6.10.12

Όταν καταπατάται ο λόγος του Θεού...


Όταν καταπατάται ο λόγος του Θεού...

==
__Στα προβλήματα που δημιουργεί η καταπάτηση των θείων προτύπων της Καινής Διαθήκης στη ζωή και λειτουργία της Εκκλησίας από τα διάφορα εκκλησιαστικά συστήματα και μάλιστα εκείνα των Ευαγγελικών και Πεντηκοστιανών εκκλησιών αναφέρεται το ενδιαφέρον και εξομολογητικό άρθρο που αντιγράφουμε παρακάτω.
__Το γεγονός ότι αναγνωρίζονται τέτοιες καταστάσεις δημιουργεί ελπίδα για μετάνοια και επιστροφή; Θα θέλαμε να το ελπίσουμε αλλά ομολογούμε πως οι ελπίδες μας είναι λίγες, πολύ λίγες... 

____________________________

Το βάρος του ενός - γιατί οι ποιμένες αγκομαχούν στην διακονία


by Theodosis Paschalidis on Tuesday, September 4, 2012 at 11:38pm ·
 Οι ποιμένες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.
Στις περισσότερες εκκλησίες σήμερα, προσλαμβάνουμε ένα άτομο (ή μια μικρή ομάδα) για να κάνει την δουλειά των πολλών. Η Βίβλος μας διδάσκει ότι ο Θεός "έδωσε άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτες, άλλους δε ευαγγελιστές, άλλους δε ποιμένες και δασκάλους" Και όμως, εμείς τοποθετούμε τους ποιμένες να είναι όλα αυτά ταυτόχρονα - να ηγούνται, να διακονούν, να εμπνέουν, να προκαλούν και να διδάσκουν - όλα την ίδια στιγμή! 
 

Η Βίβλος διδάσκει ξεκάθαρα ότι ο Θεός έχει δώσει στον κάθε ένα μας χάρη για την οικοδομή της εκκλησίας. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε πολύ διαφορετικοί διακονικοί ρόλοι τους οποίους ο Θεός έδωσε μέσα στην εκκλησία, σύμφωνα με την Εφεσίους 4 - απόστολοι, προφήτες, ευαγγελιστές, ποιμένες και διδάσκαλοι. Το πρόβλημα είναι ότι, οι εκκλησίες προσπαθούν να βρουν τον ένα άντρα (ή γυναίκα) ο οποίος ταιριάζει σε όλες αυτές τις κατηγορίες ταυτόχρονα. Αυτό δεν ήταν ποτέ το σχέδιο του Θεού για την εκκλησία. Η εκκλησία έχει ήδη όλα όσα χρειάζεται. Δεν είναι δυνατό να δώσουμε εργολαβία το έργο της συνδυασμένης εκκλησίας σε ένα άτομο, ανεξάρτητα από το πόσο ταλαντούχο μπορεί να είναι. 

Ένα άτομο (ο ποιμένας) είναι συμβολικά υπεύθυνος για την πνευματική ανάπτυξη των πολλών. Ένα άτομο είναι υπεύθυνο για την πνευματική υγεία μιας ολόκληρης κοινότητας. Ένα άτομο στέκεται μπροστά σε πολλά, υπεύθυνο να διδάξει, να ηγηθεί και να τους εμπνεύσει, ένα επί πληρωμή μοντέλο προς μίμηση υπό πίεση να διατηρήσει μια εντύπωση ότι "όλα είναι υπό έλεγχο". Αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο για ένα άτομο να σηκώσει. 

Η εκκλησία σε σειρές καθισμάτων έχει γίνει το βάρος του ενός, αντί της συνδυασμένης δύναμης των πολλών. Ένα άτομο στέκεται μπροστά, λαμβάνοντας συμβολικά την ευθύνη για την πνευματική ανάπτυξη και υγεία ολόκληρης της εκκλησίας, ενώ η υπόλοιπη εκκλησία κάθεται σιωπηλά σε σειρές, τα πνευματικά τους χαρίσματα αναξιοποίητα, τα "πνευματικά" τους χέρια δεμένα πίσω από τις πλάτες τους. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να συνεισφέρουν ή να ανταποκριθούν, θα κλείσουν τον διακόπτη και θα γίνουν απαθείς. Θα χάσουν πεποίθηση στον εαυτό τους και ούτε καν θα μπουν στον κόπο να προσπαθήσουν. Θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα αξιόλογο να συνεισφέρουν. Ποτέ δεν θα ενδυναμωθούν να ανακαλύψουν το πνευματικό τους χάρισμα ή να το χρησιμοποιήσουν για την οικοδομή της εκκλησίας. 

Αυτή η ανισορροπία είναι κακή για τον λαό του Θεού. Είναι κακή και για τους ποιμένες επίσης. Τα στατιστικά αποκαλύπτουν πόσο μη βιώσιμος είναι ο ρόλος ενός ποιμένα. Σύμφωνα με στατιστικά, το 45% των ποιμένων αναφέρουν ότι υποφέρουν από περιόδους τόσο έντονης κατάθλιψης ή "καψίματος" ώστε χρειάστηκε να σταματήσουν την δουλειά τους για ένα χρονικό διάστημα. 50% αναφέρουν ότι νιώθουν ανίκανοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς. 75% αναφέρουν ότι υποφέρουν από έντονο στρες το οποίο προκαλεί συναισθηματικά ζητήματα. 94% νιώθουν υπό πίεση να έχουν την τέλεια οικογένεια. Πάνω από 20.000 ποιμένες αποχωρούν από την διακονία κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, εξαιτίας "καψίματος", διενέξεων ή ηθικής αποτυχίας. Αυτό είναι σημάδι ενός πάρα πολύ στρεσογόνου μονοπατιού καριέρας. 

Η υπευθυνότητα της πνευματικής αύξησης και υγείας της κοινότητας θα έπρεπε να μοιράζεται ανάμεσα στους πολλούς, όχι να την επωμίζεται ένα άτομο. Αλλά η συνάθροιση είναι αποδυναμωμένη και δεν είναι σε θέση να μοιραστεί το φορτίο. Δεν μπορούμε να τους ενεργοποιήσουμε με το να κηρύττουμε περισσότερο δυναμικά κηρύγματα. Δεν μπορούμε να τους ταρακουνήσουμε με το να δυναμώσουμε την μουσική ή να προσθέσουμε κι άλλους μουσικούς στην σκηνή. Χρειάζεται να τους δώσουμε φωνή, να τους δώσουμε αξία, να τους δώσουμε δυνατότητα αντίκτυπου. Χρειάζεται να τους ενδυναμώσουμε και να τους συμπεριλάβουμε στην διακονία του ενός προς τον άλλο. Χρειάζεται να σταματήσουμε να προσθέτουμε στο βάρος του ενός και να αντλήσουμε από την δύναμη των πολλών.

Της Kathleen Ward, Church In A Circle
  
Μεταφρασμένο κατόπιν αδείας από το αρχικό άρθρο
___________ 
ΠΗΓΗ: http://www.facebook.com/notes/theodosis-paschalidis/%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1/10151134227414375


__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com

Θρησκεία για πούλημα...

Θρησκεία για πούλημα...
==
__Έτσι κι αλλιώς τα ξεπουλήσαμε όλα... ας ανοίξουμε και τις πόρτες των ιερών προσκυνημάτων...
__Σιγά-σιγά θα αρθεί και το "άβατο"...
__Εμείς γνωρίζαμε πως το έργο της εκκλησίας είναι πνευματικό... 
__Στο βωμό του Μαμωνά όμως όλα είναι εφικτά.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com

Φυλακισμένοι στους φόβους τους...

Φυλακισμένοι στους φόβους τους...
 
==

__Ο Shohoiya Yokowai, ένας Ιάπωνας στρατιώτης, πέρασε 28 χρόνια της ζωής του φυλακισμένος. Δεν ήταν σε μια φυλακή με κάγκελα, κλειδαριές και φύλακες, αλλά σε μια φυλακή που επέβαλε ο ίδιος στον εαυτό του από το φόβο του στο νησί Γκουάμ μετά το Β~ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις προσγειώθηκαν στο νησί, κατέφυγε στη ζούγκλα και κρύφτηκε σε μια σπηλιά για 28 χρόνια, επειδή φοβόταν μήπως συλληφθεί από τους Αμερικανούς.
__Έμαθε ότι ο πόλεμος τελείωσε διαβάζοντας ένα από τα χιλιάδες φυλλάδια που έπεσαν στη ζούγκλα. Αλλά δεν μπορούσε να νικήσει το φόβο του. Έτσι, για 28 χρόνια έζησε στη σπηλιά βγαίνοντας μόνο τη νύχτα και τρεφόταν με κατσαρίδες, αρουραίους, βατράχους και μάνγκο. Τέλος, κάποιοι ντόπιοι τον βρήκαν και τον έπεισαν ότι μπορούσε να βγει από τη φυλακή της ζούγκλας.
__Καθένας θα σκεφτεί: «Έζησε 28 χαμένα χρόνια ως αιχμάλωτος του φόβου».
__Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που επίσης είναι αιχμάλωτοι του φόβου. 
·       φόβος αποτυχίας
·       φόβος επιτυχίας 
·       φόβος απογοήτευσης 
·       φόβος μην χάσουν το παιδί τους  
·       φόβος για το άγνωστο
·       φόβος του θανάτου 
__Είναι τεράστιος ο κατάλογος των διαφόρων μορφών φόβου που έχουν οι άνθρωποι, αλλά πολλές φορές δεν το ξέρουν επειδή απλώς αποκαλούν το "φόβο" τους με ένα διαφορετικό όνομα.

__Και βέβαια υπάρχουν άνθρωποι στους θρησκευτικούς χώρους που επίσης έχουν φόβους: 
·       φόβο μήπως ο Θεός δεν ευλογεί τη ζωή τους 
·       φόβο μήπως εγκαταλείψουν τον Θεό
·       φόβο μήπως προσβάλλουν τον Θεό
·     φόβο μήπως πουν τη βλασφημία κατά του Πνεύματος
·       φόβο μήπως έκαναν την ασυγχώρητη αμαρτία

__ Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε το φόβο μας είναι να έχουμε ισχυρή πίστη στον Θεό και αυτό το κερδίζουμε μελετώντας τακτικά την Αγία Γραφή, από όπου μαθαίνουμε το θέλημά Του, τις προσδοκίες Του και τα δώρα Του για εμάς.
__Ο ψαλμωδός Δαβίδ ομολογεί:  


«Εξεζήτησα τον Κύριον, και επήκουσέ μου, και εκ πάντων των φόβων μου με ηλευθέρωσεν» (Ψαλμ. 34:4).

__Και ο Χριστός διακήρυξε:


«Εάν σεις μείνητε εν τω λόγω τω εμώ, είσθε αληθώς μαθηταί μου, και θέλετε γνωρίσει την αλήθειαν, και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει» (Ιωάν. 8:31-32).

__Ας μην είμαστε λοιπόν φυλακισμένοι στους φόβους μας. Το κλειδί της ελευθερίας είναι στα δικά μας χέρια όταν γνωρίζουμε και κοινωνούμε με τον Θεό.
.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com

“Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει”...

“Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει”...

==


Τι σημαίνει η φράση,  “Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει”;

__Κολαούζος σημαίνει οδηγός/μπροστάρης, αυτός που προπορεύεται και δείχνει το δρόμο προς έναν τόπο, ο οδηγός σε πορεία. (Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό ουσιαστικό kilavuz που σημαίνει οδηγός (οδηγητής), αυτός που μας δείχνει το δρόμο).

__
Εύλογα, λοιπόν, προήλθε η παροιμιακή φράση: “Χωριό που φαίνεται, κολαούζο (=οδηγό) δε θέλει”. Δεν χρειάζεσαι οδηγό για να σε οδηγήσει σε ένα χωριό που ΦΑΙΝΕΤΑΙ, δηλαδή ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ από μακριά!!!

__
Τα παραπάνω θυμίζουν το λόγο του Χριστού που είπε: 

«Σεις είσθε το φως του κόσμου· πόλις κειμένη επάνω όρους δεν δύναται να κρυφθή» (Ματθ. 5:14).
***

__Γιατί όμως συχνά ακούμε να λένε ότι «ο τάδε είναι ΚΟΛΑΟΥΖΟΣ», με την έννοια του γλείφτη, του κόλακα, της βδέλλας, που κολλάει και απομυζά, ο φορτικός άνθρωπος, που προσκολλάται δίπλα σε κάποιον κ.λπ.

__Αυτή η ερμηνεία ίσως προήλθε εκ του γεγονότος ότι «κολαούζοι» ονομάζονται και κάποια μικρά ψάρια (επιστημονική ονομασία remora remora ή Echeneidae) που συνοδεύουν πάντοτε τους καρχαρίες και μοιάζουν να λειτουργούν ως οδηγοί σ’ αυτούς. 
__Στην πραγματικότητα όμως τα ψάρια αυτά ζουν καθαρίζοντας το δέρμα των καρχαριών και επωφελούνται από τα αποφάγια που ξεφεύγουν από το στόμα τους όταν εκείνοι κατασπαράσσουν την τροφή τους. Έτσι δικαιολογείται και η άλλη χρήση της λέξης «κολαούζος» αν και δεν είναι η κυριολεκτική.
***



Μπορούμε να διαλέξουμε!

__Στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους ποια από τις δύο παραπάνω εικόνες θα ζηλεύαμε για τον εαυτό μας; 
__Να είμαστε οδηγοί, μπροστάρηδες, διαφωτιστές των συνανθρώπων μας; 
__Ή μήπως να είμαστε παρασιτικοί και κόλακες πλάι σε κάποιους άλλους, απομυζώντας από εκείνους;
Ιδού μία πρόκληση!  Εσείς δώστε την απάντηση!
.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com