 39 και 30 ετών αντίστοιχα, από την περιοχή Μανδρικό, οι οποίοι σκοτώθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού τον οποίο ετοίμαζαν για να πυροδοτήσουν την Ανάσταση και βρήκαν ακαριαίο θάνατο.
Από την έκρηξη, αναστατώθηκε ολόκληρο το χωριό και οι πρώτοι κάτοικοι που έφθασαν επιτόπου, υπέστησαν σοκ καθώς αντίκρισαν διαμελισμένους τους δύο άνδρες.
Στη χώρα μας κάθε χρόνο στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας κυριαρχεί το έθιμο της ρίψης αυτοσχέδιων βεγγαλικών και κροτίδων ακόμη και δυναμίτιδας, το οποίο κορυφώνεται το βράδυ της Ανάστασης.
Ένα ΑΝΟΗΤΟ έθιμο το οποίο κοστίζει πολλούς τραυματισμούς αλλά και θανάτους.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΩΝ...



____________________________________________
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε

  

.