22.5.14

Μαθαίνοντας από τη Δημιουργία...

Μαθαίνοντας από τη Δημιουργία...
.
.
Οι επιστήμονες Nir Nesher, Guy Levy, Frank W. Grasso, και Binyamin Hochner της ομάδας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ που ερευνά τα Χταπόδια, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο τα χταπόδια, με τα οκτώ πλοκάμια τους, καταφέρνουν να μην μπερδεύονται. 
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι βεντούζες στα πλοκάμια δεν κολλούν στο δέρμα του χταποδιού. Αυτό το καταφέρνουν με την αντίληψη μιας χημικής ουσίας που παράγεται από το δέρμα τους. 
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες πήραν κομμένα πλοκάμια, που μπορούν να μείνουν ζωντανά για μία ώρα, και διαπίστωσαν ότι οι βεντούζες κολλούν σε κάθε είδος επιφάνειας, εκτός από άλλα πλοκάμια. 
Στις δοκιμές παρατηρήθηκε ότι ποτέ οι βεντούζες δεν κολλούν στο ίδιο ή σε άλλο σκέλος που καλύπτεται από δέρμα, είτε προέρχεται από το ίδιο ζώο ή από διαφορετικά ζώα. 
"Μας εξέπληξε πώς η απλή αυτή λύση βοηθά το χταπόδι να αντιμετωπίσει αυτό το περίπλοκο πρόβλημα", είπαν οι ερευνητές στην «Daily Mail». 
Ωστόσο, τα  χταπόδια μερικές φορές τρώνε το ένα το άλλο, γεγονός που φανερώνει ότι έχουν την ικανότητα να παρακάμψουν αυτή την αναστολή προσκόλλησης όταν έτσι αποφασίζει ο εγκέφαλός τους. Επίσης τα χταπόδια είναι σε θέση να αναγνωρίσουν δικά τους ακρωτηριασμένα πλοκάμια από εκείνα των άλλων. 
Στην περίληψη του άρθρου τους οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτά τα ευρήματά τους στο χταπόδι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτόνομων ρομπότ.
------------------------------
Ο σοφός άνθρωπος έχει πολλά ακόμη να μάθει από τη σοφία ενός Δημιουργού που, δυστυχώς, συχνά ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχει"...

=================

Το ιστολόγιο    « Ν Ε Α   Κ Α Ι   Π Α Λ Α Ι Α » 

και η σελίδα   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »   στο Facebook
     
είναι αδελφές παρουσίες του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ   « Τ Υ Χ Ι Κ Ο Σ »

Υπόψη ότι οι σελίδες αυτές έχουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ   


Αν και δεν δημοσιεύουμε σχόλια,
λαβαίνουμε υπόψη μας ό,τι και αν μας στείλετε στη διεύθυνση:

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η   Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Η αναδημοσίευση ύλης από τις σελίδες μας σε άλλα ιστολόγια, έντυπα κ.λπ., είναι απολύτως ελεύθερη εφόσον δεν αλλοιώνεται και αναφέρεται η πηγή της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούμε ή εγκρίνουμε τις απόψεις των άλλων.