21.7.11



Αυτός δεν είναι ούτε Βλάκας 

ούτε Προτεστάντης


 

Από: ΧΑΡΗΣ ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗΣ στο Facebook



Αυτός δεν είναι ούτε Βλάκας ούτε Προτεστάντης
Μετά την ατυχή δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη ότι "με βλάκες και με προτεστάντες δεν βγάζουμε άκρη" εννοώντας προφανώς ότι δεν μπορεί να "συνεννοηθεί" με την Τρόικα, παραθέτω ένα κείμενο με τα κατορθώματα ενός πανέξυπνου Έλληνα --μη προτεστάντη-- που φαντάζομαι κι αυτός δεν θα μπορεί να συνεννοηθεί με την Τρόικα!!! 
__Ο τίτλος που θα επέλεγα είναι: Αυτός δεν είναι ούτε βλάκας ούτε Προτεστάντης κ. Χρυσοχοϊδη! [του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου] 
__Τον συνάντησα στην Ανδραβίδα, τον μπαρμπα-Κώστα, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια. Ήταν στο καφενείο όπου είχαμε πρωτοβρεθεί. Κομματάρχης στην περιοχή ο ογδοντάρης σήμερα αγρότης και, όπως μού είπε, οι καιροί αλλάζουν. Ο ίδιος έκανε μια μικρή περιουσία με τις γεωργικές επιδοτήσεις από την ΕΟΚ. Η μία κόρη του διορίστηκε από τοπικό βουλευτή στην Αγροτική Τράπεζα και η άλλη εργάζεται σε μία Εφορία του Πύργου. Τον γυιό του κατάφερε να τον βάλει στην ΔΕΗ της Πάτρας, όπου, μού είπε, ότι «διαπρέπει ως συνδικαλιστής». 
__Οι δύο γαμπροί του είναι δικηγόρος ο ένας και γεωπόνος ο άλλος με απασχόληση στο πρώην υπουργείο Γεωργίας. Η δε νύφη του είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της Γαστούνης. «Παλιά ήταν διαφορετικά τα πράγματα», μού εξομολογήθηκε ο μπαρμπα-Κώστας. 
__«Οι βουλευτές μπορούσαν να μάς βοηθήσουν. Τώρα όμως». __«Μα καλά», του λέω, «αν καταλαβαίνω καλά μπαρμπα-Κώστα είστε όλοι, με μία εξαίρεση, κρατικοί υπάλληλοι. Εσύ έβγαλες δύο δεκάρες από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου απασχολούνται στο Δημόσιο και σε δημόσιες εταιρείες». 
__«Ε, και λοιπόν, κακό είναι αυτό; Εγώ έδωσα αγώνες για το κόμμα και τα παιδιά μου το στηρίζουν. Να μην κάνει κάτι αυτό και για μας; Χωρίς τις ψήφους που μαζεύουμε ο Χ.Γ. δεν θα έβγαινε ποτέ βουλευτής. Στις τελευταίες εκλογές βγήκε για τρίτη φορά και απ’ ό,τι βλέπω και μαθαίνω είναι και κονομημένος». 
__«Εσύ, μπαρμπα-Κώστα, πόσα διαμερισματάκια έχεις;». 
__«Δύο στον Πύργο, δύο στην Πάτρα και το σπίτι μου εδώ. Έχουμε και τα χωράφια, με τα οποία κανείς δεν ασχολείται τώρα γι αυτό προσπαθώ να τα δώσω σε κανέναν που να θέλει να ανοίξει σουπερμάρκετ». 
__«Δάνεια, από ποιες τράπεζες έχεις πάρει μπαρμπα-Κώστα;». __«Μπα, τώρα, την ΑΤΕ και την Εθνική τις ξόφλησα. Είχα πάρει σχεδόν τζάμπα δάνεια από την ΑΤΕ και το 20% μού το χαρίσανε λόγω των πυρκαγιών. Τώρα όμως τα βλέπω σκούρα. Παίρνω δύο συντάξεις και φοβάμαι μπας και τις χάσω  Αυτοί οι κλέφτες φταίνε που φθάσαμε σ’ αυτά τα χάλια». 
__Από το 1982 έως το 1997 ο μπαρμπα-Κώστας εισέπραξε από τα κοινοτικά Ταμεία 620.000 ευρώ. Δανείστηκε από την ΑΤΕ και την Εθνική άλλα τόσα. Ποτέ του δεν πλήρωσε μία στην εφορία, εισπράττει 2.350 ευρώ τον μήνα συντάξεις, έχει 1.100 ευρώ έσοδα από δύο ταξί που νοικιάζει και το καλοκαίρι νοικιάζει σε Γερμανούς τρία δωμάτια αδήλωτα που έχει στο Κατάκολο. Την περίοδο 1975-1985 τού χαρίστηκαν 3 εκατ. δραχμές δάνεια από την ΑΤΕ και εισέπραξε κάπου 500.000 για φυσικές καταστροφές. 
__«Εσύ βολεύτηκες μια χαρά μπαρμπα-Κώστα», λέω στον συνομιλητή μου. «Τα εγγόνια σου τί βλέπεις να κάνουν;». 
__«Δεν τα βλέπω να κάθονται εδώ. Η Ελλάδα που γνωρίσαμε εμείς τελειώνει, φεύγει. Και μαζί μ’ αυτήν θα φύγουν και οι πιο ικανοί. __Έτσι κι αλλιώς, δεν θα είμαστε εδώ για να δούμε την συνέχεια». __«Ναι, έχεις δίκιο», απαντώ. «Το δικό μας φευγιό είναι ό,τι το πιο σίγουρο».               ****



ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,  
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε 



Τελικά, πού πάμε;
 

 

Του Δημήτρη Φαλλή στην εφημερίδα «Το Βήμα των Συντακτών»



__Διαπιστώνουμε όλοι μας σήμερα, ότι στην πατρίδα μας, τη δοξασμένη Ελλάδα μας, υπάρχει οικονομική κρίση. Χρωστάμε, λέμε, στους ξένους, ένα τεράστιο ποσό, δηλ. 400 δις. ευρώ. Ας το γράψουμε και με αριθμούς, έτσι για να χορτάσει και το μάτι μας: 400.000.000.000 ευρώ! Τώρα, από πού ακριβώς τα δανειστήκαμε αυτά τα χρήματα και γιατί, πού πήγανε, μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ! Πάντως θεωρώ βέβαιο, ότι ΔΕΝ πήγανε για οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

__Και για να θυμηθούμε λιγάκι την πολιά ελληνική ταινία «υπάρχει και φιλότιμο» με τον μακαρίτη Λάμπρο Κωνσταντάρα, κάποιοι «φάγανε, φάγανε, φάγανε» μέχρι σκασμού! Και μερικοί ακόμα τρώνε και δε χορταίνουν! Και κάποιοι, αφού γέμισαν τα εδώ τραπεζικά βιβλιάρια, γέμισαν - όπως λέγεται - και τα ταμεία των ξένων Τραπεζών! Είναι ακόμα βέβαιο ότι φάγανε και πολλοί από μας που ήμασταν παρακαθήμενοι και παρατρεχάμενοι αυτών. Ποιοι είναι αυτοί; Ας εξετάσει ο καθένας μας τον εαυτόν του και τη συνείδηση του. Κι άλλοι τρέξαμε να πάρουμε εύκολα δάνεια μικρά ή μεγάλα. Τώρα όμως μας άρπαξαν όλους απ' τον λαιμό αυτοί οι «ξένοι» που μας δάνειζαν, να τους αποδώσουμε στο ακέραιο - και με το παραπάνω - τα χρήματα τους.

__Μπήκαμε βιαστικά και στο Δ.Ν.Τ.! Και τους παρακαλάμε τώρα: Περιμένετε λίγο χρόνο και θα σας τα δώσουμε όλα! Κι αυτοί εμπαίζοντας μας, μας απαντάνε: όχι! Τα θέλουμε όλα, εδώ και τώρα! Κι αν δεν έχετε, πουληθείτε! Πουλήστε τα νησιά σας, τη Θεσσαλία ή και την Ακρόπολη και δώστε μας τα χρήματα! Και τώρα εμείς πέσαμε ο ένας πάνω στον άλλον και μαλώνουμε μεταξύ μας. Κόψαμε μισθούς, συντάξεις, αυξήσαμε στο έπακρον την ανεργία για να εξοικονομήσουμε κάποια ευρώ να τους δώσουμε, όχι για να μειώσουμε το χρέος, αλλά για να πληρώσουμε τους τόκους! Και το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα για το αύριο, για το μέλλον μας!

__Κανείς μας δε γνωρίζει «τι τέξεται η επιούσα»! (Παρ. Γ' 28). Τελικά, πού πάμε; Αυτοί, οι δανειστές, μας παρέδωσαν «τοις βασανισταίς έως ου αποδώ παν το οφειλόμενον» (Ματθ. ΙΗ' 34).

__Μήπως η κρίση αυτή, λοιπόν, δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά είναι κυρίως, κρίση ηθική, δικαιοσύνης και αγάπης, μεταξύ μας; Μήπως κάποιοι άπληστοι και αδηφάγοι από μας, νομίσαμε ότι πέθανε ο Θεός και έτσι δε θα αποδώσει «εκάστω κατά τα έργα αυτού»; Οικτρώς απατόμεθα!




ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"

Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,  
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε