15.10.12

«Χρυσή Αυγή» και «μαύρη νύκτα»...


«Χρυσή Αυγή» και «μαύρη νύκτα»
...


__Ωραία και σωστά τα είπε ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος αναφερόμενος στο άθλιο "έργο" CORPUS CHRISTI αλλά και στην εμπλοκή στην υπόθεση του κόμματος της "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ", όπου περιέπεσε και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, όπως γράφουμε σε άλλο δημοσίευμα.


=
Η χυδαιότητα και η αισχρότητα ούτε τέχνη είναι, ούτε πολιτισμός.
Άφησα τελευταία τη «Χρυσή Αυγή» που στην πραγματικότητα είναι «μαύρη νύκτα». Είναι θλιβερό ότι κάποιοι «χριστιανοί αγωνιστές» ταυτίστηκαν με τη χρυσή αυγή για να υπερασπιστούν τον Χριστό. Τον Χριστό που η «χρυσή αυγή» τον διώκει, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα, των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών.  
Ξεχάσατε αγαπητοί μου χριστιανοί το λόγο του Χριστού «εφόσον εποιήσατε, ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε;»Δεν είναι ο άνθρωπος εικόνα του Χριστού όποιος και εάν είναι; Δεν είναι ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας, ελάχιστος αδελφός του Χριστού; Δεν είναι ο «πλησίον» της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη; 
Σύμφωνα λοιπόν με την χρυσαυγίτικη αντίληψη θα έπρεπε ο Σαμαρείτης βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο να τον πετάξει στα σκουπίδια, τότε θα ήταν «καλός».  
Κάθε εναγκαλισμός και χάϊδεμα χριστιανού η πολύ περισσότερο ιερωμένου προς την Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης. 
Κανείς δεν μπορεί να παίζει «εν ου παικτοίς». Ο λόγος του Θεού έχει απόλυτο και αιώνιο κύρος. Είναι άλλο το θέμα των προσφύγων και των προβλημάτων που μια ανίκανη πολιτική ηγεσία άφησε να δημιουργηθούν και άλλο η απόλυτη αξία του ανθρώπινου προσώπου.  
Δεν θα ακυρώσουμε την αλήθεια του Θεού για να λύσουμε τα προβλήματα μας.   Αντιθέτως τα προβλήματα δημιουργήθηκαν γιατί την αλήθεια του Θεού την αντικαταστήσαμε με την αλαζονεία μας και την επιπολαιότητα μας. Στώμεν λοιπόν καλώς! Στώμεν μετά φόβου! 
Η άκρη του κουβαριού είναι του Χριστού το θέλημα και όχι οι αυθαιρεσίες και οι εξυπνάδες των ανθρώπων!

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

=
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com

Αφόρισαν ή όχι τον Λασκαράτο;



Αφόρισαν ή όχι τον Λασκαράτο;



==
__Από τον «Ορθόδοξο Τύπο» (28-9-2012) αντιγράφουμε τα εξής ιστορικά (στο μέτρο που μπορούν να θεωρηθούν αντικειμενικά) και λίαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟ και τον ΑΦΟΡΙΣΜΟ του:


«[…] 3. Εν τούτοις, θύματα της κοινωνικής συμβατικότητας έπεσαν και οι συγγενείς του Λασκαράτου, που δέχθηκαν να κηδευθεί εκκλησιαστικά, ενάντια στις ιδέες του, που δεν αρνήθηκε ποτέ, αλλά τις ασπάζονταν και τα παιδιά του, κατά τη δήλωση του γιού του Γεράσιμου. Βέβαια, μπορεί να λεχθεί ότι Μητροπολίτης τώρα ήταν ο θεωρούμενος (και σκόπιμα προβαλλόμενος) ως "νεωτεριστής", Γεράσιμος Δόριζας (1893-1901). Δεν υπήρξε βέβαια, νεωτεριστής, αλλά πιστός στην εκκλησιαστικοπατερική παράδοση, ήταν δε και νομομαθής και άριστος κανονολόγος.

Στην περίπτωση όμως του Λασκαράτου φέρθηκε "διπλωματικά". Για την άρση του αφορισμού υποστήριξε (1900) στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος την μετάνοια του Λασκαράτου, αλλ' αυτό επέσυρε την οργή και αγανάκτηση της οικογένειας του Ποιητη, που το θεώρησαν σαν συκοφαντία!

Κάποιοι όμως, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, προφασίζονται ότι η Εκκλησία τον εκήδευσε αναγνωρίζοντας το λάθος της απέναντί του. Ποτέ όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η Συνοδός, άλλωστε, στηρίχθηκε στην μετάνοια όχι της Εκκλησίας, αλλά του Λασκαράτου. Το έργο του Λασκαράτου δείχνει την απουσία κάθε σχέσης με την πίστη των πατέρων του και κυρίως των Αγίων του Νησιού, όπως ο Άγιος Γεράσιμος, που τον χλεύαζε σατιρίζοντάς τον, ή ο παπα-Μπασιάς, που ούτε μια λέξη δεν του αφιερώνει, αγνοώντας τον τελείως, ενώ ήταν ζωντανή έκφραση της Ορθοδοξίας στην εποχή του.

4. Γι αυτό και ο Μητροπολίτης Γεράσιμος Δόριζας επιμένει στην δήθεν αλλαγή του φρονήματος του Λασκαράτου (αυτό λέγεται "μετάνοια"), αφήνοντας άθικτο το βιβλίο, την "πέτρα του σκανδάλου". Η οικογένεια όμως του "Κυρ Ανδρέα", διά στόματος του γιου του Γερασίμου, δηλώνει ότι ο πατέρας τους κράτησε τις ιδέες του και αρχές του. Έτσι και οι δυο πλευρές απέφυγαν την κοινωνική μείωση. Ο Λασκαράτος έμεινε αυτός που ήταν, ο δε Μητροπολίτης πέτυχε την κήδευση του Λασκαράτου το 1901 χωρίς προβλήματα. Η οικογένεια όμως του ποιητή αντιπαρήλθε σιωπηρά το σκεπτικό της Ι. Συνόδου και δέχθηκε την εκκλησιαστική του κήδευση, προλαμβάνοντας τα σχόλια του λαού, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οικογένεια και Μητροπολίτης έμειναν, έτσι, ικανοποιημένοι.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, ήσυχο τον "Κυρ Ανδρέα", που βρίσκεται στα χέρια του Κριτή του, και Κριτή όλων μας. Η εκκλησιαστική κηδεία του όμως, καλό είναι να μη θίγεται, διότι αποκαλύπτει το διπλό "φιάσκο" της Οικογένειας και του Μητροπολίτη!»
  
__Ποιος ήταν εκεί για να πει την αλήθεια; Ο συντάκτης του κειμένου ως συνήθως υποστηρίζει το "πρέπον" για τη θέση του.
__Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύει ότι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και ΔΕΣΠΟΤΗΣ ήταν το ίδιο ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΕΣ με σκοπό ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ...
__Δεν ξέρουμε πώς τα ανέχεται αυτά η συνείδηση του συντάκτη του "Ορθόδοξου Τύπου", όμως όλη η εκκλησιαστική ιστορία της χώρας μας (και στο Βυζάντιο) γεμάτη από τέτοια "κόλπα" είναι. Γι' αυτό και δεν απορρούμε. 
__Εκείνο που ψάχνουμε είναι η διαφορά ανάμεσα στους Φαρισαίους της εποχής του Χριστού και τους σημερινούς Μητροπολίτες (τουλάχιστον τους περισσότερους από αυτούς) και λοιπούς κληρικούς...


__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com

Ευλογεί ο Θεός εκείνον που ζει «με τον τρόπο του»;

Ευλογεί ο Θεός εκείνον που ζει «με τον τρόπο του»;
==




__Η Αγία Γραφή του Elvis Presley, με χειρόγραφες σημειώσεις του, πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία αντί 94.600 δολαρίων. Δυστυχώς ο Presley σταμάτησε γρήγορα να βιώνει εκείνα που διάβασε κάποτε στη Βίβλο του.
__Γρήγορα τον παρέσυρε η νοοτροπία του "My Way" (Με τον τρόπο μου), κάτι που εκφράστηκε σε ένα τραγούδι του Φράνκ Σινάτρα.


__Αλλά μπορεί ο Θεός να ευλογεί εκείνον που ζει "Με τον τρόπο του";


__Ο τρίτος μακαρισμός του Ιησού υπόσχεται, «Μακάριοι οι πράοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη" (Ματθ. 5:5). Η λέξη «πράος» είναι μία από τις πιο συναρπαστικές λέξεις στη γλώσσα μας. Αντίθετα από αυτό που ισχύει σήμερα, όπου η λέξη έχει μια χροιά υποτονική, παθητική, αδύναμη, ο βασικός ορισμός του «πράου» είναι αυτός που μπορεί να "επιβληθεί  στη δύναμή του". Είναι όπως π.χ. ένα περήφανο και δυνατό άλογο, που όμως δέχεται να ακολουθήσει τον έλεγχο του ιππέα του. Ο Ιησούς διάλεξε αυτή τη λέξη για να περιγράψει κάποιον που συστηματικά και θεληματικά υποτάσσεται στον Θεό και Τον αναγνωρίζει ως βασιλιά του.
__Η σημερινή κοινωνία δεν αναγνωρίζει τέτοια πνευματική υποταγή. Αντίθετα τονίζει την αυτοδυναμία, την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσουμε σκληρότερα. Ακόμη και η λατρεία στις εκκλησίες θεωρείται ως μια εμπειρία που μας κάνει να αισθανόμαστε όπως μας αρέσει και όχι χρόνος για παράδοση της ζωής μας στο βασιλιά μας. Είναι μια κοινότητα που υπηρετεί τα μέλη της και όχι ένα σώμα που υπάρχει για να καλύπτει τις ανάγκες των άλλων.

__Η θρησκεία του παίρνω-δίνω δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη αλλά και σε όλο τον ειδωλολατρικό κόσμο, η σχέση των ανθρώπων με τους θεούς βασιζόταν σε μία σχέση δούναι-λαβείν. Αν πήγαιναν στον πόλεμο, θυσίαζαν στον Άρη για να ευλογήσει το στρατό τους. Αν χρειάζονταν σοφία, θυσίαζαν στην Αθηνά για να τους καθοδηγεί στις αποφάσεις τους. Έκαναν στους θεούς εκείνο που τους άρεσε, για να κάνουν και οι θεοί εκείνο που άρεσε στους ανθρώπους. Αυτό είναι το πνευματικό DNA του πολιτισμού μας.
__Ωστόσο, στο θρόνο της ζωής μας υπάρχει χώρος μόνο για έναν ηγέτη. Αν δεν αρχίζουμε την κάθε μέρα, αποτασσόμενοι στον Χριστό ως Βασιλιά μας, θα είμαστε εμείς βασιλιάδες της ζωής μας. Δυστυχώς, έτσι χάνουμε την ευλογία του Θεού που μπορεί να δώσει μόνο σε όσους παραδόθηκαν στην εξουσία και τους σκοπούς Του.
__Αν αντίθετα, κάνουμε τον Ιησού Βασιλιά της ζωής μας, δεν συμμορφωνόμαστε με τον κόσμο και τη νοοτροπία του, τότε θα βιώσουμε στην προσωπική μας ζωή το θέλημα του Θεού που είναι "αγαθό, ευάρεστο και τέλειο" (Ρωμ. 12:1-2).


__Ο πολιτισμός μας δεν εκτιμά μια ζωή υποταγμένη στον Θεό, όμως μια τέτοια ζωή είναι η μόνη που ο Θεός μπορεί να ευλογήσει.
.
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com

Περίεργα "συμπεθεριά"...


Περίεργα "συμπεθεριά"
...

==
__Όπως πληροφορεί ο έγκυρος δημοσιογράφος κ. Ν. Παπαχρήστος στο AMEN.GR, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΕΣ βουλευτές, υπέβαλε μήνυση εναντίον των συντελεστών του βλάσφημου έργου CORPUS CHRISTI.


Αλλά η ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΕΣ βουλευτές έχουν περίεργη σχέση με τη θρησκεία, τον Χριστιανισμό και το CORPUS CHRISTI, όπως φαίνεται από το παρακάτω δημοσίευμα και φωτογραφία:

 
 Κατόπιν των ανωτέρω ο Μητροπολίτης Πειραιώς ερωτάται:

__Ερώτημα 1. Γιατί ο κ. Σεραφείμ πήρε αυτή την πρωτοβουλία αντίθετα από την Ιερά Σύνοδο; Αποφάσισε να κάνει του κεφαλιού του, παίρνοντας απόσταση από τους άλλους Μητροπολίτες και τη Σύνοδο;

__Ερώτημα 2. Γιατί ο κ. Σεραφείμ δέχτηκε να συνοδεύεται από ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ; Ομολογεί με τον τρόπο αυτό ότι έχει ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ με τη νοοτροπία και φιλοσοφία αυτού του κόμματος;
__Κινούμενος από ακραίο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ και υπερβολικές ευαισθησίες, συχνά ο κ. Σεραφείμ "ξεπερνά τα καθήκοντα που του αναλογούν". 
__Υπάρχει κάτι που επιδιώκει μ' αυτό τον τρόπο;

   .
__

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ
"ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια, λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:neakaipalaia@gmail.com